Πως να ενυσχύσουμε το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί μας !

Μια μητέρα συναισθηματικά απόμακρη δεν μπορεί να έχει σύνδεση με το παιδί της ! Ας έχετε δυο τεράστια αυτιά για να ακούτε , δυο μεγάλα μάτια για να βλέπετε μέχρι την ψυχή του και δυο τεράστια χέρια για να αγκαλιάζετε !

Χαμηλώνετε πάντα στο ύψος του και μιλήστε ώς ίσος προς ίσο ! Δεν είστε ανώτερα όντα ! Απλά είστε μεγαλύτεροι και είστε τυχεροί που θα τα βοηθήσετε να μεγαλώσουν !

Αφήστε στην άκρη την αυστηρότητα και μάθετε να εφαρμόζετε  και μια άλλη πιο χαλαρή μέθοδο διαπαιδαγώγησης !

Φάτε παγωτό μαζί του και ας είναι η ώρα του φαγητού ! Κάντε μια αταξία κι ας μείνει μυστικό σας !

Ζητήστε του συγγνώμη αν κάνατε κάτι που το πληγώσατε ! Έτσι θα σας ζητά κι αυτό συγγνώμη και χωρίς να του το ζητήσετε !

Να του λέτε συχνά πόσο πολύ το αγαπάτε και ότι είστε ευυχισμένη που είναι το παιδάκι σας!

Ακόμα και αν δεν ήταν συναισθηματικά κοντά σας η μητέρα σας , προσπαθήστε εσείς ! Τα χορτασμένα συναισθηματικά παιδιά γίνονται καλύτεροι ενήλικες !

Μη φοβάστε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας ! Αυτό δεν σας καθιστά ευάλωτο στο να σας  χειριστεί ! Αντίθετα σας καθιστά  ένα γονιό τρυφερό που μπορεί να ενθαρρύνει  το παιδί του για να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματα του !

Μην ακούτε κανέναν που σας λέει να μην το παίρνετε αγκαλιά και να το αφήνετε να κλαίει , γιατί θα κακομάθει ! Τα παιδιά που οι γονείς, τους καλύπτουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες γίνονται πιο χαρούμενα και πιο ασφαλή παιδιά !

Παρηγορήστε το , όταν σας κάνει παράπονο ότι έπεσε , ή πονάει, ή κάποιος το κτύπησε! Μη βιαστείτε να πείτε : ” Δεν είναι τίποτα θα μεγαλώσεις και θα το ξεχάσεις !” Μη βιαστείτε να ρωτήσετε :” Γιατί σε κτύπησαν ; Κάτι θα έκανες και εσύ ! ”

Πριν δώσετε λύσεις , πριν το κρίνετε , πριν το μαλώσετε, φορέστε τα παπούτσια του και περπατήστε στα σοκάκια της ψυχής του ! Τότε θα μπείτε στη θέση του !

Γίνετε η φωνή του όταν δεν μπορεί να διεκδικήσει καλύτερη συμπεριφορά στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο από δασκάλους και συμμαθητές !

Μην κρίνετε το παιδί σας και μην το τιμωρείτε ! Δεν θα σας εμπιστεύετε και θα σας λέει ψέμματα για ν αποφύγει την απόρριψη σας !

Παίξτε μαζί του σαν να είστε συνομήλικοι του ! Γελάστε με τις γκάφες σας , κάντε αστεία μαζί του , κάντε διαγωνισμό τραγουδιού ή χορού ! Τσαλακωθείτε και κάνετε τούμπες !

Αφήστε επιτέλους την καρέκλα της εξουσίας και πείτε : ” Σ αγαπώ χωρίς όρια ! Σ αγαπώ γι αυτό που είσαι και θέλω να είσαι περήφανος για σένα ! Είσαι μικρότερος από εμένα , αλλά ισότιμος και σε σέβομαι ! Θέλω την συνεργασία σου ώστε να γίνω καλύτερος γονιός και άνθρωπος ! Βοήθησε με να μην σε στενοχωρώ και όταν σε μαλώνω και σε τιμωρώ να μου θυμίζεις ότι όλα αυτά δεν βοήθησαν κανένα παιδί να συνδεθεί με το γονιό του και να γίνει καλύτερος άνθρωπος ” Β.Γ

Συμπληρώστε από κάτω ότι κάνετε και σας συνδέει συναισθηματικά με το παιδί σας !  Εμένα όλα αυτά με έκαναν καλύτερο και αποτελεσματικότερο γονέα και το παιδί μου ελεύθερο και χαρούμενο ! Ελπίζω να είναι… όπως τα πιστεύω ότι είναι !

Βούλα Γκάντσιου 2018 Για την ομάδα Θετική Διαπαιδαγώγηση