Οι περισσότεροι άνθρωποι φροντίζουμε την υγεία του σώματός μας, αλλά καθόλου για την υγεία της ψυχής. Κι ενώ η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη ειδικά στους μονογονείς που έχουν χιλιάδες θέματα να αντιμετωπίσουν, δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε το αφήνουν γι’ αργότερα ή δεν ζητούν καθόλου βοήθεια. Ακριβώς γι’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, πολλοί δήμοι στη χώρα μας προσφέρουν εντελώς δωρεάν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Κάνοντας μια αναζήτηση εντοπίσαμε μερικούς από τους δήμους που παρέχουν μια τέτοια υπηρεσία και που είναι οι εξής:
Δήμος Αθηναίων
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας & Υποστήριξης
Τμηματάρχης: Πατέλκου Αντωνία
Τηλέφωνο: 210 5210637
E-mail: koin.ergasia@cityofathens.gr
Web: Cityofathens.gr
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας & Υποστήριξης ασκεί κοινωνική εργασία με άτομα, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων κατόπιν αιτήματός τους. Λειτουργεί μονάδες συμβουλευτικής, ψυχολογικής, κοινωνικής υποστήριξης στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων και συνεργάζεται με τα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής σε θέματα που αφορούν την Τρίτη Ηλικία, τα άτομα με αναπηρίες, τις πολιτικές ισότητας των φύλων, τους αλλοδαπούς, των πρόσφυγες, τους Ρομά.
Δήμος Ελληνικού Αττικής
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης αποτελεί μία τοπική δομή υποδοχής των κατοίκων της πόλης μας που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες με σκοπό την στήριξη, την παροχή βοήθειας και την ενδυνάμωσή τους μέσα από υπηρεσίες και προγράμματα συμβουλευτικής και πρόληψης.
Λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 8.30 π.μ. έως 14.30 μ.μ. σε νέο χώρο επί της οδού Αλεξιουπόλεως 27, Αργυρούπολη στον Α΄ όροφο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9961973.
Web: http://www.elliniko-argyroupoli.gr/article.php?cat=157
Δήμος Ιλίου Αττικής
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου απευθύνεται σε όλους τους δημότες που αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν στήριξη, για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων, και σε ομάδες δημοτών που θέλουν μια άλλη μορφή ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Η Κοινωνική Υπηρεσία στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ συνεργάζεται και με άλλους επιστημονικούς φορείς για την πληρέστερη κάλυψη αναγκών που παρουσιάζονται.
Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Νέστορος 101, 131 22 Ίλιον (2ος όροφος)
Τηλέφωνα: 213 2030 015, -016, -017, -018, -019, -029
Fax: 210 2696 898
E-mail: koinoniki@ilion.gr
Web: http://www.ilion.gr/web/guest/community
Δήμος Αγίων Αναργύρων Αττικής
Οι ψυχολόγοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων, παρέχουν συστηματική ψυχολογική υποστήριξη σε συμπολίτες μας, με ανάγκες όπως:
Δυσκολίες στις σχέσεις γονέων – παιδιών
Συναισθηματικές δυσκολίες
Προβλήματα επικοινωνίας & συμπεριφοράς
Δυσκολίες στις σχέσεις των δύο φύλων
Προβλήματα τρίτης ηλικίας
Δυσλειτουργία Οικογένειας
Τραυματικά συμβάντα ζωής
Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της υπηρεσίας ασχολούνται με θέματα όπως:
Κοινωνική έρευνα
Συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη
Εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας και ευαισθητοποίησης της κοινότητας
Προγράμματα για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (μετανάστες, τσιγγάνοι, άποροι κ.α)
Συμβουλευτική & παραπομπή σε συνεργαζόμενους φορείς για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως:Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, Κακοποίηση παιδιών, γυναικών κ.α.
Στοιχεία επικοινωνίας
Το γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας λειτουργεί καθημερινά και παρέχει τις υπηρεσίες του ΔΩΡΕΑΝ σε δημότες και κατοίκους του Δήµου Αγίων Αναργύρων.
Δ/ση: Χίου & Καλύμνου Τηλ./Fax: 210 2690852
Web: http://www.agan.gov.gr/web/guest/social
Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δημητρίου, λειτουργεί από το 1996 και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων με σκοπό τη προαγωγή της ψυχικής υγείας των κατοίκων του Δήμου.
Το πρόγραμμα παρέχει ψυχολογική Υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν:
Συναισθηματικές δυσκολίες
Προβλήματα συμπεριφοράς
Προβλήματα επικοινωνίας
Τραυματικά γεγονότα ζωής
Επίσης παρέχεται παιδοψυχιατρική υποστήριξη και ψυχιατρική εκτίμηση-διάγνωση, υποστήριξη στην οικογένεια με συμβουλευτική παιδιού, εφήβου, ζευγαριού και οικογένειας ενώ λειτουργούν ομάδες και διεξάγονται βιωματικά σεμινάρια.
Με την υπηρεσία μπορούν να επικοινωνήσουν οι κάτοικοι και δημότες κάτω των 60 ετών για ραντεβού με την υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργό.
Οι ανωτέρω υπηρεσίες παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα.
Στοιχεία επικοινωνίας
Ξενοφώντος 10
Τηλ-fax :210 97 54 035, 210 97 68 565
E-mail: dadkoinyp@yahoo.gr
Web: http://www.dad.gr/
Δήμος Αλίμου Αττικής
Η Κοινωνική Υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.
Ανάλογα με τα αιτήματα των κατοίκων παρέχει, ενημέρωση-πληροφόρηση για φορείς και υπηρεσίες που λειτουργούν εντός και εκτός του Δήμου Αλίμου, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, οικονομικοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων.
Για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στα αιτήματα των κατοίκων υπάρχει συνεργασία της υπηρεσίας με άλλους φορείς και υπηρεσίες.
Η Κοινωνική Υπηρεσία για τη ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα διοργανώνει δραστηριότητες όπως ημερίδες, ομιλίες κ.λ.π.
Στοιχεία
Διεύθυνση : Τσουκανέλη 7
Τηλ.: 210 9883140-210 9853580 – Fax: 210 9853580
Ώρες εξυπηρέτησης του κοινού: 9:00έως 14:00μ.μ
Web: http://www.alimos.gov.gr/el-gr/Default.aspx
Δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκη
Το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΥΥ) του Δήμου Θέρμης αποτελεί μια σύγχρονη υπηρεσία κοινωνικής στήριξης η οποία λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2006 έως σήμερα. Στόχοι του Γραφείου Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών είναι:
α. η παροχή πρωτοβάθμιων κοινωνικών υπηρεσιών
β. η συμβουλευτική υποστήριξη του ατόμου στην αντιμετώπιση προσωπικών, οικογενειακών και κοινωνικών δυσκολιών
γ. η στήριξη και η κοινωνική φροντίδα ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Επιπρόσθετα, εξειδικευμένο στόχο αποτελεί η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Άξονας όλων των ενεργειών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων.
Το Γραφείο ΚΥΥ διατηρεί στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Θέρμης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.
Το Γραφείο ΚΥΥ συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκέντρωση των υπηρεσιών φροντίδας και, λειτουργώντας σε τοπικό επίπεδο, προσφέρει ουσιαστική προσωπική στήριξη και κοινωνική φροντίδα σε ανθρώπους που τη χρειάζονται. Στελεχώνεται από δύο ψυχολόγους και οι υπηρεσίες απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Θέρμης που επιζητούν βοήθεια και παρέχονται δωρεάν. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Στοιχεία
Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών
Διεύθυνση: Ταβάκη 28, 1ος όροφος
Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή
Ώρες λειτουργίας: 08:00-16:00
Τηλέφωνο και fax: 2310 466691
E-mail: kyy@dimosthermis.gr
Web: http://www.thermi.gov.gr/info/?page_id=72
Δήμος Παύλου Μελά-Θεσσαλονίκη
Απευθύνεται σε κάθε δημότη / κάτοικο, ανεξαρτήτως εθνικής, κοινωνικο-οικονομικής, θρησκευτικής ή άλλης διάκρισης που αντιμετωπίζει προσωπικές ή οικογενειακές δυσκολίες, οι οποίες του προκαλούν ψυχολογική δυσφορία που μπορεί να εκφράζεται με: ένταση, άγχος, μελαγχολία, αϋπνία, συχνές εκρήξεις θυμού, ανορεξία, υπερφαγία, χρήση αλκοόλ κ.α.
Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας του ατόμου καθώς και για την πρόληψη ή την επίλυση ατομικών και κοινωνικών δυσκολιών. Δρα υποστηρικτικά στη διαχείριση κρίσεων μέσα στην οικογένεια, όπως προβλήματα στην επικοινωνία, δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων, επίλυση συγκρούσεων, πένθος, διαζύγιο, βία, προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, εξαρτήσεις, απώλεια εργασίας κ.α. Περιλαμβάνει ψυχολογική εκτίμηση – αξιολόγηση, συμβουλευτική υποστήριξη και παραπομπή σε αρμόδια ψυχιατρική δομή όπου απαιτείται. Οι συνεδρίες με τους εξυπηρετούμενους διαρκούν 50-60 λεπτά και η συχνότητα τους κατά μέσο όρο ανέρχεται στις 6-8 συνεδρίες ανά άτομο. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν.
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά
Λήμνου 2 και Στ. Καζαντζίδη
Τ.Κ.56430 Σταυρούπολη
Τηλ: 2310 020 179, 2310 020 193
Fax:2310 020 191,
Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής
Το Γραφείο Ψυχολόγου του Δήμου Νέας Ιωνίας, λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής από το Μάρτιο 2010 με στόχο την παροχή δωρεάν ψυχολογικής βοήθειας και συμβουλευτικής στήριξης αποκλειστικάστους κατοίκους της Ν.Ιωνίας. Το Γραφείο λειτουργεί με υπεύθυνη την ψυχολόγο κα Κυριακή Σωτηροπούλου, Διδάκτορα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:
α. Ατομική ψυχολογική υποστήριξη σε ενήλικες
β.Οικογενειακή συμβουλευτική (θέματα σχέσεων, θέματα γονέων-παιδιών)
Η συνάντηση με την ψυχολόγο πραγματοποιείται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού αιτήματος ραντεβού από τον/την ίδιο/α τον/την ενδιαφερόμενο/η, κατά το ωράριο 09.00-15.00. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο κτήριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Βοσπόρου 121 Καλογρέζα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με απόλυτη εχεμύθεια και αυστηρή τήρηση του απορρήτου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-2793916, 210-2777198, 210-2723675
Web: http://psychologosdni.blogspot.gr/
Δήμος Κορυδαλλού Αττικής
Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης
Στόχος της υπηρεσίας είναι η πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των δυσκολιών παιδιών και ενηλίκων. Κύριο μέλημα του Κέντρου Κοινωνικής παρέμβασης του Δήμου Κορυδαλλού, είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας της τοπικής κοινότητας. Μέσα από εξειδικευμένες εφαρμογές και μεθόδους αντιμετωπίζονται ποικίλες ψυχικές και συναισθηματικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες και κάθε είδους προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια και συμπαράσταση σε δεκάδες άτομα και οικογένειες που χρειάζονται την υποστήριξη του. Η στρατηγική του Κέντρου στηρίζεται στην πρόληψη μέσω της ενημέρωσης, στην επιστημονική διάγνωση και στην θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχικής υγείας.
Στόχος του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης είναι να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλα τα προβλήματα που κάνουν την κοινωνία μας να «πάσχει», ιδιαίτερα μάλιστα για τα παιδιά, έχοντας ως όπλα την επιστημονική προσέγγιση και τα αποθέματα αγάπης και ανθρωπιάς. Οι υπηρεσίες που εντάσσονται στο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης είναι η Ιατροπαιδαγωγική Μονάδα και η Μονάδα Ενηλίκων ενώ στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδική παιδαγωγό και κοινωνιολόγους. Οι παράλληλες δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν την Σχολή Γονέων καθώς και το Γραφείο Ισότητας.
Λειτουργεί καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες, κατόπιν ραντεβού και οι υπηρεσίες του παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ, σε δημότες και κατοίκους του Δήμου Κορυδαλλού.
Στοιχεία
Διεύθυνση: Ξενοφώντος 5 & Πελοπίδα, 18120 Κορυδαλλός
Τηλ.: 210 4963917
Fax: 210 4970518
Web: http://www.korydallos.gr/Default.aspx?tabid=65&language=el-GR
Δήμος Πάτρας
Συμβουλευτικό κέντρο ατόμου και οικογένειας του κοινωνικού οργανισμού του δήμου Πατρέων
Η δομή δημιουργήθηκε για να στηρίξει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσωπική -οικογενειακή αλλά και κοινωνική – επαγγελματική τους ζωή και απευθύνεται σε:
Γονείς.
Ενήλικες.
Νέους.
Τοπική Κοινωνία.
Άτομα εξαρτημένα από ουσίες και αλκοόλ και του οικογενειακού τους περιβάλλον.
ενώ παρέχει:
Ατομική και ομαδική Συμβουλευτική για γονείς σε θέματα σχέσεων, επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης.
Ατομική Συμβουλευτική – ψυχοθεραπεία σε ενήλικες με προβλήματα άγχους, φοβιών, κατάθλιψης, διαταραχών προσωπικότητας.
Συμβουλευτική Νέων σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης.
Συμβουλευτική σε εξαρτημένα άτομα από αλκόολ και σε μέλη των οικογενειών τους.
Ενημέρωση – παρέμβαση για θέματα ψυχικής υγείας σε σχολεία, συλλόγους, φορείς, υπηρεσίες κ.λπ.
Στοιχεία
Διεύθυνση : Γούναρη 76
Τηλ: 2610390961, 390975
Υπεύθυνη : Ολγα Δημητροπούλου
Web: http://www.e-patras.gr/web/guest/212
Δήμος Ζωγράφου Αττικής
1. ΣΚΟ (Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών)
Στο Δήμο Ζωγράφου λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών (ΣΚΟ) με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής υγείας των Δημοτών στο πλαίσιο της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους, ενήλικες, οικογένειες.
Δ/νση: Ι. Μαράτου & Ευρυνόμης Τηλ: 210 77.93.622, 210 74.88.382
2. Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
(Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)
Με τον διακριτικό τίτλο ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
Ανακρέοντος 60, 157 71 Ζωγράφου
Τηλέφωνα : 210 74 73 328 –9 Τηλεομοιότυπο: 210 77 78 542
e-mail: kepheo@otenet.gr
Το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου ακολουθώντας την φιλοσοφία όλων των προγραμμάτων πρόληψης, ξεκίνησε το 2000 και συνεχίζει το έργο του στην τοπική κοινωνία του Ζωγράφου, με την παραδοχή ότι στις μέρες μας το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης αλλά και άλλων εξαρτήσεων διογκώνεται όχι μόνο επειδή οι ουσίες υπάρχουν και είναι προσιτές αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τις έχουν ανάγκη για να ζήσουν.
Web: http://www.zografou.gov.gr/?p=2872
Δήμος Πεντέλης
Ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη για γονείς και δασκάλους. Για πληροφορίες – ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνείτε στα παρακάτω τηλέφωνα τις ώρες και τις ημέρες:
Δευτέρα , Τετάρτη, Παρασκευή στα τηλέφωνα: 213 2140538 ώρες 8:00 – 15:00
Τρίτη, Πέμπτη στα τηλέφωνα: 2132140621 ώρες 8:00 – 15:00
http://www.dikaiologitika.gr
Οι παραπάνω δήμοι είναι ενδεικτικοί των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης που προσφέρονται εντελώς δωρεάν από πολλούς άλλους δήμους στη χώρα μας. Καλέστε στο δήμο της περιοχής σας και ρωτήστε τους, πιθανόν να έχουν ανάλογες υπηρεσίες και απλώς να μην το γνωρίζετε. Όπως όταν αρρωσταίνετε πηγαίνετε στο γιατρό για να δείτε τί έχετε και να γίνετε καλά, έτσι δεν πρέπει να αμελείτε και τη ψυχή όταν νοσεί για να είστε καλά όχι μόνο εσείς αλλά και τα παιδιά σας. Δεν έχουν όλα τα πράγματα κόστος στη ζωή και η ψυχολογική υποστήριξη είναι ένα από αυτά. Εμείς σας ευχόμαστε να πάνε όλα καλά!

http://singleparent.gr/paidi/paidopsixologia/dorean-psychologiki-ypostirixi-stoys-dimous

https://rotasapantaw.wordpress.com/wp-admin/post-new.php

Advertisements