Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν σαν συνώνυμα, είναι διαφορετικές έννοιες.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα πολλά τμήματα της αυτοεκτίμησης, που είναι πολύ πιο ευρεία έννοια.
Μια από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο είναι πως ενώ και τα δύο χρειάζονται μια σταδιακή διαδικασία για να οικοδομηθούν, η αυτοεκτίμηση θέλει αρκετό καιρό για να χτιστεί, ενώ η αυτοπεποίθηση μπορεί να αποκτηθεί πολύ πιο άμεσα.

Η αυτοπεποίθηση συνίσταται στην πίστη που έχει κάποιος στην ικανότητά του να πετυχαίνει τα πράγματα που θέτει ως στόχο. Μπορεί κανείς να έχει αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα της ζωής του και να στερείται αυτοπεποίθησης σε άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να νιώθει πολλή αυτοπεποίθηση στη δουλειά του, αλλά να του λείπει σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τη διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων.

Η αυτοεκτίμηση από την άλλη πλευρά, έχει να κάνει με την αίσθηση που έχει κανείς για την προσωπική του αξία. Αναφέρεται στο πόσο σημαντικός νιώθει κανείς για τον εαυτό του ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά του. Είναι πολύ πιο ευρύς όρος από την αυτοπεποίθηση με την έννοια ότι είναι το σύνολο των πεποιθήσεων που έχει κανείς για τον εαυτό του σε σχέση με αυτά που καταφέρνει, τα συναισθήματα του, την συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους, την συμπεριφορά των άλλων απέναντί του, τα γεγονότα της ζωής του, την αντίληψη του σώματός του κ.ο.κ

Η αυτοεκτίμηση έχει πολύ πιο διευρυμένες συνέπειες από την αυτοπεποίθηση. Επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους, το είδος των γεγονότων και των ανθρώπων που προσελκύουμε στη ζωή μας, τη σωματική και ψυχική μας υγεία και πολλά άλλα. Πάνω στη βάση μιας υψηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να οικοδομηθεί και μια υψηλή και γνήσια αυτοπεποίθηση.

Είναι σημαντικό κανείς να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο ώστε να κατανοεί καλύτερα τον εαυτό του, καθώς και σε ποιά θέματα χρειάζεται να δουλέψει σε σχέση με την προσωπική του ανάπτυξη.

Αν υπάρχει κάτι που θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας είτε πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα είτε για τη βελτίωσή σας σε κάποιο τομέα, ξεκινήστε από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης σας.

https://www.queen.gr/sex-sxeseis/story/19843/aytoektimisi-kai-aytopepoithisi-poia-einai-i-diafora

Αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι η απόλυτη πίστη στον εαυτό μας και τις ικανότητες μας. Η αυτοεκτίμηση περιλαμβάνει επίσης την αξιοπρέπεια και την πεποίθηση ότι είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε, να περάσουμε και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση ή δίλημμα που έχουμε στη ζωή μας. Η αυτοπεποίθηση είναι ο τρόπος που μιλάμε στους εαυτούς μας για τον εαυτό μας! Η ύπαρξη της αυτοεκτίμησης προδιαθέτει δύο αλληλένδετες έννοιες: την έννοια της εσωτερικής αρμοδιότητας και την αίσθηση της προσωπικής αξίας. Όταν η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση συνυπάρχουν έχουν ως αποτέλεσμα την πεποίθηση ότι ζούμε μια ευτυχισμένη ζωή που μας αξίζει.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Εάν δεν ζούμε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τις περισσότερες φορές προέρχεται από το πως εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας. Εμπειρίες από την παιδική μας ηλικία ή όταν ήμασταν έφηβοι έχουν επηρεαστεί και ενδέχεται να έχουν διαστρεβλώσει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Κοινές αιτίες της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι η κακοποίηση (σωματική, λεκτική ή ψυχολογική) και έντονη κριτική που είχαμε σαν παιδιά από τους γονείς μας ή το κοντινό κοινωνικό μας περιβάλλον. Μπορεί επίσης να έχουν προκύψει από κάποια εμπειρία που μας έκανε να ντρεπόμαστε ή ακόμη και να μας έκανε να αισθανθούμε γελοιοποίηση ως παιδιά ή ακόμη και σαν ενήλικες. Ορισμένες από αυτές τις αιτίες, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες δημιουργούν ένα αίσθημα χαμηλής αυτοπεποίθησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι συνήθως υπερευαίσθητα, ντροπαλά, αισθάνονται απόρριψη από τους άλλους, δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις, είναι επιθετικά, ουρλιάζουν για την προσοχή και συνεχώς αναζητούν την επιβεβαίωση της αξίας τους από τους άλλους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση προσπαθεί να αντιγράψει και να μιμηθεί άλλους που αισθάνονται επιτυχείς. Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση / αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζονται από κάποια από τα παρακάτω:

 • Χαμηλές προσδοκίες από τη ζωή.
 • Αποφυγή προκλήσεων.
 • Διαταραχές στη συγκέντρωση, τον ύπνο και τη διατροφή.
 • Έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων.
 • Δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και συναισθήματα μοναξιάς.
 • Παραμέληση βασικών προσωπικών αναγκών.
 • Παραμέληση της σωματικής εμφάνισης.
 • Υπερβολική ενασχόληση με το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς.
 • Υπερβολική ανησυχία αν κάποιος ενοχλείται εξαιτίας τους.
 • Άγχος και συχνά αισθήματα απογοήτευσης.
 • Δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις φιλοφρονήσεις.
 • Έλλειψη εμπιστοσύνης στις προσωπικές τους απόψεις.
 • Δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν την ειλικρίνεια.
 • Επικεντρώνονται στις αρνητικές πτυχές της κατάστασης.
 • Έχουν αισθήματα κατωτερότητας και ανασφάλειας.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας;

Το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης είναι η αποδοχή του εαυτού μας, με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μας. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε τις πτυχές της προσωπικότητας μας ή μια εμφάνιση που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε. Πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας με όρεξη και κουράγιο για να πολεμήσουμε για να εξελιχτούμε προς το καλύτερο. Αγαπώντας τα ελαττώματα και τις ατέλειες μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μοναδικής προσωπικότητάς μας!

Θετικές σκέψεις! Θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε τα χειρότερα για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Πρέπει να είμαστε ελκυστικοί και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα! !

Πρέπει να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη για τη δική μας συμπεριφορά. Πρέπει να πιστεύουμε σε κάτι μεγάλο – Η ζωή μας έχει υψηλότερο σκοπό. Πρέπει να έχουμε φιλοδοξίες. Να αποφεύγουμε ανθρώπους ή καταστάσεις που είναι αρνητικές για την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, τα άτομα που αμφισβητούν τις δράσεις μας και τις ικανότητες μας.

Πρέπει να εντοπίσουμε τα πράγματα που πάντα θέλαμε να κάνουμε και είμαστε συνήθως καλοί σε αυτά. Ο καθένας έχει τουλάχιστον ένα ταλέντο με ένα μοναδικό τρόπο.

Το πιο σημαντικό απ ‘όλα για την επιτυχία μας είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας και πάντα να πιστεύουμε σε αυτόν. Ο εαυτός μας θα πρέπει να είναι ο καλύτερος φίλος μας. Πραγματική εμπιστοσύνη σημαίνει ότι θα προσφέρετε στον εαυτό σας αγάπη και αποδοχή.

Αυτοεκτίμηση και ψυχολογία

Πολλές φορές είναι δύσκολο να γυρίσουμε σελίδα και να αλλάξουμε εύκολα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον ευτό μας και τους γύρω μας. Εκεί χρειαζόμαστε την βοήθεια ενός ειδικού της ψυχικής υγείας. Ένας ψυχολόγος μπορεί να μα δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας για μια καλύτερη ζωή!

Τι σημαίνει, όμως, αυτό και ποια η διαφορά μεταξύ αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης;
Η αυτοπεποίθηση είναι μία θετική και ρεαλιστική εικόνα, που έχω για τον εαυτό μου και η εικόνα αυτή πηγάζει μέσα από τις ικανότητες και τις δεξιότητές μου. Με άλλα λόγια πιστεύω στον εαυτό μου και γνωρίζω ανά πάσα στιγμή τι μπορώ να κάνω καλά και τι μπορώ να κάνω λιγότερο καλά.
Μία βασική αντίληψη, εάν έχω υψηλή αυτοπεποίθηση, είναι πως ακόμη και αν κάτι δεν πάει καλά, η θετική εικόνα, που έχω για τον εαυτό μου δε θα αλλάξει και δε θα αποδιοργανωθώ.
Εάν, όμως, έχω χαμηλή αυτοπεποίθηση, τότε τείνω να εστιάζω περισσότερο ή κυρίως στα αρνητικά μου και να υποτιμώ τα θετικά μου. Σκέφτομαι αρνητικά και συγκρίνομαι με τους άλλους με τέτοιον τρόπο, που αποβαίνει εις βάρος μου.
Η αυτοεκτίμηση, από την άλλη, είναι μία συνολικότερη εικόνα, που έχω για τον εαυτό μου και η οποία περιλαμβάνει την αυτοπεποίθηση αλλά δεν εξαντλείται μόνο στην πίστη στις ικανότητές μου. Εκτιμώ τον εαυτό μου συνεπάγεται ότι του δίνω αξία, τον αντιλαμβάνομαι θετικά, τον αποδέχομαι, το σέβομαι και μου αρέσει.
Κάνω επιλογές, που είναι ώριμες και εξυπηρετούν τα προσωπικά μου συμφέροντα.
Εάν έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση τότε η εικόνα, που έχω για τον εαυτό μου ως ολότητα, είναι αρνητική και τείνω να παρουσιάζω τον εαυτό μου με τρόπο αρνητικό στους άλλους. Γίνομαι ένας πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου, με κατηγορώ και αμφισβητώ ακόμη και τις προφανείς ικανότητες ή επιτυχίες μου αποδίδοντάς τις στην τύχη ή σε άλλους παράγοντες έξω από μένα.
Γίνεται ξεκάθαρο πως το να πιστεύω στον εαυτό μου δε σημαίνει ότι τον αγαπώ, τον εκτιμώ και τον σέβομαι κιόλας ενώ το να τον εκτιμώ προϋποθέτει και το να πιστεύω σε αυτόν και να έχω μία θετική αλλά και ρεαλιστική εικόνα εαυτού…
Ένα ερώτημα, που δέχομαι συχνά, είναι ποιο αλλάζει πρώτο… η αυτοπεποίθηση ή η αυτοεκτίμηση;
Το να μάθω να πιστεύω στον εαυτό μου και να προσέχω περισσότερο τα θετικά μου είναι ευκολότερο από το να μάθω να σκέφτομαι θετικά για όλο αυτό, που είμαι και να μου αρέσω. Γι’ αυτό πολλοί ξεκινούν να γράφουν ή να σκέφτονται θετικά για κάτι, που κάνουν καλά, πιστεύοντας και ελπίζοντας πως αυτό θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα προς όφελος τους.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το να κάνω πεντανόστιμα cup cakes ή να ζωγραφίζω εκφραστικούς πίνακες είναι μόνο το πρώτο βήμα για να είμαι επιτυχημένος, ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος…
*Η Νέλη Βυζαντιάδου – Παρίντα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ψυχοδυναμικού ψυχοδράματος καθώς επίσης συστημική σύμβουλος ζευγαριών. Είναιμέλοςτ ων επιστημονικώνσυλλόγων British Psychodrama Association, American Society for Group Psychotherapy and Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes
Αυτοπεποίθηση
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Αυτοεκτίμηση
 Αντίληψη της προσωπικής ικανότητας
 Ενδόμυχη πεποίθηση του ατόμου ότι έχει αξία ως άτομο
Προϋποθέσεις:
 Να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι
 Να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας
 Να διαπραγματευόμαστε με τους άλλους
 Να αντιμετωπίζουμε μια διαμάχη
 Να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα όπως είναι
 Να διεκδικούμε από τους άλλους
 Να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Αυτοπεποίθηση
• Αποτελεί μέρος της σκέψης ενός ατόμου, το
οποίο όταν πρέπει να αντιμετωπίσει κάποια
συγκεκριμένη κατάσταση προβλέπει σωστά
ότι διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα
δυνατοτήτων και δυνάμεων
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Ποιο είναι το επίπεδο της εκτίμησης που έχετε για τον εαυτό σας; (ποτέ,
μερικές φορές, συχνά, πάντα)
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Ποιοι έχουν συμμετάσχει καθ’ όλη την εξέλιξη
της ζωής σας στην ενίσχυση της
αυτοεκτίμησής σας; (ποιοι σας έχουν
μεταδώσει θετικά μηνύματα;)
• Ποιοι σας έχουν μεταδώσει αρνητικά,
καταστροφικά μηνύματα για την
αυτοεκτίμησή σας;
• Διαγράψτε τα αρνητικά μηνύματα και
αντικαταστήστε τα με θετικές δηλώσεις
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Τολμήστε να είστε ο εαυτός σας – Η γνώση
του εαυτού βελτιώνει τη σχέση μας με τους
άλλους, καθώς και την αυτοεκτίμησή μας.
• Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση με το φόβο
της απόρριψης κρύβουν το ποιοι πραγματικά
είναι και καταλήγουν να μη γνωρίζουν ούτε οι
ίδιοι τον εαυτό τους
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
Τι από εσάς δείχνετε στους
άλλους; (Αυτά που γνωρίζουν οι
άλλοι για μένα και αυτά που
αναγνωρίζω στον εαυτό μου – Το
γνωστό)
Τι βλέπουν οι άλλοι σε εσάς και
εσείς δεν μπορείτε να το δείτε; (Η
τυφλή ζώνη)
Ποιες κρυμμένες πλευρές θα
θέλατε να αποκαλύψετε στους
άλλους (Η κρυφή ζώνη)
Τι σας λένε τα όνειρά σας; Τα
καταγράφετε; (Το άγνωστο, το
ασυνείδητο)
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Αυτοεκτίμηση και στάσεις ζωής – Οι τέσσερις
τάσεις
Δεν αποδέχομαι τον εαυτό μου και αποδέχομαι
τους άλλους (- +)
Αποδέχομαι τον εαυτό μου και δεν αποδέχομαι
τους άλλους (+ -)
Δεν αποδέχομαι τον εαυτό μου και δεν
αποδέχομαι τους άλλους (- -)
Αποδέχομαι τον εαυτό μου, αναγνωρίζω την αξία
μου, αποδέχομαι τους άλλους και την αξία τους
(+ +)
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Αυτοεκτίμηση και αναβλητικότητα
Σημειώστε 5 πράγματα που έχετε την τάση να
αναβάλλετε. Παρακάτω, σημειώστε τους φόβους
που σας εμποδίζουν να τα πραγματοποιήσετε
Φρενάρω
Όταν χρειάζονται
Βήματα δράσης για την
Ολοκλήρωση του
Στόχου
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Αυτοεκτίμηση και τρόπος σκέψης
• Η αυτοεκτίμηση συνδέεται άρρηκτα με τον
τρόπο αντίληψης και ερμηνείας της
πραγματικότητας
• Γεγονός σε εξέλιξη => Αντίληψη και ερμηνεία
του γεγονότος => Συναισθήματα που
σχετίζονται με το βιωμένο γεγονός =>
Συμπεριφορά/ δράσεις
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Μερικά συνηθισμένα λάθη
• Η χρήση λέξεων «οφείλω, πρέπει, δεν
πρέπει»
• Η ετικετοποίηση
• Η χρήση της κατηγορίας
• Η ιδιοποίηση της ταυτότητας του θύματος
• Η τελειομανία
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Αναγνώριση των αρνητικών φράσεων που
χρησιμοποιούνται στο καθημερινό λεξιλόγιο
• Διαγραφή των αρνητικών φράσεων
• Αντικατάσταση αυτών με θετικές φράσεις
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης στην πράξη
 Γράψτε 5 προτερήματα που σας χαρακτηρίζουν
 Ποια αυτά αναγνωρίζουν οι φίλοι και οι γνωστοί σας;
 Ποια θεωρείτε ποιο σημαντικά και συνεισφέρουν στην
αυτοεκτίμησή σας;
 Περιγράψτε μια τουλάχιστον στιγμή που νιώσατε περήφανες για
τον εαυτό σας
 Ονομάστε ορισμένες επιτυχίες για τις οποίες ήσασταν υπεύθυνες
μόνο εσείς
 Ποια θετικά μηνύματα σας μετέφεραν οι γονείς σας και οι
σημαντικοί άλλοι;
 Τι μοναδικό πιστεύετε πως προσφέρετε στην ανθρωπότητα;
 Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται όταν θα έχετε φύγει από αυτόν
τον κόσμο;
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Ανοιχτή και καθαρή επικοινωνία με τους
άλλους
• Καλλιέργεια και φροντίδα στενών
συναισθηματικών σχέσεων με τους
σημαντικούς άλλους
• Ποια άτομα είναι κοντά σας και μπορείτε να
τα εμπιστευτείτε άφοβα;
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Η σημασία του εσωτερικού διαλόγου
• Τι λέτε στον εαυτό σας;
• Κάποιος σας γράφει μια φιλοφρόνηση.
• Το παιδί σας σάς μιλάει άσχημα.
• Περιμένετε τα αποτελέσματα σημαντικών ιατρικών εξετάσεων.
• Ένας στενός φίλος ξέχασε τα γενέθλιά σας.
• Ξυπνήσατε αργά, γιατί δε χτύπησε το ξυπνητήρι σας.
• Ένας φίλος σας ζητάει μια εξυπηρέτηση, ενώ εσείς δεν έχετε
ιδιαίτερη όρεξη να την πραγματοποιήσετε.
• Δοκιμάζετε ένα καινούριο φόρεμα ή σακάκι.
• Είναι ο εσωτερικός διάλογος κατά βάση θετικός ή αρνητικός;
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Γενικώς, η ενδυνάμωση επιτυγχάνεται:
 Αντιμετωπίζοντας τις αλλαγές, παρά να τις αρνείστε
 Αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις και όχι να τις
αποφεύγετε
 Αναλαμβάνοντας καλοσχεδιασμένα ρίσκο, αντί να
επιλέγετε πάντα την ασφάλεια και τη σιγουριά
 Αναγνωρίζοντας τις δυνάμεις και τις πηγές στήριξής
σας
 Αποκηρύσσοντας την αναβλητικότητα και κάνοντας ό,
τι είναι δυνατό σήμερα
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Παραδείγματα θετικών επιβεβαιώσεων – Διαλέξτε μία για κάθε
μέρα!
• Σήμερα μπορώ να:
1. Δέχομαι τα πράγματα όπως είναι
2. Συγχωρώ
3. Ευχαριστώ κάποιον
4. Είμαι ανοιχτή σε αυτό που έρχεται
5. Μην κατηγορώ κανέναν
6. Δείχνω εμπιστοσύνη
7. Κάνω πέρα την αμφιβολία
8. Δίνω χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα
9. Λέω ναι σε μια πρόκληση
10. Εγκαταλείπω έναν περιττό κανόνα
Η ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης
• Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Γεωργία Κιζιρίδου,
Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Α.Π.Θ.