Καθημερινά τα παιδιά μας, μαλώνουν . διαφωνούν και διεκδικούν ένα παιχνίδι , ένα κομμάτι  σοκολάτας , ή μια αγκαλιά ή μεγαλύτερη προσοχή , από το αδελφάκι του !
Συνήθως όλοι εμείς οι σοφοί δικαστές δίνουμε λύσεις παίρνοντας την θέση του ενός ή του άλλου , ανάλογα πάντα κατά την κρίση μας ποιο παιδί έχει δίκιο και ποιο κράταγε το παιχνίδι και του το πήρε το άλλο , ποιο παιδί ζήτησε πρώτο να ανέβει στην κούνια και εμείς πρέπει να δώσουμε 10 λεπτά χρόνο στο ένα παιδί να κάνει κούνια και κατόπιν να κατέβει , ώστε να κάνει άλλα 10 λεπτά και το άλλο και μετά κάποια άλλη διεκδίκηση των παιδιών , που θα μας βάλει στον ρόλο του σοφού κριτή !
Παράδειγμα 1ο
Νικόλ- Μαμά πήρε το παιχίδι μου ο Μάριος !
Μαμά – Μάριε σε παρακαλώ να δώσεις αμέσως το παιχνίδι στην Νικόλ !
Μάριος – Βρε Μαμά θέλω και εγώ να παίξω μ΄ ατό το παιχνίδι !
Μαμά- Δηλαδή βρε Μάριε δεν υπάρχει κανένα άλλο παιχνίδι να παίξεις και θέλεις αυτό που έχει η Νικόλ αυτήν την στιγμή;
Μάριος- Ναι ναι ναι ! το θέλω τώρα να το παίξω !
Μαμά- Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που θέλεις αυτήν την στιγμή να το έχεις , ενώ το θέλει και το παίζει η αδελφή σου ; Το δίνεις αμέσως πίσω στην αδελφή σου, και πηγαίνεις  γρήγορα στο δωμάτιο σου, για να πάρεις ένα άλλο παιχνίδι !
Μάριος- Είναι άδικο αυτό ! Παίρνεις το μέρος πάντα της Νικόλ !
Παράδειγμα 2ο
Μάριος- Μαμά η Νικόλ ανέβηκε στην κούνια , ενώ την είδα  πρώτος και δεν κατεβαίνει να κάνω κι εγώ !
Μαμά- Μάριε άφησε την αδελφή σου να κάνει κούνια και πήγαινε στην τσουλήθρα!
Μάριος- Βρε μαμά , δεν θέλω να πάω στην τσουλήθρα!
Μαμά- Εντάξει ! Νικόλ κατέβα να κάνει για λίγο ο αδελφό σου                                  και ξανακάνεις μετά πάλι !
Νικόλ- ΌΟΟχι  Εγώ ανέβηκα πρώτη. εγώ θα κάνω όσο θέλω !
Μαμά-Δεν θα κάνεις όσο θέλεις  θα κάνεις 5 λεπτά εσύ και άλλα 5 λεπτά                     ο αδελφό σου !
Νικόλ-Είναι άδικο, άδικο, άδικο ! Πάντα κάνεις ότι θέλει ο Μάριος !
 Τι κατάφερε η μαμά ;
Να δώσει λύση στην μεταξύ τους διένεξη , να διαπραγματευτεί τον χρόνο που θα κάνει κούνια  ό ένας και ο άλλος ,  θυμωμένα παιδιά , να νιώθει αδικία το μη ευνοημένο παιδί, να ενθαρρύνει την διαμάχη μεταξύ των παιδιών , και να μεγαλώνει το αίσθημα της ζήλειας του ενός για το άλλο ! Επίσης όταν σε κάθε σύγκρουση των παιδιών η μητέρα δίνει λύσεις και κάνει τον διαιτητή , πως θα μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τις καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις ;
Μήπως να αλλάξουμε τακτική και να αποκτήσουμε ένα πιο δημιουργικό εγραλείο για να επιλύονται οι συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών μας;
Ένας δημοκρατικός τρόπος είναι να εφαρμόζουν οι γονείς το Sportscasting
Τι είναι όμως το Sportscasting και πως μπορούν να το εφαρμόσουν οι γονείς και οι  παιδαγωγοί ;

Το Sportscasting είναι ένα εργαλείο, το οποίο δίδαξε η Janet Lansbury

Το sportcasting συμβαίνει όταν , αντί να εμπλακούμε στο πρόβλημα με τα παιδιά , το περιγράφουμε γι αυτούς , χρησιμοποιώντας αντικειμενικές περιγραφές και έναν ενσυναισθητικό , αλλά ουδέτερο τόνο, ανταντανακλούμε γι αυτούς με ενδιαφέρον αυτό που βλέπουμε !

Παρακολουθείτε τα παιδιά σας όταν διαφωνούν για κάτι και είναι αναστατωμένα, χωρίς όμως να εμπλακείτε για βοήθεια !

Είμαστε εκεί και τους στέλνουμε σημαντικά μηνύματα:

Είμαι δίπλα σας και σας προσέχω ! Νοιάζομαι για σας ! Σας εμπιστεύομαι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και μόνοι σας ! Δεν χρειάζεται να είμαι αυτή που θα επιλύει τα προβλήματα σας για πάντα !

Όταν η ένταση κλιμακώνεται και δεν βρίσκουν λύση , τότε σχολιάστε αυτό που είδατε !

Εφαρμογή του Sportscasting

Μαμά : – Νικόλ  σου πήρε το παιχνίδι ο Μάριος  ενώ ήθελες να συνεχίσεις να παίζεις ;                Δεν σου άρεσε αυτό που έγινε !

΄Νικόλ :- Ναι μαμά δεν μου άρεσε καθόλου ! Μου το πήρε χωρίς να μου το ζητήσει και                 φυσικά δεν ήθελα να του το δώσω, γιατί έπαιζα πολύ καλά !

Μαμά : – Μάριε θα ήθελες και εσύ αγόρι μου να παίξεις με το ίδιο παιχνίδι απ΄ότι                         κατάλαβα ! Τι μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα;

                Ενθαρρύνουμε τα παιδιά για πολλαπλές ιδέες και λύσεις

Μαμά : -Μάριε και Νικόλ ελάτε να δούμε μήπως έχετε να προτείνεται κάτι που θα                        βρεθεί  η λύση της διαφωνίας σας !

Μαμά : -Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα ακόμα ίδιο παιχνίδι !                                            Αυτή είναι μια λύση.  Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Μάριος : Νομίζω δεν είναι καλή ιδέα ! Θα μπορούσαμε να το έχουμε μια μέρα η                           Νικόλ  και μια μέρα εγώ !

Μαμά : -Ποιος θέλει να προτείνει πρώτος ;

Μάριος :-Εγώ το θέλω , γιατί η Νικόλ το έχει πολύ ώρα !

Νικόλ : -Ναι αλλά δεν τελείωσα με το παιχνίδι Μάριε !

Μάριος : – Εγώ λέω να το παίξει για λίγο η Νικόλ και μετά να μου το δώσει !

Νικόλ :  -Ναι αλλά δεν ξέρω πότε θα τελειώσω μ αυτό το παιχνίδι Μάριε ;

Μάριος: -Σε μισή ώρα ίσως ;

Νικόλ :   -Ναι είναι αρκετή ώρα νομίζω !

Μάριος :- Θέλεις να σου δώσω κι εγώ το παιχνίδι που ήθελες χθές Νάταλι;

Νικόλ : -Ναι θα το ήθελα πολύ Μάριε !

Μαμά: -Νομίζω παιδιά ότιι βρήκατε μια καλή και δίκαια λύση !                                                 Μπορείτε να συνεχίσετε το παιχνίδι

Μην κάνετε εκτιμήσεις ή κριτική (για παράδειγμα: “δεν είναι τόσο κακό” ή “είσαι ανόητος που θυμώνεις για μικροπράγματα”)

Μην παρασύρεσθε να προσφέρετε ιδέες για την λύση  Αφήστε τα ερωτήματά σας ανοιχτά (” Νικόλ και Μάριε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι;”)

Μην μειώνετε τις ιδέες τους  ( παράδειγμα «Θα μπορούσες να την πάρεις πίσω αυτήν την ιδέα Μάριε ! Δεν είναι τόσο καλή  ιδέα Μάριε … πώς νομίζεις ότι  θα ένιωθε η Νικόλ γι ‘αυτό; “)

Υποστηρίζετε την προσπάθεια των παιδιών σας προσφέροντας με ηρεμία  τις δικές σας ιδέες ,αν καμμιά δεν προσφέρεται από το παιδί ή αν καμμιά  δεν είναι εφικτή: (“Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσατε να παίξετε με το παιχνίδι και οι δυο μαζί  ! ή “Αναρωτιέμαι αν θα δεχόσασταν  ένα διαφορετικό παιχνίδι αντί για αυτό; Θέλετε να προσπαθήσετε και να  βρείτε μια άλλη επιλογή;” )

Άρθρο της Βούλας Γκάντσιου bloger και διαχειρίστρια των ομάδων Θετική Διαπαιδαγώγηση  , Ενσυναίσθηση και Ενήλικες , Ομάδα Μοντεσσόριανής Αγωγής , Αγγελίες εύρεσης babysitter με ενσυναίσθηση για θετική διαπαιδαγώγηση  , Υποστηρικτική Ομάδα του Attachment parenting

Πηγή : https://rotasapantaw.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=9584&action=edit