top article

“Περνάω αρκετό χρόνο μαζί του”, “Μήπως είμαι πολύ αυστηρή”, “Να το αφήσω να δει λίγο ακόμα τηλεόραση”. Αυτές και πάρα πολλές ακόμα ερωτήσεις περνούν από το μυαλό σου όταν είσαι γονιός, χωρίς όμως να έχεις πάντα τις απαντήσεις. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι μεγαλώνεις σωστά το παιδί σου; Το πιο πιθανό είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη αν έχεις πάρει τη σωστή απόφαση ή αν έχεις πράξει ορθά. Επιστήμονες και ειδικοί όμως βάζουν το δικό τους λιθαράκι και σε βοηθούν να κάνεις ένα ακόμα (πιθανότατα σωστό) βήμα.

Φρόντισε το παιδί σου

Με το να δείχνεις στο παιδί σου πόσο πολύ το αγαπάς, δεν δυναμώνεις μόνο τη μεταξύ σας σχέση, αλλά μπορεί να βοηθήσει να αναπτύξετε ένα δυνατό δεσμό και να συμβάλλει μελλοντικά στην ικανότητα του παιδιού να διατηρεί τους δεσμούς του. Μην υποτιμάς, λοιπόν, τη δύναμη ενός φιλιού στο μάγουλο. Απάντησε στο παιδί σου με συναίσθημα, εξέφρασε την αγάπη σου και μίλα του ευγενικά.


Γίνε πρότυπο για υπεύθυνη συμπεριφορά

Για να εξελιχθούν τα παιδιά σε υπεύθυνους και παραγωγικούς πολίτες, θα πρέπει να γίνουν μάρτυρες μίας τέτοιας συμπεριφοράς. Και αυτό ξεκινά από τους γονείς. Οι κοινωνιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά θα μιμηθούν τις συμπεριφορές που βλέπουν στους γονείς τους. Γίνε ο ευγενικός άνθρωπος που θέλεις να είναι και το παιδί σου. Για κάθε πράξη και απόφαση, σκέψου αν θέλεις να κάνει το ίδιο στο μέλλον το παιδί σου.

Να είσαι αντικειμενική στις συγκρούσεις των παιδιών σου
Έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που μεσολαβούν επιτυχώς στις συγκρούσεις μεταξύ αδελφών, οι διαμάχες έχουν θετική έκβαση. Όταν προκύπτει κάποια σύγκρουση μεταξύ των παιδιών σου, θα πρέπει να φανείς καλή ακροάτρια και να χρησιμοποιήσεις δεξιότητες διαμεσολάβησης.

Διάβαζε μαζί με τα παιδί σου
Η ανάγνωση με τα παιδιά επιφέρει υγιείς αλλαγές σε διάφορες πτυχές του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές ενισχύονται ακόμα περισσότερο όταν δεν διαβάζεις τα παιδιά σου, αλλά διαβάζεις με τα παιδιά σου. Ρώτησέ τα τη γνώμη τους για την ιστορία που διαβάζετε και πώς αυτή συνδέεται με άλλα θέματα που γνωρίζουν.

Δημιούργησε χρόνο για παιχνίδι εκτός προγράμματος
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι ενθαρρύνει τη φαντασία και αναπτύσσει τις ικανότητες για την επίλυση των προβλημάτων. Τα παιδιά γίνονται καλύτερα στο να ρωτούν “τι θα γινόταν αν” και να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις σε δύσκολες ή περίπλοκες καταστάσεις.
Μάθε στο παιδί να χρησιμοποιεί σοφά την τεχνολογία
Αντί να κλείσεις απλά το κουμπί των συσκευών – ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία κατέχει σήμερα σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών – θέσε όρια στη χρήση τους και συζήτησε με τα παιδιά σου τι έμαθαν χρησιμοποιώντας μία μέρα των υπολογιστή ή το tablet.
Να είσαι απαιτητική
Το στυλ των γονιών μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: αυταρχικό, απαιτητικό, ανεκτικό και αμέτοχο. Η επιστήμη κρίνει ότι η ανατροφή των παιδιών που συνδυάζει την επιτακτική συμπεριφορά των γονιών με την επικοινωνία, δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μην φοβάστε να “πατήσεις πόδι” όταν πρόκειται για σημαντικά θέματα. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, φρόντισε να επικοινωνείς τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σου, αλλά και να εξηγείς γιατί μία συμπεριφορά αποδίδει έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή τιμωρία.

Άφησε το παιδί να αποτύχει
Σε έναν κόσμο που όλοι έχουν τα μάτια τους σε ένα έπαθλο, ίσως σου φανέι περίεργο να αφήσεις το παιδί σου να αποτύχει. Η αποτυχία όμως μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, ενώ βοηθά στην ανάπτυξη προηγμένων δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Φρόντισε τον εαυτό σου
Έρευνα δείχνει ό, τι το γονεϊκό άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική ή ψυχική ευεξία του παιδιού. Βρες αυτό που χρειάζεσαι για να διατηρήσεις την ευτυχία και την ψυχική σου υγεία. Αν αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι μία baby sitter για να μπορείς να έχεις ένα βράδυ ελεύθερο ή να ξεκινήσεις ένα χόμπι, τότε μην διστάσεις να φροντίσεις τον εαυτό σου αφού αφορά άμεσα και το παιδί σου.

Μάθε στο παιδί να μοιράζεται
Έρευνα δείχνει ότι όταν ένα παιδί μπορεί να μοιράζεται, έχει καλύτερη διάθεση. Όταν για παράδειγμα κλήθηκαν μικρά παιδιά να δώσουν μικρές λιχουδιές σε άλλα νήπια έδειξαν μεγαλύτερη ευτυχία από όσα δεν το έκαναν. Ξεκίνα να ζητάς από το παιδί σου, όταν είναι ακόμα σε μικρή ηλικία, να μοιράζεται σνακ μαζί σου και κάνε το ίδιο κι εσύ. Προσπάθησε να εξελιχθεί σε μία φυσική συνήθεια και μην ξεχνάς να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου όταν το παιδί θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σου.

Advertisements