Είτε έχει γεννηθεί, υιοθετηθεί είτε προέρχεται από νέο γάμο , ένα καινούργιο παιδί στην οικογένεια σημαίνει μεγάλες αλλαγές. Όταν τα παιδιά προετοιμάζονται κατάλληλα ,θα περάσουν τις αλλαγές πιο εύκολα ελαχιστοποιώντας τα συναισθήματα αβεβαιότητας , ανασφάλειας, και ζήλιας που μπορεί να δημιουργηθούν . Το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί (οικογενειακό περιβάλλον- νηπιαγωγείο –δάσκαλοι κτλ) μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών και ενδιαφέροντος.
Προλαμβάνοντας τυχόν προβλήματα
Ενημερώστε τα παιδιά σας πως γίνονται και πώς γεννιούνται τα μωρά. Υπάρχουν αρκετά κατάλληλα βιβλία τα οποία θα σας διευκολύνουν για τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισης .
Στο σχολείο / νηπιαγωγείο αρκετοί εκπαιδευτικοί επιλέγουν ένα τέτοιο θέμα , την άνοιξη. Είναι μια εποχή όπου πολλά ζώα γεννάνε . Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνεται κατά καιρούς , στη διάρκεια της χρονιάς γιατί τα αδέρφια μπορεί να έρθουν ανά πάσα στιγμή .
Οι νηπιαγωγοί-δάσκαλοι κτλ μπορούν να αναφερθούν σε μια ποικιλία οικογενειακών συνδυασμών συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας .Πείτε στα παιδιά , γιατί οι άνθρωποι υιοθετούν παιδιά και πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία.
Να χρησιμοποιείτε όρους όπως μήτρα για να εξηγήσετε που μεγαλώνει το μωρό ( αρκετά παιδιά πιστεύουν πως το μωρό μεγαλώνει στο στομάχι , κάτι το οποίο τα μπερδεύει και πιθανότατα να τα αναστατώνει)
Θα πρέπει να βεβαιωθεί ο νηπιαγωγός-δάσκαλος πως το παιδί καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι το μωρό να μεγαλώσει και να έχει ενδιαφέρον το παιχνίδι μαζί του.Θα πρέπει να εξηγήσετε δίνοντας και καθημερινά ‘’απλά’’ παραδείγματα, ότι τα μωρά χρειάζονται μεγάλη φροντίδα , οπότε οι μεγάλοι ασχολούνται λίγο περισσότερο μαζί τους , χωρίς όμως να ξεχνάνε τα μεγαλύτερα αδέρφια .
Πληροφορήστε τους γονείς του παιδιού προτείνοντας τους να επιτρέπουν στο παιδί να συμμετέχει σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας , της γέννας και της φροντίδας του μικρού του αδερφού. Το παιδί θα αισθάνεται ότι είναι χρήσιμο και σημαντικό, μειώνοντας το αίσθημα πως έχει παραγκωνιστεί.
Παρακολουθήστε την πρόοδο του εμβρύου δείχνοντας φωτογραφίες στα παιδιά ή εικόνες από βιβλία που απεικονίζουν την ανάπτυξη του μέσα στη μήτρα. Μπορείτε να καλέσετε την μητέρα και τον πατέρα στην τάξη του σχολείου για να βλέπουν την κοιλιά της μητέρας πόσο έχει μεγαλώσει και να κάνουν κάποιες ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Προτρέψτε το παιδί να δημιουργήσει ένα βιβλιαράκι για το καινούργιο μωρό, για τις ανησυχίες του, καθώς και για τα καλά συναισθήματα του. Δώστε του υλικά να διακοσμήσει το βιβλιαράκι του .

Δεχτείτε οποιοδήποτε συναίσθημα ζήλιας που το παιδί μπορεί να εκδηλώσει για το νέο μωρό.
Προσφέρετε διεξόδους στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του με τρόπο που να μην πληγώνει τον εαυτό του και τους γύρω τους .Συμπεριλάβετε δραστηριότητες με ζωγραφική –για παράδειγμα σχέδια με μωρά που δείχνουν την διαδικασία φροντίδας του μωρού (αλλαγή πάνας, ταϊσμα, μπάνιο κτλ), πλαστοζυμαράκι , θεατρικό παιχνίδι με κούκλες .Δώστε ειδικούς τρόπους στο παιδί να μην θυμώνει με τους γονείς του .

Βοηθήστε το να κάνει ερωτήσεις, όπως οι παρακάτω:
«Μπορείς να προσέχεις εμένα όταν το μωρό κοιμάται»;
«Μπορείς να με πας στο πάρκο όσο ο μπαμπάς προσέχει το μωρό;»

Οι νηπιαγωγοί-δάσκαλοι κτλ μπορείτε να τυπώσετε καρτούλες για την αναγγελία της γέννησης (« Ο Γιάννης θα ήθελε να σας αναγγείλει τη γέννηση της μικρής του αδερφής Κατερίνας στις 26 Νοεμβρίου 2016).

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν πάντα στο νου τους πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουν χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί , σε σταθερή και προγραμματισμένη βάση . Δυστυχώς λόγω των αναγκών ενός μωρού οι γονείς αναγκάζονται να αλλάξουν το πρόγραμμα και του μεγαλύτερου παιδιού .

Μπορούν όμως να διαβάζουν μια ιστορία στο μεγαλύτερο παιδί κάθε φορά που το μωρό κοιμάται , δίνοντας το παρόν με αγάπη και φροντίδα και όχι γιατί πρέπει .
————————————————
https://www.paramana.eu/…/blog/kainourgio_paidi_stin_oikoge…