Πως βιώνουν οι μητέρες τις νέες μεθόδους διαπαιδαγώγησης  ; Είμαι μητέρα, δεν είμαι τέλεια και κανείς δεν θα με κάνει να νιώσω ενοχές!

Είμαι μητέρα, δεν είμαι τέλεια και κανείς δεν θα με κάνει να νιώσω ενοχές!

 

Είμαι μητέρα, δεν είμαι τέλεια και κανείς δεν θα με κάνει να νιώσω ενοχές! Σήμερα θα ήθελα ν’ ασχοληθώ με τις μητέρες ! Σ’ αυτήν την ομάδα ο σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα και ελεύθερα παιδιά! Αυτό όμως μπορούμε να το καταφέρουμε, αν είμαστε εμείς ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από θυμό και μίσος για τους γονείς μας. Πως μπορούμε να μεγαλώσουμε χωρίς βία τα παιδιά μας, αν έχουμε βιώσει δύσκολα παιδικά χρόνια, αν η μητέρα και ο πατέρας μας πίστευαν ότι, με το ξύλο και τις τιμωρίες θα μας μάθουν να τους υπακούμε; Αν έχουμε μεγαλώσει με τις μεθόδους της προηγούμενης γενιάς που τα στερεότυπα ήταν ότι, τα παιδιά πρέπει να υπακούν τους μεγαλύτερους σε ότι κι αν έλεγαν χωρίς αντίρρηση, την ίδια μέθοδος θα εφαρμόσουμε στα παιδιά μας. Οι γονείς είχαν τον απόλυτο έλεγχο και έλεγαν ότι , ” αν δεν ακούς θα σε τιμωρήσω, αν δεν φας θα σ’ αφήσω νηστικό μέχρι να φας το φαγητό που δεν σου αρέσει, θα κάνεις αυτό που σου είπα , γιατί έτσι θέλω εγώ ” και άλλα τέτοια που μας γέμιζαν με θυμό και μίσος για αυτούς. Πως λοιπόν μπορεί μια μάνα ή ένας πατέρας που πληγώθηκε ψυχικά να μπορέσει να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά του έτσι ώστε, να γίνουν ελεύθεροι και χαρούμενοι άνθρωποι ; Ένας εξίσου σημαντικός λόγος που μια μάνα δεν είναι ήρεμη για να ανταπεξέλθει στο ρόλο της , είναι αν δεν έχει καλή σχέση με τον σύντροφό της! Ένα ζευγάρι που μαλώνει, που δεν ξέρει να διαχειριστεί τις συγκρούσεις κοντά στα παιδιά, έτσι έμαθε να λύνει τα θέματα του από τους δικούς του γονείς. Επίσης αν η μητέρα έχει οργή για τον σύντροφό της και το αντίθετο πως θα μπορεί να είναι καλή και ήρεμη, ώστε να μην εκτονώνει τα νεύρα της στο παιδί της; Ας αναλάβουν οι γονείς την ευθύνη και ας μάθουν να είναι σωστοί ως γονείς αν δεν μπορούν να είναι σωστοί σύντροφοι. Η καλύτερη αντιμετώπιση για να απαλλαχθούμε από το κακό παρελθόν που κουβαλάμε είναι η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία. Αν δεν έχουμε το χρόνο και το χρήμα, για να ψυχαναλυθούμε, μπορούμε να είμαστε θετικοί και να έχουμε ανοιχτό μυαλό ώστε να μελετήσουμε βιβλία παιδοψυχολογίας με τις νέες μεθόδους διαπαιδαγώγησης που εφαρμόζουν πολλοί γονείς και παιδαγωγοί ! Θα χρειαστεί ν’ αρνηθούμε την τιμωρία ως μέθοδο διαπαιδαγώγησης όπως και τα χαστουκάκια και ξυλιές στον ποπό, λίγο τράβηγμα μαλλιών και κάπου-κάπου τράβηγμα αυτιών! Μη γελιέστε, βία είναι και αυτά που τα θεωρείτε ανώδυνα. Είναι χρήσιμο να μπαίνουμε στη θέση των παιδιών μας και να τα μεγαλώνουμε με ενσυναίσθηση. Άρθρο της Βούλας Γκάντσιου
Για την ομάδα Θετική Διαπαιδαγώγηση https://www.facebook.com/groups/413784475468424/files/
Πως βιώνουν οι μητέρες τις νέες μεθόδους διαπαιδαγώγησης
Καθημερινά, βλέπω κάποιες μητέρες ή διαβάζω μέσα στις ομάδες πόσο δύσκολα βιώνουν την μητρότητα. Ένας ρόλος που θα μας γέμιζε χαρά και ευτυχία, μας γεμίζει ενοχικά συναισθήματα, θυμό, θλίψη. Έλλειψη χρόνου για τον εαυτό μας, αγώνα δρόμου, για να τα προλάβουμε όλα. Να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τρόπους που δεν μας μεγάλωσαν εμάς. Να μάθουμε νέες ορολογίες που ακούμε για πρώτη φορά, μεθόδους διαπαιδαγώγησης που δεν είχαμε τις γνώσεις να εφαρμόσουμε.
Ξενύχτια για να θηλάσουμε μέχρι το παιδί να σταματήσει μόνο του τον θηλασμό, κλάμα γιατί οι ρόγες πονούσαν από τα δαγκώματα του, αλλά εμείς εκεί πεισματικά να προσφέρουμε το στήθος μας, για να μην έχουμε τύψεις. Αν κάποιες μητέρες θήλασαν τα παιδιά τους μέχρι τα 5 τους χρόνια, καλά έκαναν και τα θήλασαν. Θα ήταν καλύτερα να θηλάσουμε για όσο διάστημα θα το θέλαμε και θα το ευχαριστιόμασταν και τα δύο μέλη. Ο θηλασμός είναι χαρά, δόσιμο, επικοινωνία. Παύει, όμως, να’ναι όλ’αυτά, αν πονάμε, αν θυμώνουμε, αν σφίγγουμε τα δόντια, για να τα καταφέρουμε. Αν μετά ξεσπάμε και κλαίμε.
Πολύ φοβάμαι ότι χάλασαν σχέσεις ζευγαριών όταν δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να κοιμόμαστε με τα παιδιά μας στο ίδιο κρεβάτι, ούτε τα δωμάτια είναι άδεια από έπιπλα για να ρίξουμε κάτω ένα μεγάλο στρώμα ώστε να χωρέσουμε οι γονείς με τα 2-3 παιδιά. Έτσι η μητέρα κοιμάται με τα παιδιά και ο πατέρας δεν χωράει και φεύγει σε άλλο δωμάτιο. Αυτό όμως δεν το γνώριζαν οι γονείς ούτε το είδαν να συμβαίνει στους δικούς τους γονείς, ούτε στους φίλους τους και έτσι έχουν να διαχειριστούν το νέο τρόπο συγκοίμησης με τα παιδιά τους, αλλά και τους φίλους να τους μιλούν, για τη σχέση τους που θα περάσει κρίση.
ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΝΑ ΜΕΓΑΛΏΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΣΥΝΑΊΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΈΣ ΜΕΘΌΔΟΥΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΏΓΗΣΗΣ.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των γονιών με τα παιδιά τους. Είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε τις βασικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας και να μην τα μεγαλώσουμε παιδοκεντρικά.
ΘΑ’ΛΕΓΑ ΌΤΙ ΌΛ’ΑΥΤΆ ΘΑ’ΝΑΙ ΚΑΛΌ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΊΝΟΥΝ ΑΒΊΑΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΈΧΟΥΜΕ ΤΟ ΆΓΧΟΣ Ν’ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΜΕ ΟΔΗΓΊΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΌΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΆΣΑΜΕ ΩΣ ΤΙΣ ΣΎΓΧΡΟΝΕΣ ΚΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΈΝΕΣ ΜΕΘΌΔΟΥΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΏΓΗΣΗΣ.
Το τονίζω αυτό. Γιατί αν προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με το μάνιουαλ στο χέρι γρήγορα θα απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Πολύ φοβάμαι ότι αν μας κυριεύσει το άγχος, θα έχει αντίθετα αποτελέσματα απ’ ότι επιθυμούμε να έχει η θετική διαπαιδαγώγηση. Θα κουραστούμε. Θα θυμώσουμε και το άγχος θα το μεταδώσουμε και στα παιδιά μας. Με αποτέλεσμα να έχουν εκνευρισμό, ανασφάλεια και θα αντιδράσουν με επιθετικότητα.
Το καλύτερο θα’ναι να χαλαρώσουμε και να’μαστε ήρεμες και με χαμόγελο για να μπορέσουμε με κατανόηση κι αγάπη να μεγαλώσουμε χαρούμενα κι ελεύθερα παιδιά. Η ενσυναίσθηση που ακούμε συχνά, δεν είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης, αλλά ικανότητα που θα’ναι καλό να’χουμε όλοι οι γονείς για να κατανοούμε τα συναισθήματα των παιδιών μας και να μπαίνουμε στη θέση τους.
ΤΌΤΕ ΘΑ’ΤΑΝ ΠΙΟ ΑΠΛΆ ΝΑ ΜΕΓΑΛΏΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ, ΑΝ, ΑΠΛΆ, ΜΠΑΊΝΑΜΕ ΣΤΗ ΘΈΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΚΟΎΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΌΣ ΕΊΔΟΥΣ ΕΞΟΥΣΊΑΣ.
Το άρθο το έγραψε η Γκάντσιου Βούλα
Για την ομάδα Θετική Διαπαιδαγώγηση https://www.facebook.com/groups/413

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s