ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΜΕ 5 ΒΗΜΑΤΑ !

Το παιδί που γκρινιάζει – τουλάχιστον το δικό μου παιδί όταν γκρινιάζει- είναι ένας από τους πιο βασανιστικούς ήχους που μπορώ να φανταστώ! Θα προτιμούσα να ακούω συναγερμό αυτοκινήτου παρά τη γκρίνια του! Και οχι μόνο γιατί μου σπάει τα τύμπανα αλλά και γιατί είναι ένας υπερβολικά στρεσσογόνος παράγοντας που με κάνει να πιέζομαι ώστε να το διορθώσω ΑΜΕΣΩΣ!

Ο ρόλος της γκρίνιας είναι να μας ταρακουνήσει και να κερδίσει την προσοχή μας. Δεν ξέρω αν σας παρηγορεί , αλλά όλα τα παιδιά περνάνε αυτές της φάσεις γκρίνιας, χωρίς να είναι ελάττωμα , ούτε του παιδιού, ούτε των γονέων του! Ορίστε λοιπόν πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά μας να μας πουν αυτό που χρειάζονται χωρίς να καταπονούμε τα αυτιά μας και τα νεύρα μας..

Μην την αφήνετε να σας αποσυντονίζει
Μερικοί απλά λένε να αγνοείτε συμπεριφορές όπως η γκρίνια, αλλά όταν έχεις να κάνεις με τέτοιες ηλικίες, ίσως αυτό να το εκλάβουν οτι αγνοείτε την παρουσία τους ή νοιώσουν ανασφάλεια και σκοπίμως εκτεθειμένα. Πιστέυω οτι είναι καλύτερα να μενουμε παρόντες και διαθέσιμοι αλλά να αποδεσμετούμε απο τη γκρίνια. Φιλτράρουμε τη γκρινια και την ενόχληση, παίρνουμε βαθιές αναπνοές και σκεφτόμαστε οτι αυτή η συμπεριφορά του παιδιού μας είναι απολυτα φυσιολογική, χωρίς να προσπαθούμε να την ενθαρρύνουμε, φυσικά.

Ευγενής Καθοδήγηση
Ήρεμα και χωρίς κριτική, πείτε στο παιδί » φαίνεται οτι βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση, αλλά μου είναι δύσκολο να σε καταλάβω. Μπορείς να μου μιλήσεις με κανονική φωνή;» Αν βλέπετε οτι δεν υποχωρεί η γκρίνια, επιστρέψτε για λίγο σε αυτό που κάνατε πριν, και ξαναδοκιμάστε μετά απο μία στιγμή, αλλιώς δοκιμάστε με μερικές ερωτήσεις να σας πει τι θέλει, υπενθυμίζοντας του να χρησιμοιήσει την κανονική του φωνή.

Ξεκούραση, Φαγητό, Άνεση
Αν έχετε ένα παιδί που γκρινιάζει, η γκρίνια τις περισσότερες φορές προέρχεται απο τους παραπάνω παράγοντες. Μην ξεχνάτε οι μπόμπιρες μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και έχουν συχνά επεισόδια με χαμηλό σάκχαρό πρωτού να συνειδητοποιήσουν οτι πεινάνε! Επίσης, κοντά στην ηλικία των 2 έχετε στο νού σας οτι μπορεί η οδοντοφυία να επηρεάσει, καθώς βγάζουν τους γομφίους τους.

Γκρίνια και Συναισθηματική Έκρηξη
Η γκρίνια καμμιά φορά είναι σημάδι οτι συναισθήματα απογοήτευσης , λύπης και θυμού που πρέπει να εκφραστούν. Αν εμφανιστούν τέτοιου είδους συναισθήματα απλά καλωσορίστε τα , αφήστε τα να εκφραστούν και κατά πάσα πιθανότητα η γκρίνια θα σταματήσει!

Δώστε Θετική Προσοχή χωρίς Περισπασμούς
Τα μικρά μας κατά διαστήματα θέλουν να νοιώθουν οτι είναι προτεραιότητα και το νούμερο ένα στη ζωή μας. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα διαστήματα που ικανοποιείτε βασικές τους ανάγκες, όπως τάισμα, μπάνιο ή αλλαγή πάνας για να τους δώσετε την απαραίτητη πρόσοχη που επιδιώκουν. Επίσης, μπορείτε να τα αφήσετε να πάρουν πρωτοβουλία για εξερέυνηση ή έναρξη κάποιας δραστηριότητας, ενώ παρακολουθείτε, επιβλέπετε, υποστηρίζετε και ανταποκρίνεστε στις αναγκες του παιδιού.

Ας έχετε υπόψιν οτι ανεξάρτητα το πόση προσοχή δώσετε στο παιδάκι σας, θα περάσουν το στάδιο της γκρίνιας όταν δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή ή όταν δεν τα ακούτε. Όμως είναι απλά ένα στάδιο το οποίο θα περάσει.

Άρθρο της Janet Lansburry

http://www.mamadotopos.com
https://rotasapantaw.wordpress.com/wp-admin/post-new.php

Advertisements