Ο όρος συναισθηματικός εκβιασμός αναφέρεται σε μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που συμβαίνει συχνά στα πλαίσια στενών προσωπικών σχέσεων. Μπορεί η σχέση να είναι ανάμεσα σε μια μητέρα και ένα παιδί, μεταξύ δυο συζύγων, αδελφών, φίλων. Σε αυτές τις σχέσεις το ένα μέλος χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του, ενώ το άλλο μέλος υποχωρεί μπροστά στο φόβο των όποιων συνεπειών.

Ο συναισθηματικός εκβιασμός έχει έτσι συντελεστεί και είναι μια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Ο συναισθηματικός εκβιαστής συχνά προβάλλει τις απαιτήσεις του και τις ανάγκες του πάνω από οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα πάρει αυτό που επιθυμεί. Χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση απειλώντας άμεσα ή έμμεσα ότι αν δεν γίνει το δικό του θα υπάρξουν συνέπειες.

Σκεφτείτε μια μητέρα η οποία όταν επιθυμεί κάτι, επαναλαμβάνει στερεοτυπικά στα παιδιά της ότι έκανε τα πάντα και ξόδεψε όλη της τη ζωή για να τα μεγαλώσει σωστά ή έναν σύζυγο ο οποίος προβάλλει το γεγονός ότι εργάζεται σκληρά για να μη λείψει τίποτα από την οικογένειά του.

Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα είδος τεχνητής ενοχής και υποχρέωσης σαν μοχλό για να πετύχουν το σκοπό τους.

Τα θύματα του συναισθηματικού εκβιασμού αισθάνονται μια αυξανόμενη ανασφάλεια. Φτάνουν να νιώθουν ασήμαντοι με ταυτόχρονη πτώση της αυτοεκτίμησής τους.

Είναι συνήθως άνθρωποι με έντονα συναισθήματα και γι’ αυτό φοβούνται και αποφεύγουν τη ρήξη, το θυμό και τη δυσφορία και τέλος τη διαφωνία. Συνήθως έχουν μεγάλη ανάγκη να τους αγαπούν, να τους αποδέχονται και να έχουν ανθρώπους γύρω τους. Αποτέλεσμα είναι να γίνονται ευάλωτοι στις συναισθηματικές πιέσεις, εύκολα να υπαναχωρούν και τέλος να βάζουν τις ανάγκες τους σε δεύτερο πλάνο.

Ο καθένας μας είναι ο μόνος που μπορεί και έχει την υποχρέωση να κάνει κάτι για τον εαυτό του.

Φροντίζουμε να απαλλαγούμε το συντομότερο από ότι μας ενοχλεί και μας καταπιέζει γιατί τα αρνητικά συναισθήματα που κάποτε θα μας δημιουργηθούν, μπορεί τελικά να είναι καταστροφικά και να δημιουργήσουν ένα σωρό ανισορροπίες και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Καθήκον λοιπόν αυτών που υφίστανται τον συναισθηματικό εκβιασμό, αυτό το ψυχολογικό μπούλινγκ, είναι να αποφασίσουν να σπάσουν την σιωπή τους και να κάνουν ένα πρώτο βήμα μιλώντας σε κάποιον που εμπιστεύονται.

Έτσι θα κάνουν μια καλή αρχή για εκτόνωση, μέχρι να έρθει και η λύτρωση.

Πηγή: kaluterizoi.blogspot.gr
http://simplylife.gr/pages/proswpikh_anaptuksh/article/id/129