Κρατάς ένα βρέφος στα χέρια σου και δεν γνωρίζεις τίποτα γι αυτό το πλάσμα ! Ούτε πως να το φροντίσεις, αλλά ούτε πως να το διαπαιδαγωγήσεις ! Δυστυχώς μέχρι τώρα κανείς δεν σου΄μαθε τίποτα ! Σου έρχεται να κλάψεις, γιατί ενώ το λατρεύεις αυτό το μωρούλι , δεν ξέρεις πως να το κάνεις ευτυχισμένο ! Από την μητέρα σου και από την μητέρα του συντρόφου σου, απο τις φίλες , τις συναδέλφους , τις συγγενείς , ακούς όλες εκείνες τις συμβουλές που αναρωτιέσαι αν αυτό το αθώο πλασματάκι, ήρθε για να συμπληρώσει την ευτυχία σας ή για να σας κάνει δυστυχισμένους! Ακούς συνέχεια : ” -Μην το σηκώνεις , θα θέλει συνέχεια αγκαλιά ! ”
– Άφησε το να κλαίει , θα ανοίξει και η φωνή του ! – Με το κλάμα θέλει να σε χειρίζεται ! “- Να μην το θηλάζεις το βράδυ , δεν θα σ αφήνει να κοιμάσαι !- Νερό να του δίνεις για να το ξεγελάς ! – Σταμάτα να το θηλάζεις επιτέλους ! -Με το παιδί κολλημένο επάνω σου είσαι !- Πολύ καιρό το θηλάζεις , με το μάρσυπο το κουβαλάς , μαζί του κοιμάστε…. μαμάκιας θα
γίνει ! – Δεν θα ξεκολλάει από επάνω σας ! -Πολύ κακομαθημένο θα το κάνετε”!
Μεγαλώνοντας λίγο το παιδί έχεις άλλες συμβουλές ! : – “Άντε φτάνει , ακόμα μαζί σας κοιμάται , θα βρει άλλη γυναίκα ο άντρας σου και θα σε χωρίσει !” – Δώστου και καμμιά για να σε φοβάται….εμείς τι πάθαμε που τρώγαμε ξύλο; ” ” – Εσείς οι νέες μαμάδες αυτά κάνετε και θα φάτε ξύλο από τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν !” “- Τι θα πει να έχουν επιλογές τα παιδιά;
– Σιγά να μην τα ρωτήσεις τι θα φορέσουν ! – Διαβάζετε βιβλία για θετική διαπαιδαγώγηση και σας τρέλαναν ! -Αχ θα με θυμηθείς , αλλά θα είναι αργά ! ”
Αυτό που θα είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι οι γονείς είναι ότι τα παιδιά γεννιούνται με το τεκμήριο ότι είναι καλά , χωρίς την ανάγκη να μας χειρίζονται , ούτε να εκμεταλευτούν την καλοσύνη μας ! Έρχονται για να μας χαρίσουν την μεγαλύτερη ευτυχία και με μοναδική ανταμοιβή , να τους καλύψουμε τις βασικές και τις συναισθηματικές τους ανάγκες !
Αν δεν προλαβαίνετε εσείς οι νέοι γονείς να μελετήσετε τα χιλιάδες βιβλία για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας , τα εκατοντάδες άρθρα για θετική διαπαιδαγώγηση και το attachment parenting , θα σας παρακαλέσω μόνο , να κλείνετε τ αυτιά σας σ όλα αυτά που προανέφερα! Χαμογελάστε στις μητέρες με τις παλιές μεθόδους , αλλά μη εφαρμόζετε καμμιά μέθοδο αυταρχικής διαπαιδαγώγησης που σας προτείνουν ! Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά γεννιούνται κακά και θέλουν να μας χειρίζονται ! Εμείς ξεκινάμε με την πεποίθηση ότι τα παιδιά είναι καλά και μόνο με καλωσύνη θα μεγαλώσουν καλύτερα !
Πως γίνεται να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας , ασκώντας τα βία και να πιστεύουμε ότι θα γίνουν καλοί άνθρωποι ; Οι κακοποιητικές συμπεριφορές δημιουργούν τα μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα !
Το αίτημα των παιδιών είναι να έχουν γονείς που τα αγαπούν δίχως όρια , τα αποδέχονται , τα φροντίζουν , έχουν καλωσύνη και εκπληρώνουν τις ανάγκες τους ! Η αγκαλιά είναι αυτή που θα μεγαλώσει καλούς ανθρώπους !
Το άλλο επίσης σημαντικό αίτημα των παιδιών είναι, να τα ακούν και να τα καταλαβαίνουν οι γονείς τους και όχι να τους υποδεικνύουν συνεχώς το τι να κάνουν. Ας αφήσουμε τα παιδιά στην ησυχία τους κι ας τα μεγαλώσουμε με θετική διαπαιδαγώγηση !
Ας μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τον τρόπο που θα θέλαμε να μας μεγαλώσουν οι δικοί μας γονείς !
Με καλοσύνη, αγάπη άνευ όρων και ελευθερία θα ήθελα εγώ !♥️😘
Το κείμενο έγραψε η Βούλα Γκάντσιου