Είναι μερικά πράγματα στη ζωή που είναι δύσκολο να τα μάθουμε και απαιτούν χρόνο, αφοσίωση και συγκέντρωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν είναι χρήσιμα και ωφέλιμα για την μετέπειτα πορεία μας ως μοναδικοί άνθρωποι αλλά και στις σχέσεις μας. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες δεξιότητες που αξίζει τον κόπο να υιοθετήσουμε και να τις κάνουμε κομμάτι του χαρακτήρα μας, κερδίζοντας σημαντικότατα οφέλη σε βάθος  χρόνου.

1. Να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά  το χρόνο μας
Όσο και να προσπαθούμε, η μέρα έχει 24 ώρες. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που μπορεί να αλλάξει, είναι το πώς διαχειριζόμαστε το χρόνο μας μέσα στη μέρα και το κατά πόσο οργανώνομε σωστά τις υποχρεώσεις μας. Όταν το πετύχουμε αυτό, θα καταφέρουμε να είμαστε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στα πράγματα που έχουμε να κάνουμε και πιο αποτελεσματικοί. Θα αποβάλουμε το άγχος και το στρες και θα μπορέσουμε  να κάνουμε καλύτερες επιλογές και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις στα θέματα που προκύπτουν.

2. Να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση
Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη συμπόνοια με την ενσυναίσθηση. Η διαφορά τους είναι πως η συμπόνοια σημαίνει το να λυπάσαι για κάτι άσχημο που συνέβη σε κάποιον, ενώ η ενσυναίσθηση σημαίνει να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου και να νιώσεις τι πραγματικά αισθάνεται και αν μπορείς να τον βοηθήσεις μέσα από αυτή την εμπειρία. Η ενσυναίσθηση είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα στη ζωή γιατί σου επιτρέπει να βλέπεις τις καταστάσεις από πολλές οπτικές γωνίες, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να πάρεις καλύτερες αποφάσεις και να συμπαρασταθείς στους γύρω σου με μεγαλύτερη κατανόηση.

3. Να ζητάμε βοήθεια
Το να ζητάς βοήθεια δεν είναι ντροπή. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να «ρίξουν τα μούτρα» τους και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο άλλο άτομο, πιστεύοντας πως κάτι τέτοιο θα τους μειώσει ή θα κάνει κακό στην εικόνα τους. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Όταν ένα άτομο ζητάει βοήθεια εκεί που πραγματικά τη χρειάζεται, είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας. Σημαίνει πως έχει «διαβάσει» την κατάσταση, έχει επεξεργαστεί τα δεδομένα και αναλαμβάνει δράση την ώρα που πρέπει, πριν τα πράγματα φτάσουν σε μη αναστρέψιμο σημείο και χαθεί κάθε έλεγχος.
Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπουμε στους άλλους να μας προσφέρουν και μέσα από αυτό να υπάρχουν ενεργά στη ζωή μας, γεγονός από το οποίο μαθαίνουμε πολλά και, παράλληλα, κερδίζουμε συναισθηματικό δέσιμο.

4. Να διατηρούμε τη σταθερότητα και τη συνέπειά μας
Για να πετύχουμε κάτι στη ζωή χρειάζονται δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Στόχος και αφοσίωση. Πολλοί άνθρωποι βάζουν στόχους, αλλά μόνο όσοι παραμένουν σταθεροί σε αυτούς τους πετυχαίνουν. Η συνέπεια, λοιπόν, είναι αυτή που θα μας κρατήσει στην πορεία μας προς την επίτευξη του σκοπού που έχουμε θέσει, αλλά και θα μας βοηθήσει, όταν τον πετύχουμε, να τον διατηρήσουμε.

5. Να ακούμε περισσότερο
Το να ακούμε πραγματικά το συνομιλητή μας είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για τη ζωή και την ποιότητα των σχέσεών μας. Με το να ακούμε προσεκτικά, αποφεύγουμε  τις παρεξηγήσεις και πετυχαίνουμε καλύτερη επικοινωνία με τους γύρω μας.

6. Να ζούμε στο παρόν
Οι άνθρωποι, ειδικά αυτοί που το μυαλό τους τα υπεραναλύει όλα, συνηθίζουν να σκέφτονται τα πράγματα που έγινα στο παρελθόν αλλά και αυτά που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Καλές είναι οι αναμνήσεις και η αποτίμηση των γεγονότων που συνέβησαν, καλός είναι και ο προγραμματισμός για το μέλλον, αλλά το μόνο σίγουρο που μας έχει δοθεί είναι το παρόν. Αυτή είναι μια αλήθεια που θα πρέπει οπωσδήποτε να την εντάξουμε στον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε αν θέλουμε να επιτύχουμε μια πιο ευτυχισμένη στάση ζωής.

7. Να ελέγχουμε τις σκέψεις μας
Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά αξίζει την προσπάθεια. Είναι πολύτιμη η ικανότητα να έχουμε τον έλεγχο των σκέψεών μας και να μην τις αφήνουμε να ταλαιπωρούν το μυαλό μας με το να το βομβαρδίζουν συνεχώς με πληροφορίες και δεδομένα. Ας προσπαθούμε να καθαρίζουμε το νου μας και να βλέπουμε την κάθε μέρα ως ένα ακόμη βήμα για να γίνουμε ο άνθρωπος που θέλουμε να γίνουμε.

http://www.bodyinbalance.gr/blog/7-prosonta-poy-axizei-na-apoktisoyme