Αλλαγές στην διάθεση και κυκλοθυμία

Μαρία Βαγδούτη

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, απότομες και έντονες αλλαγές διάθεσης που δεν έχουν λογική αιτιολόγηση πρόκειται για κυκλοθυμία, και όλοι την αντιμετωπίζουν έστω και μία φορά στη ζωή τους.

Οι μεταβολές αυτές δεν σημαίνουν απαραίτητα κυκλοθυμικό σύνδρομο, αλά όταν εντείνονται μπορεί εύκολα να  καταλήξουν σε αυτό. Το ζήτημα είναι να γίνεται κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στην «φυσιολογική» και τη νοσηρή αλλαγή.  Οι ψυχίατροι αναγνωρίζουν την κυκλοθυμική διαταραχή μόνο όταν τα συναισθήματα γίνονται έντονα και μη ελεγχόμενα. Αυτή καθ’ αυτή η αλλαγή συναισθημάτων μπορεί να οφείλεται σε άλλους εξωγενείς παράγοντες και  να μην υποδεικνύει απαραίτητα κυκλοθυμία.

Τι ακριβώς είναι η κυκλοθυμία;

Πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή, κατά την οποία κάποιος βιώνει οποιοδήποτε συναίσθημα, ευφορίας ή κατάθλιψης, σε πολύ μεγάλο βαθμό.  Το άτομο βιώνει έντονες συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αλλαγές αυτές είναι αρκετά σημαντικές  ώστε μπορεί να προκαλέσουν καταθλιπτικό ή και  μανιακό επεισόδιο.

Η διάκριση

Η κυκλοθυμική διαταραχή έχει πολλά αίτια. Οι γενετικοί παράγοντες, οι ψυχολογικοί παράγοντες, οι διαταραχές της νευροφυσιολογικής λειτουργίας είναι μόνο μερικοί απ’ αυτούς. Επιπλέον εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, γι’ αυτό τον λόγο η απλή εναλλαγή συναισθημάτων δε επαρκεί ώστε να διαγνωσθεί κανείς με την «νόσο» αυτή.

Οι εναλλασσόμενες συναισθηματικές εκφράσεις γίνονται ανησυχητικές μόνο στην περίπτωση που έχουν διαρκέσει τουλάχιστον 2 έτη,  καθώς τότε μπορεί να κάνει έγκυρη διάγνωση ο ψυχολόγος, και εφόσον εμφανίζονται σε αυτή τη διάρκεια μεγάλοι περίοδοι υπομανίας, που ακολουθούνται από κατάθλιψη. Η περίοδος υπομανίας χαρακτηρίζεται από θετική και χαρούμενη διάθεση όπως επίσης και: ευερεθιστότητα, έντονη ευχαρίστηση με την εκπλήρωση και των απλούστερων δραστηριοτήτων, υψηλή αυτοεκτίμηση, εύκολη απόσπαση της προσοχής – δυσκολία συγκέντρωσης, έντονη ομιλητικότητα και γενικότερα κοινωνικοποίηση,  μειωμένη επιθυμία αλλά και ανάγκη για ύπνο, αίσθηση ότι οι σκέψεις στο μυαλό «τρέχουν», συμμετοχή σε ευχάριστες μεν επικίνδυνες δε δραστηριότητες κάθε είδου

Αλλαγές στην διάθεση και κυκλοθυμία

Μαρία Βαγδούτη

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Η περίοδος κατάθλιψης που ακολουθεί εμφανίζει σχεδόν, τα αντίθετα χαρακτηριστικά και διακρίνεται γενικώς από παρατεταμένη χαμηλή διάθεση και δράση. Άλλα χαρακτηριστικά που την ακολουθούν και καθιστούν αναγνωρίσιμη την κυκλοθυμική διαταραχή είναι: άγχος, μεταβολές του βάρους και της όρεξης ( ελλιπής όρεξη αλλά και δυνατότητα κατανάλωσης τροφών ), μειωμένη λίμπιντο και σεξουαλική επιθυμία, σημάδια κόπωσης και εξάντλησης, αναποφασιστικότητα και δυσκολία  στην συγκέντρωση, μεγάλη ανάγκη για ύπνο αλλά και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολία άντλησης ευχαρίστησης από οποιαδήποτε δραστηριότητα, κοινωνική και συναισθηματική απομόνωση.

Το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα της περιόδου κατάθλιψης είναι οι αυτοκτονικές τάσεις. Το άτομο βιώνει τα ίδια συναισθήματα με κάποιον που πάσχει από πραγματική κατάθλιψη και δεν μπορεί να ελεγχτεί ο τρόπος αντίδρασης στην κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος. Γι αυτό τον λόγο μία κατάσταση κυκλοθυμίας, ειδικά στις περιόδους έξαρσης πρέπει να παρακολουθείται από ψυχολόγο, ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη  θεραπεία και υποστήριξη. Δυστυχώς, λόγω του μεγάλου  διαστήματος που χρειάζεται για να γίνει η αναγνώριση της διαταραχής  ( όπως προαναφέρθηκε, 2 χρόνια ), δυσκολεύεται η πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της ασθένειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυκλοθυμία είναι ψυχολογική διαταραχή και πλήρως αντιμετωπίσιμη. Με την κατάλληλη και ελεγχόμενη θεραπεία ο «ασθενής» μπορεί να περάσει αρκετά ανώδυνα τις περιόδους εξάρσεως. Κανείς δεν περιορίστηκε απ’ αυτήν και πολλοί άνθρωποι που πάσχουν απ’ αυτή εξακολουθούν να διαπρέπουν, να είναι έξυπνοι και δημιουργικοί, να κάνουν οικογένειες και γενικώς να μην επιτρέπουν να τους επηρεάζει η κατάστασή τους.

http://www.flowmagazine.gr/allages_sti_diathesi_kai_kuklothumia/2/

 

Αμφιθυμία ή αλλιώς κυκλοθυμία

 

Από την Χαρά Καπαράκη Ψυχολόγο M.S.C

Αμφιθυμία θα μπορούσαμε να πούμε είναι η επίμονη αστάθεια της διάθεσής μας.

Η αστάθεια αυτή αφορά σε πολλαπλές εναλλαγές, ανάμεσα σε μελαγχολία, χαρά, οργή και απάθεια.

Με τον όρο αμφιθυμία αναφερόμαστε στις άνευ λόγου ψυχολογικές, συναισθηματικές μεταπτώσεις.

Σαν διαταραχή η κυκλοθυμία εμφανίζεται αρχικά κατά την περίοδο της εφηβείας. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό ενός εφήβου προκαλούν έντονες συγκινησιακές καταστάσεις και κάνουν το άτομο να παίρνει τα πράγματα πολύ πιο προσωπικά από ό,τι θα έπρεπε.

Κυκλοθυμικές καταστάσεις αντιμετωπίζουν συνήθως οι γυναίκες που δεν εργάζονται, που μένουν όλη μέρα στο σπίτι, ή ετοιμάζονται να περάσουν την περιοδο την περίοδο της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης.

Πολλοί ερευνητές προσανατολίζονται προς την πιθανότητα να υπάρχει μια γενετική σύνδεση ανάμεσα στην μανιοκατάθλιψη και την κυκλοθυμία.

Τα χαρακτηριστικά μιας κυκλοθυμικής προσωπικότητας θα μπορούσαν να περιγραφούν στα εξής:

• Μεγάλη αυτοεκτίμηση όταν ο κυκλοθυμικός βρίσκεται στην κορύφωση της καλής του κατάστασης.

• Μικρή αυτοεκτίμηση όταν το άτομο βρίσκεται σε φάση θλίψης ή και κατάπτωσης.

• Φλυαρία και έντονοι μορφασμοί την ώρα που μιλάει.

• Αφηρημάδα, ανικανότητα συγκέντρωσης.

• Επίμονη, έντονη εργασία, άσκηση.

Πολλοί ειδικοί επικεντρώνουν τη θεραπεία στην λήψη λιθίου.

Το λίθιο έχει την ιδιότητα να μειώνει τις κρίσεις μελαγχολίας και να βοηθά το άτομο να ελέγχει τις αντιδράσεις του.

Οι περισσότεροι πάντως θεωρούν ως τη μόνη ικανή μέθοδο θεραπείας την Ψυχανάλυση και την ψυχολογική υποστήριξη.

Πολύ συχνά το κοινωνικό σύνολο στην προσπάθειά του να μη διαρραγεί από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του κυκλοθυμικού τον απομονώνει ή τον διώχνει τελείως από την ομάδα.

Πάντως, η κυκλοθυμία από μόνη της μπορεί να αποτελέσει παράγοντα διάλυσης μιας κοινωνικής ομάδας.

Αποτέλεσμα, η “Ψυχοκοινωνική” θεραπεία με εξέχουσες αναλύσεις και εργασίες Πανεπιστημίων των ΗΠΑ να βρίσκει πλέον μεγάλη απήχηση στην εφαρμογή της σε κυκλοθυμικά άτομα.

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα ερεθίσματα που λαμβανουμε καθημερινά είναι πολύ περισσότερα από όσα ίσως μπορούμε να αντέξουμε.

Ο καταιγισμός αυτός ερεθισμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη εναλλαγή των συναισθημάτων μας.

Η χαρά μιας επιτυχίας στη δουλειά μπορεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει τη θέση της σε μια απογοήτευση συναισθηματικής φύσης.

Παρόλα αυτά, κάθε φορά, η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα δικών μας πράξεων και επιλογών.