Διαφέρουν οι άντρες και οι γυναίκες; Σίγουρα και η διαπίστωση έχει γίνει εδώ και μερικούς αιώνες! Ανάμεσα σε πολλά άλλα, διαφέρουν και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το άγχος.

Οι άντρες κλείνονται στον εαυτό τους, οι γυναίκες πλημμυρίζουν –μπορεί και να πνίγονται…- από συναισθήματα τα οποία έχουν ανάγκη να εκφράσουν. Όταν λοιπόν κυρίευονται από άγχος, μια γυναίκα και ένας άντρας χρειάζονται διαφορετικά πράγματα για να ηρεμήσουν. Εκείνος αισθάνεται καλύτερα (ότ)αν λύσει τα προβλήματα του, εκείνη θα αισθανθεί καλύτερα αν τα συζητήσει.

Ο άντρας, αγχωμένος από τα άλυτα προβλήματα της ημέρας, όταν γυρνά σπίτι, θέλει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει διαβάζοντας ήσυχα την εφημερίδα του. Ανακουφίζεται παραμερίζοντας και ξεχνώντας τα. Η γυναίκα, ύστερα από μια δύσκολη μέρα, θα ανακουφιστεί μόνο συζητώντας για τα προβλήματα της. Σιγά σιγά όμως, δημιουργείται ανάμεσά τους ένταση, που σταδιακά μετατρέπεται σε επιθετικότητα κι εχθρότητα.

Ο άντρας θεωρεί ότι η γυναίκα μιλάει πολύ, ενώ εκείνη αισθάνεται ότι ο άντρας την αγνοεί. Αν δεν καταλάβουν τις διαφορές τους, θα απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο ο ένας από τον άλλο. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις σχέσεις.

Αντιμετωπίζοντας το Άγχος στον Άρη και την Αφροδίτη

Όταν ο κάτοικος του Άρη είναι ανήσυχος ή ταραγμένος, δεν συζητά το θέμα που τον απασχολεί, εκτός εάν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να το λύσει χωρίς τη βοήθεια κάποιου φίλου. Αντίθετα χώνεται στη σπηλιά του για να σκεφτεί και να βρει λύση μόνος του.

Θα βγει μόνο εφόσον έχει λύσει το πρόβλημά του και αισθάνεται καλύτερα. Αν το άγχος του είναι μεγάλο, θα ασχοληθεί με κάτι που απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, όπως το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο ή n αναρρίχηση σε βουνά. Καθώς n προσοχή του αποσπάται από τα προβλήματα της ημέρας, καταφέρνει σταδιακά, να ηρεμήσει.

Όταν n κάτοικος της Αφροδίτης έχει άγχος, προκειμένου να ανακουφιστεί, βρίσκει κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματά της. Για να αισθανθούν καλύτερα, οι κάτοικοι της Αφροδίτης συναντιούνται και συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματά τους, γιατί αυτό αποτελεί ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης. Η προσωπική αξία εξαρτάται από τη συμμετοχή τους σε σχέσεις αγάπης. Μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματα και αισθάνονται καλά, όταν έχουν φίλους που αγαπούν και μοιράζονται μαζί τους τα συναισθήματα και τα προβλήματά τους.

Βρίσκοντας Ανακούφιση στη Σπηλιά (=άντρες)

Ο άντρας λοιπόν που έχει άγχος, θα αποτραβηχτεί στη σπηλιά του μυαλού του και θα αυτοσυγκεντρωθεί για να λύσει το πρόβλημά του, ξεκινώντας από το πιο επείγον ή το πιο δύσκολο. Συγκεντρώνεται τόσο πολύ στη λύση αυτού του προβλήματος, ώστε, προσωρινά, δεν αντιλαμβάνεται τίποτε άλλο, γίνεται απόμακρος, ξεχασιάρης, αδιάφορος.

Όσο περισσότερο άγχος αισθάνεται, τόσο περισσότερο θα απορροφάται από το πρόβλημα. Το μυαλό του είναι απασχολημένο και δεν έχει τη δύναμη να το απεγκλωβίσει. Μόλις βρει τη λύση, θα αισθανθεί αμέσως καλύτερα και θα βγει από τη σπηλιά του. Ξαφνικά, είναι και πάλι σε θέση να μετέχει στη σχέση. Αν όμως δεν βρει λύση, θα μείνει κλεισμένος στη σπηλιά του.

Για να απεγκλωβιστεί, αρχίζει να λύνει τα καθημερινά μικροπροβλήματα, να διαβάζει την εφημερίδα του, να βλέπει τηλεόραση, να οδηγεί το αυτοκίνητο του, να γυμνάζεται, να παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, να παίζει μπάσκετ… Κάθε δραστηριότητα, που πριν καταλάμβανε το 5% του μυαλού του, μπορεί να τον βοηθήσει να ξεχαστεί και να βγει έξω από τη σπηλιά. Έτσι, την επόμενη μέρα, θα μπορέσει να συγκεντρωθεί πάλι στο πρόβλημα του με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας

Πώς Αντιδρούν οι Γυναίκες στη Σπηλιά

Όταν ο άντρας κλείνεται στη σπηλιά του, δεν μπορεί να δώσει στη σύντροφό του την προσοχή που της αξίζει. Η γυναίκα επειδή δεν γνωρίζει πόσο αγχωμένος είναι, δύσκολα εκφράζει την αποδοχή της προς εκείνον. Αφού εκείνος δεν της μιλά για όσα τον απασχολούν, εκείνη να αισθάνεται ότι την αγνοεί. Καταλαβαίνει ότι είναι ταραγμένος, αλλά υποθέτει, λανθασμένα, ότι, αφού δεν της μιλά, δεν ενδιαφέρεται πια γι’ αυτή.

Γενικά, οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν με ποιο τρόπο οι κάτοικοι του Άρη ξεπερνούν το άγχος τους. Περιμένουν ότι θα συζητήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα τους, όπως κάνουν οι ίδιες. Από την άλλη πλευρά, οι άντρες δε συνειδητοποιούν πόσο απόμακροι γίνονται όταν βρίσκονται στη σπηλιά τους.

Αν ο άντρας συνειδητοποιήσει ότι το κλείσιμό του στη σπηλιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σύντροφό του, θα μπορέσει να της δείξει κατανόηση και συμπόνια ώστε να μην αισθανθεί παραμελημένη και ασήμαντη. Η γνώση ότι οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη, τον κάνει να δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό στις αντιδράσεις και τα συναισθήματά της. Αν δεν καταλάβει το νόημα των αντιδράσεών της, ο άντρας θα περάσει στην άμυνα και θα ξεσπάσει καβγάς.

Πέντε από τις πιο συνηθισμένες παρεξηγήσεις ανάμεσα στα ζευγάρια

1. Εκείνη λέει, «Δεν με ακούς», εκείνος απαντά, «Τι εννοείς, δεν σε ακούω; Μπορώ να επαναλάβω όλα σου τα λόγια». Όταν ο άντρας είναι στη σπηλιά του, μπορεί να καταγράψει τα λόγια της με το 5% του μυαλού του, το οποίο ακούει και θεωρεί ότι αυτό είναι αρκετό. Όμως, αυτό που εκείνη χρειάζεται είναι να της αφιερώσει όλη την προσοχή του.

2. Εκείνη λέει, «Αισθάνομαι σαν να μην είσαι εδώ», εκείνος απαντά, «Τι εννοείς ότι δεν είμαι εδώ; Και βέβαια είμαι εδώ. Δεν με βλέπεις;». Παρόλο που το σώμα του είναι παρόν, εκείνη συναισθάνεται ότι n προσοχή του είναι στραμμένη αλλού.

3. Εκείνη λέει, «Δεν ενδιαφέρεσαι για μένα», εκείνος απαντά, «Και βέβαια ενδιαφέρομαι για σένα. Γιατί νομίζεις ότι προσπαθώ να λύσω αυτό το πρόβλημα;». Σκέφτεται ότι, εφόσον ασχολείται με τη λύση ενός προβλήματος που με κάποιον τρόπο θα την ωφελήσει, θα έπρεπε να καταλαβαίνει πως ενδιαφέρεται για εκείνη. Όμως, εκείνη έχει ανάγκη από άμεση προσοχή και φροντίδα – και αυτό είναι που του ζητάει.

4. Εκείνη λέει, «Αισθάνομαι ότι δεν είμαι σημαντική παρουσία στη ζωή σου», εκείνος λέει, «Αυτό είναι γελοίο. Και βέβαια είσαι σημαντική για μένα». Πιστεύει ότι τα συναισθήματά της δεν είναι δικαιολογημένα, γιατί εκείνος ασχολείται με τη λύση προβλημάτων που αφορούν και τους δυο. Δε συνειδητοποιεί ότι, καθώς συγκεντρώνεται σε ένα πρόβλημα και αγνοεί αυτά που απασχολούν τη γυναίκα του, είναι φυσικό εκείνη να το πάρει προσωπικά και να νιώσει ασήμαντη.

5. Εκείνη λέει, «Δεν έχεις συναισθήματα. Είσαι τόσο εγκεφαλικός, κλεισμένος στις σκέψεις σου», εκείνος απαντά, «Και γιατί αυτό είναι κακό; Πώς αλλιώς θα λύσω αυτό το πρόβλημα;». Θεωρεί τη γυναίκα του πολύ απαιτητική και κριτική, επειδή αυτός ασχολείται με κάτι που είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν και αισθάνεται ότι δεν τον εκτιμούν. Ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζει την αξία των συναισθημάτων τής συντρόφου του. Οι άντρες δε συνειδητοποιούν πόσο γρήγορα γίνονται από θερμοί και τρυφεροί απόμακροι και αδιάφοροι.

Η Συζήτηση Ανακουφίζει

Όταν n γυναίκα έχει άγχος, νιώθει ενστικτωδώς την ανάγκη να μιλήσει και όταν αρχίσει να μιλά, δεν θεωρεί ότι το ένα πρόβλημα είναι σημαντικότερο από το άλλο. Αν είναι αναστατωμένη, τότε είναι αναστατωμένη για όλα, μικρά και μεγάλα. Δεν την ενδιαφέρει η άμεση εξεύρεση λύσης. Ανακουφίζεται και μόνο που εκφράζεται ελεύθερα και ο συνομιλητής της την ακούει. Μιλώντας γι’ αυτά που την απασχολούν αισθάνεται ήδη καλύτερα. Όσο περισσότερο συζητά, τόσο καλύτερα αισθάνεται. Έτσι λειτουργεί μια γυναίκα.

Όπως ο άντρας στη σπηλιά του έχει ανάγκη να ασχοληθεί με μικροπροβλήματα που θα του αποσπάσουν τη σκέψη, n γυναίκα που αισθάνεται ότι δεν την καταλαβαίνουν έχει ανάγκη να μιλήσει ακόμη και για άλλα προβλήματα λιγότερο επείγοντα, προκειμένου να ανακουφιστεί. Για να ξεχάσει τα δικά της οδυνηρά συναισθήματα, μπορεί να εμπλακεί συναισθηματικά στα προβλήματα άλλων.

Επίσης, μπορεί να νιώσει ανακούφιση μιλώντας για τα προβλήματα φίλων, συγγενών n συναδέλφων. Είτε μιλά για τις δικές της είτε για ξένες έγνοιες, n συζήτηση είναι ο φυσικός και υγιής τρόπος των κατοίκων της Αφροδίτης για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Πώς αντιδρούν οι Άντρες όταν οι Γυναίκες θέλουν να συζητήσουν

Οι κάτοικοι του Άρη μιλούν για τα προβλήματα τους για δύο μόνο λόγους: για να κατηγορήσουν κάποιον n για να ζητήσουν τηλεόραση συμβουλή κάποιου. Όταν λοιπόν οι γυναίκες έχουν ανάγκη να μιλήσουν, οι άντρες συνήθων αντιστέκονται.

Ο άντρας πιστεύει ότι η σύντροφός του θέλει να συζητά μαζί του τα προβλήματα της γιατί θεωρεί εκείνον υπεύθυνο, ακόμη και ‘κατηγορούμενο’. Δεν καταλαβαίνει ότι θέλει να μιλήσει μαζί του μόνο και μόνο για να αισθανθεί καλύτερα.

Επομένως, αν η γυναίκα είναι πράγματι θυμωμένη και ταραγμένη, ο άντρας υποθέτει ότι τον κατηγορεί. Αν δείχνει λιγότερο ταραγμένη, τότε υποθέτει ότι ζητά τη συμβουλή του και βάζει το καπέλο του ‘κυρίου Επιδιορθωτή’ για να λύσει το πρόβλημα. Αν υποθέσει ότι τον κατηγορεί, τραβά το σπαθί του για να προστατευτεί από την επίθεση. Και στις δύο περιπτώσεις, πολύ σύντομα παύει να την ακούει.

Αν προτείνει δύο ή τρεις λύσεις στα προβλήματά της, δεν καταλαβαίνει γιατί εκείνη μιλά για περισσότερα προβλήματα. Αφού στον Άρη όλοι αισθάνονται καλύτερα όταν τους προτείνουν λύσεις -αρκεί βέβαια να έχουν οι ίδιοι ζητήσει βοήθεια. Όταν εκείνη δεν δείχνει ότι αισθάνεται καλύτερα, νιώθει ότι απέρριψε τις προτάσεις του- άρα και τον ίδιο.

Στην περίπτωση που ο άντρας νιώσει ότι του επιτίθενται, περνά στην άμυνα. Πιστεύει ότι, αν εξηγηθεί, θα πάψει να είναι κατηγορούμενος. Όσο περισσότερο όμως αμύνεται, τόσο περισσότερο εκείνη αναστατώνεται. Δε συνειδητοποιεί ότι η σύντροφός του δε χρειάζεται εξηγήσεις, αλλά απλώς να την ακούσει, να την καταλάβει και να την αφήσει να μιλήσει για οτιδήποτε θέλει.

Οι άντρες, επίσης, νιώθουν ιδιαίτερη απογοήτευση, όταν η γυναίκα μιλά για προβλήματα μπροστά στα οποία νιώθουν ανήμποροι. Οι άντρες γίνονται ανυπόμονοι όταν οι γυναίκες μιλούν με πολλές λεπτομέρειες για τα προβλήματα τους. Υποθέτουν, λανθασμένα, ότι προκειμένου να δώσουν λύση, πρέπει να υπολογίσουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες.

Παλεύουν, λοιπόν, να βρουν τη σημασία όλων αυτών των στοιχείων και γίνονται ανυπόμονοι. Για άλλη μια φορά δεν καταλαβαίνουν ότι οι γυναίκες του δεν ζητούν λύσεις, αλλά φροντίδα και κατανόηση.

Επίσης, ο άντρας δυσκολεύεται να ακούσει αυτά που του λέει η σύντροφός του, επειδή νομίζει ότι ακολουθεί κάποια λογική σειρά όταν παραθέτει τα προβλήματα της, ενώ εκείνη μεταπηδά με τυχαίο τρόπο από το ένα στο άλλο. Αφού έχει ακούσει πρώτα τρία n τέσσερα θέματα, ο άντρας αισθάνεται εξαιρετικά απογοητευμένος και μπερδεμένος καθώς προσπαθεί να τα συνδέσει λογικά.

Ένας άλλος λόγος που ο άντρας αντιστέκεται στις αφηγήσεις της συντρόφου του είναι ότι από την αρχή ψάχνει για την κατάληξη της αφήγησης. Δεν μπορεί να διατυπώνει τις λύσεις του, αν δε γνωρίζει το τέλος της ιστορίας. Η απογοήτευση του θα μειωθεί, αν θυμηθεί ότι εκείνη ωφελείται σημαντικά διηγούμενη όλες αυτές τις λεπτομέρειες, αν θυμηθεί ότι οι λεπτομέρειες της αφήγησής της τη βοηθούν να νιώσει καλύτερα.

Για να διευκολύνει τον άντρα, η γυναίκα μπορεί να του πει από την αρχή το τέλος της ιστορίας και μετά να προχωρήσει στις λεπτομέρειες. Οι γυναίκες συνηθίζουν να αφήνουν την αγωνία να κλιμακώνεται, γιατί έτσι η ιστορία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Ο άντρας, όμως, γρήγορα θα κουραστεί.

Τι Έμαθαν οι Κάτοικοι του Άρη

Οι Αρειανοί έμαθαν ότι, ακόμα κι αν ένιωθαν πως οι γυναίκες τούς κατηγορούσαν ή ασκούσαν κριτική, επρόκειτο για ένα προσωρινό φαινόμενο, έμαθαν να ακούν και κατάλαβαν ότι οι κάτοικοι της Αφροδίτης είναι ευτυχισμένες όταν μιλούν για τα προβλήματα τους.

Ησύχασαν, όταν τελικά κατάλαβαν ότι αύτη n ανάγκη των κατοίκων της Αφροδίτης δεν σήμαινε πως οι ίδιοι είχαν κάνει κάποιο λάθος. Επίσης, έμαθαν ότι, αν οι γυναίκες νιώσουν πως τις ακούν προσεκτικά, παύουν να ασχολούνται με τα προσωπικά τους προβλήματα και υιοθετούν πιο θετική στάση.

Όταν οι Αρειανοί έμαθαν να ακούνε, έκαναν την πιο εκπληκτική ανακάλυψη, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι συζητήσεις γύρω από τα προβλήματα των συντρόφων τους βοηθούσε κι εκείνους να βγουν από τη σπηλιά τους με τον ίδιο τρόπο που τους βοηθούσε το διάβασμα της εφημερίδας ή η τηλεόραση.

Αντίστοιχα, καθώς οι άντρες μαθαίνουν να ακούν χωρίς να αισθάνονται υπεύθυνοι ή υπόλογοι, η διαδικασία γίνεται ευκολότερη. Όσο ο άντρας ακούει τη σύντροφό του, συνειδητοποιεί ότι n προσοχή που της δίνει εκείνη την στιγμή είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχάσει και τα δικά του προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση στη σύντροφό του.

Τις μέρες, όμως, που το άγχος του είναι πολύ μεγάλο, ίσως είναι καλύτερα να μείνει στη σπηλιά του μέχρι κάτι άλλο να τον αποσπάσει από τα προβλήματα του.

Τι έμαθαν οι κάτοικοι της Αφροδίτης

Οι κάτοικοι της Αφροδίτης ηρέμησαν με τη σειρά τους όταν κατάλαβαν ότι το κλείσιμο των κατοίκων του Άρη στις σπηλιές τους δεν μαρτυρά έλλειψη αγάπης. Έμαθαν να δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση και αποδοχή τις ώρες που οι σύντροφοί τους υπέφεραν από έντονο άγχος, δεν ένιωθαν προσβεβλημένες όταν οι κάτοικοι του Άρη έστρεφαν την προσοχή τους αλλού.

Αν μια κάτοικος της Αφροδίτης μιλούσε και ο σύντροφος της φαινόταν να μην την προσέχει, εκείνη, πολύ ευγενικά, θα σταματούσε να μιλά, θα περίμενε μέχρι να την προσέξει ξανά και μετά θα συνέχιζε. Καταλάβαινε ότι μερικές φορές του ήταν δύσκολο να την προσέξει απερίσπαστος. Οι κάτοικοι της Αφροδίτης ανακάλυψαν ότι, όταν ζητούσαν την προσοχή των συντρόφων τους με ήρεμο και χαλαρό τρόπο, εκείνοι τους την έδιναν απλόχερα.

Οι κάτοικοι της Αφροδίτης ανακάλυψαν ακόμη ότι, όταν οι κάτοικοι του Άρη αισθάνονταν πως τους αγαπούν και τους δέχονται όπως είναι, έβγαιναν από τις σπηλιές τους πολύ πιο γρήγορα.__

Πηγή : antikleidi

Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Advertisements