Η αυτοπεποίθηση, δηλαδή η πεποίθηση ότι είμαστε άξιοι, ικανοί και πολύτιμοι, εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, κατά βάση τα γονίδια, το περιβάλλον και το χαρακτήρα μας.
Πώς γίνεται λοιπόν να ελέγξουμε τους παράγοντες αυτούς ώστε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας;
Τρεις απλές στρατηγικές μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να πιστέψουμε λίγο παραπάνω στον εαυτό μας και να κατακτήσουμε λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση.
1. Πρέπει να οραματιζόμαστε την επιτυχία. Όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε μια καινούργια προσπάθεια, πρέπει να εφοδιαστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη και ενέργεια. Η μουσική μπορεί να φανεί πολύτιμος «σύμμαχος» στην προσπάθεια αυτή, καθώς ενισχύει την εσωτερική μας δύναμη.
2. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας για βελτίωση. Έχει σημασία εάν θεωρούμε ότι οι ικανότητές μας είναι προκαθορισμένες και δεν μπορούν να αλλάξουν, καθώς η στάση αυτή επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρούμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις. Εάν, αντιθέτως, πιστέψουμε ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας, κάθε πρόκληση αποτελεί ευκαιρία για μάθηση και πρόοδο.
3. Πρέπει να «αγαπήσουμε» την αποτυχία. Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη. Όλοι αποτυγχάνουμε κάποια στιγμή, μία ή και περισσότερες φορές. Τρανταχτό παράδειγμα η επιτυχημένη συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η Ρόουλινγκ δέχθηκε την απόρριψη από 12 διαφορετικούς εκδότες πριν βρεθεί κάποιος να της πει το πολυπόθητο «ναι» για να εκδοθεί το πρώτο βιβλίο Χάρι Πότερ! Οι συχνές αποτυχίες που συνοδεύονται από επιμονή και συνεχείς προσπάθειες προς επίτευξη του επιθυμητού στόχου μάς εξοπλίζουν ώστε να ανταποκρινόμαστε πιο εποικοδομητικά σε κάθε πρόκληση και κάθε εμπόδιο.

Αυτοεκτίμηση είναι η ικανότητα να δίνεις αξία στον εαυτό σου και να τον μεταχειρίζεσαι με αξιοπρέπεια, με αγάπη και αλήθεια.
«Όταν τον εαυτό μου τον εκτιμώ και μου αρέσει, έχω τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσω τη ζωή με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, δύναμη, αγάπη και ρεαλισμό». Αυτή είναι η περίπτωση της υψηλής αυτοεκτίμησης.
Απ’ την άλλη μεριά, όταν βλέπει κανείς υποτιμητικά τον εαυτό του, με αηδία ή περιφρόνηση ή άλλο αρνητικό συναίσθημα, o εαυτός χάνει τη δύναμή του και γίνεται θύμα, νικημένο από τη ζωή: «Αν δεν μου αρέσει ο εαυτός μου, τον υποτιμάω και τον τιμωρώ.