Κακοποιητική συμπεριφορά δεν είναι μόνο το ξύλο και οι βρισιές ! Είναι και οι ταπεινωτικές συμπεριφορές !
-Μην μου λες εμένα όχι ! Αν με στενοχωρείς δεν θα σ αγαπώ !
-Είσαι τόσο τεμπέλης που δεν μαζεύεις ούτε τα βιβλία σου
-Αν δεν σταματήσεις τα κλάμματα θα πας στο δωμάτιο σου !
-Έλα δεν έπαθες τίποτα ! Σήκω και μην κλαίς ! Να προσέχεις να μην πέφτεις !
-Αν το ξανακάνεις και δεν αφήσεις την αδελφή σου να παιξει με τα παιχνίδια σου , θα σου τα πετάξω όλα !
-Αν δεν φας όλο το φαγητό σου δεν θα φας ούτε ένα κομμάτι σοκολάτα !
-Μην θυμώνεις ! Θα ακούς ότι σου λέω ! Κατάλαβες ;
-Διάβασε και δεν θα βγείς από το δωμάτιο αν δεν τελειώσεις !
-Τίποτα δεν είσαι ικανός να κάνεις !
-Δες τον αδελφό σου πόσο καλός μαθητής είναι !
-Με το ένα με το δύο με το τρία σταματάς να κλαίς !
-Τέλος ! Δεν σηκώνω κουβέντα !
-Τα ίδια λάθη κάνεις συνέχεια ! Πότε θα μάθεις τελικά;
– Αν δεν παίξεις και τον αδελφό σου , δεν θα πας στο πάρτυ του φίλου σου !
Καθημερινά μιλάμε με τέτοιο τρόπο στα παιδιά μας ! Θα σου κάνω αυτό , αν κάνεις εκείνο ! Θα κάνεις εκείνο , αλλιώς θα σε τιμωρήσω ! Πως θα μας φαινόταν , αν ο/η σύντροφός μας, μας μίλαγε με αυτόν τον τρόπο και μας τιμωρούσε αν δεν του κάναμε ότι ήθελε; Γιατί το κάνουμε στα παιδιά μας; Αν θέλουμε να έχουμε παιδιά που θα είναι συνεργάσιμα και να μην αντιδρούν στις εντολές και στην κριτική μας , ας αλλάξουμε τον τρόπο που τα συμπεριφερόμαστε ! Ας δείξουμε ενσυναίσθηση και ας βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους ! Ας δείξουμε τον απόλυτο σεβασμό στα παιδιά μας για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση !
Κακοποίηση είναι όταν αφήνουμε το νήπιο στον χώρο του παιδικού σταθμού χωρίς την ήπια προσαρμογή , ώστε να εξοικιωθεί με τα άγνωστα άτομα που υπάρχουν σε ένα άγνωστο περιβάλλον !
– Αλεξάνδρα θα κάνεις ότι σου πει η δασκάλα ! Θα είσαι καλό παιδί ! Αν μου πει η δασκάλα ότι έκλαιγες , δεν θα σε πάω το απόγευμα στον παιδότοπο, ούτε θα αγοράσουμε την σοκολάτα που σου υποσχέθηκα !
Κακοποίηση είναι οι ταπεινωτικές συμπεριφορές , η χειραγώγηση , οι απειλές , οι ταμπέλες , οι συγκρίσεις με άλλα παιδιά , η αγάπη με όρια , η απαξίωση λόγο της μικρής ηλικίας του , η εγκατάλλειψη , η αδιαφορία για τις ματαιώσεις του, η μη ανταπόκριση των βασικών , συναισθηματικών και ψυχολογικών αναγκών !
– Μην μου αντιμιλάς εμένα ! Τι να ξέρεις εσύ από την ζωή ! Τα έχεις όλα και διαμαρτύρεσαι ! Όταν θα μεγαλώσεις έλα να με αμφισβητήσεις !
-Είσαι κακό παιδί και αν δεν πάρεις μπράβο στο σχολείο , δεν θα σ αγαπάω !
-Τόσο βλάκας είσαι φυσικά και αφήνεις τα παιδιά να σε κοροιδεύουν και να σε κτυπούν ! Κτύπα και εσύ για σε φοβούνται !
-Ο συμμαθητής σου ο Δημήρης πηγαίνει σε ομάδα μπάσκετ , μαθαίνει Αγγλικά με δασκάλα, πηγαίνει στο Ωδείο για να μάθει βιολί και εσύ μόνο με την υπολογιστή ασχολείσαι ! Δεν ξέρω τι θα γίνεις στη ζωή σου !
-Αν δεν διαβάζεις, θα γίνεις εργάτης σε οικοδομές ! Κανένα κορίτσι δεν θα σου δίνει σημασία!
Έτσι μειώνει η μητέρα το παιδί της , δεν του ενισχύει την αυτοεκτίμηση , του δίνει το μήνυμα ότι έτσι που είναι δεν τον αποδέχεται και δεν αξίζει την αγάπη και τον θαυμασμό της ! Το παιδί αν δεν έχει την αποδοχή της μητέρας του , δεν θα αποκτήσει ποτέ αυταξία και δεν θα έχει ποτέ αυτοπεποίθηση !
Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, ο μεγάλος αυτός ψυχαναλυτής μετά από χρόνια ερευνών στην ανθρώπινη ψυχή, κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα : “ O άνθρωπος είναι το προιόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας. “ Η βίαιη συμπεριφορά- αρκετών δυστυχώς γονιών- έχει τραγικές συνέπειες στην ψυχή των παιδιών, που δεν σβήνουν ποτέ. Αν ψυχαναλύσουμε τους δολοφόνους, τους κλέφτες, τους ναρκομανείς, τους αλκοολικούς, γενικά όλους τους παραβατικούς, θα φτάσουμε στην άκρη του νήματος που είναι η βία από τους γονείς και η έλλειψη αγάπης! Κανένα παιδί δεν συνετίζεται με τη βία. Αντίθετα συσσωρεύει οργή και μίσος στην ψυχή του. Κάποιοι μπορεί να ρωτήσουν,” εμείς τι πάθαμε που τρώγαμε ξύλο;” Κάποτε έκανε την ίδια ερώτηση ένας πατέρας στον ιδρυτή του Summerhill School και παιδαγωγό Νeill, όταν ο Νeill του μίλησε για τις συνέπειες της βίαιης συμπεριφοράς του. Τότε ο Neill του απάντησε: Είστε σίγουρος ότι δεν πάθατε τίποτα, όταν κακοποιείτε με τη σειρά σας το παιδί σας ή την γυναίκα σας ; Είστε γίγουρος ότι ο χαρακτήρας σας δεν οφείλεται στα παιδικά σας βιώματα; Ο πατέρας έσκυψε το κεφάλι και έφυγε !
Κρίμα ! Οι γονείς πληγώνουν τόσο πολύ τα παιδιά τους !
Το άρθρο έγραψε η Βούλα Γκάντσιου το 2017 Για την ομάδα Θετική Διαπαιδαγώγηση https://www.facebook.com/groups/413784475468424/