Πότε αρχίζει να επηρεάζεται ο χαρακτήρας του παιδιού; Προγεννητικά αισθητηριακά ερεθίσματα Το έμβρυο δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον του ερεθίσματα ηχητικά, απτικά καθώς και δονήσεις από κινήσεις της μητέρας. Έχει διαπιστωθεί ότι το έμβρυο ακούει ήδη από τον πέμπτο μήνα ήχους υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων. Αντιλαμβάνεται ήχους όπως ο καρδιακός ρυθμός της μητέρας, αγγειακούς και εντερικούς ήχους. Είναι ικανό επίσης να ξεχωρίσει εξωτερικούς ήχους, δηλαδή τη δυνατή μουσική από το κλείσιμο μίας πόρτας. Αυτές οι προγεννητικές επιδράσεις πάνω στην αντίδραση του νεογέννητου προς τη φωνή της μητέρας του μπορούν να επηρεάσουν τις κοινωνικές του συναλλαγές.

Οι πρώτες εντυπώσεις στη ζωή μας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας. Καθορίζουν εάν αργότερα θα είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση ή ντροπαλοί, εάν θα είμαστε επίμονοι, επιθετικοί, φοβητσιάρηδες ή δημιουργικοί, φιλομαθείς, ευχάριστοι και κοινωνικοί. Τα αισθητήρια της ακοής είναι τα πρώτα που αναπτύσσονται. Σε ηλικία 2-3 ετών μπορούμε να θυμηθούμε τα μουσικά κομμάτια και τους ήχους που ακούγαμε όταν βρισκόμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας. Οι χαλαρωτικοί ήχοι και η απαλή μουσική ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη ζωντάνια και την ικανότητα ανάπτυξης του ατόμου, ενώ αντίθετα οι καβγάδες μεταξύ των γονέων, οι θόρυβοι, ο εκνευρισμός και το άγχος μάς επηρεάζουν αρνητικά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , το έμβρυο είναι πολύ πιο ευαίσθητο και αρχίζει να αντιλαμβάνεται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έμβρυο, το αργότερο μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης, διαθέτει πλήρως σχηματισμένο έσω αυτί και, επομένως, μπορεί να αντιλαμβάνεται μέσω του αμνιακού υγρού όλους τους θορύβους και τους ήχους από το σώμα της μητέρας και τον έξω κόσμο.
Πριν από τον τοκετό Όταν η μητέρα αισθάνεται καλά, αισθάνεται καλά και το παιδί. Η μητέρα και το παιδί συνδέονται εξ αρχής μέσω πολλών διόδων, οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές άγνωστες στη μητέρα. Αισθάνεται ότι μια ζωή μεγαλώνει μέσα της, στο σώμα της. Οι δυο καρδιές, για παράδειγμα, χτυπούν συγχρονισμένες. Το παιδί ακούει μέσα από το σώμα της μητέρας. Ο τρόπος με τον οποίο η μητέρα αντιλαμβάνεται εάν το παιδί της είναι καλά ή όχι αποτελεί μυστήριο. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ισχύει η αρχή: Όταν η μητέρα αισθάνεται καλά, αισθάνεται καλά και το παιδί. Τα διάφορα είδη μουσικής δεν έχει εξακριβωθεί εάν η ροκ, η ποπ η τζαζ και η κλασσική μουσική έχουν διαφορετική επίδραση. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς ως μέλλουσα μητέρα να διαθέτετε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για τον εαυτό σας και το αγέννητο μωρό σας. Μπορείτε να του μιλάτε γλυκά και να ακούτε χαλαρωτική μουσική.Επιχειρήστε το χωρίς να έχετε κάποιον ιδιαίτερο σκοπό ή προσδοκία. Απλώς απολαύστε τη μουσική. Τα μουσικά κομμάτια του Μότσαρτ, για παράδειγμα, τονώνουν τη νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα μας, χάρη στις παιχνιδιάρικες μελωδίες, την αρμονική δομή της σύνθεσης και τους ευχάριστους ήχους. Συγκεκριμένα, η μουσική ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και μάθησης στον άνθρωπο, καθώς και την αποφασιστικότητα, τη διαίσθηση, την ετοιμότητα και τη δημιουργικότητα. Σε αυτές τις διαπιστώσεις κατέληξε ο Alfred Tomatis και ονόμασε το φαινόμενο «Φαινόμενο Μότσαρτ». Μια καλή επιλογή είναι να φοράτε ένα μενταγιόν που παράγει γλυκούς ήχους όπως ένα μικρό ξυλόφωνο ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το μωρό σας αναγνωρίζει τους απαλούς ήχους κατά τη διάρκεια της γέννησής του και ηρεμεί.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού Η γέννηση είναι η πιο έντονη στιγμή της ζωής μας. Βγαίνουμε από τον προστατευμένο, σκοτεινό και ζεστό χώρο της μήτρας στο φως και το θόρυβο του κόσμου. Υπάρχουν, εν τω μεταξύ, πολλές διαφορετικές μέθοδοι τοκετού. Η καλύτερη επιλογή για το μωρό είναι ο τοκετος μέσα σε ζεστό νερό, με γλυκό φωτισμό – μια καλή ιδέα θα ήταν το φως των κεριών – και με απαλή μουσική γνώριμη στο παιδί. Φροντίστε, τουλάχιστον, με τη συναίνεση του γυναικολόγου σας και της κλινικής, να υπάρχει στο χώρο γλυκός φωτισμός και να ακούγεται μουσική.

Μετά τον τοκετό Σίγουρα δεν θα μιλάτε στο νεογέννητο όπως μιλάτε στον σύζυγό σας ή σε μεγαλύτερα παιδιά. Φροντίστε, όμως, όταν του μιλάτε να σχηματίζετε ολοκληρωμένες φράσεις χρησιμοποιώντας λέξεις που καταλαβαίνουν τα παιδιά και μιλώντας στον κατάλληλο ρυθμό. Έχει μεγάλη σημασία η μουσικότητα, η μελωδικότητα, ο ρυθμός και η χροιά της ομιλίας σας όταν μιλάτε στο μωρό γιατί εσάς θα προσπαθήσει να μιμηθεί για να προφέρει τα πρώτα του λογάκια. Η αγάπη για το παιδί σας σάς κάνει να επιλέγετε τις κατάλληλες λέξεις. Γνωρίζατε ότι όλα τα μωρά του κόσμου βγάζουν τους ίδιους ήχους; Υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι και ασκήσεις π.χ. μασάζ, κολύμπι, γυμναστική. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μωρού σας με τη μουσική. Τραγουδήστε του ένα τραγούδι ή παίξτε του ένα χαρούμενο μουσικό κομμάτι (Μότσαρτ) και νανουρίστε το σύμφωνα με το ρυθμό. Κυρίως για τον πρώτο χρόνο, ιδανικά είναι τα μουσικά κομμάτια που άκουγε το μωρό σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης· θα το ηρεμήσουν όταν κλαίει. Τα μωρά έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ικανότητα μάθησης συγκριτικά με τους ενηλίκους. Η μουσική, ενισχύει, προπάντων, αυτή τη διαδικασία, καθώς η μελωδία και το τραγούδι που ακούν τα μωρά εντυπώνονται στη μνήμη τους και τα βοηθούν στη συνέχεια στην ομιλία και την επικοινωνία.
Isabelle Strikos

Πηγή : Paidorama.com [ http://www.paidorama.com/pote-arxizei-na-epireazetai-o-xaraktiras-tou-paidiou.html ]

Η προγεννητική ψυχολογία μάς αποκαλύπτει πως η ενδομήτρια εμπειρία του ανθρώπου έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη ζωή του ως ενηλίκου. Όσα καταγράφονται από τη σύλληψη έως τα 3-4 πρώτα χρόνια ζωής, και τα οποία ενεργοποιούνται καθώς μεγαλώνουμε, διαμορφώνουν αποφασιστικά τη συμπεριφορά μας, τη σωματική υγεία, την ψυχική μας ισορροπία και την ποιότητα των σχέσεων που δημιουργούμε. Οι ειδικοί συμφωνούν πως κάποια χαρακτηριστικά, όπως, για παράδειγμα, το ταλέντο στη μουσική, κληροδοτούνται από τη μια γενιά στην άλλη. Αυτό άλλωστε εξηγεί γιατί ορισμένα ταλέντα «κυριαρχούν» σε κάποιες οικογένειες που δείχνουν να έχουν παράδοση στη μουσική, την υποκριτική ή τα αθλήματα. Όμως και ο ρόλος των συνθηκών της εμβρυϊκής ζωής είναι πολύ σημαντικός και μάλιστα σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά τη στιγμή της γονιμοποίησης, οπότε και καθορίζεται ο γενετικός κώδικας του παιδιού. Η δεύτερη αφορά όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς και τα πρώτα χρόνια ζωής. Το μωρό μέσα στην κοιλιά είναι δέκτης των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αντιλήψεων της μαμάς του, ακόμη και των όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Επηρεάζεται και δομείται από τα ερεθίσματα που προσλαμβάνει η μαμά του, τις συνήθειές της, τις προτιμήσεις της. Η μήτρα είναι το πρώτο οικολογικό του περιβάλλον, άρα και το πρώτο του σχολείο.

Ντροπαλό ή κοινωνικό, ζωηρό ή ήσυχο;
Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι αντιλήψεις και η στάση της μητέρας «προγραμματίζουν» το μωρό σε συναισθηματικά και νοητικά μοντέλα, αλλά και σε μοντέλα συμπεριφοράς. Ένα μωρό που περικυκλώνεται από φόβο, θυμό και αγωνία, θα προσαρμοστεί σε αυτό τον κόσμο και θα μεταφέρει αυτά τα αισθήματα και στη δική του ζωή, αργότερα. Αυτό το μωρό μπορεί να είναι ντροπαλό, ευερέθιστο, μελαγχολικό. Γιατί φαινομενικά μπορεί να είναι ασφαλές μέσα στη μήτρα, αλλά νιώθει και εισπράττει τα αρνητικά συναισθήματα της μητέρας. Κατά συνέπεια, είναι πιθανόν να φτάνει στον κόσμο κουβαλώντας ένα υποσυνείδητο φορτίο αβεβαιότητας και άγχους σχετικά με τον εαυτό του και τη ζωή. Ένα μωρό που εισπράττει την αγάπη, το ενδιαφέρον και τη στοργή της μητέρας του τα εκλαμβάνει και τα κάνει δύναμη, ασφάλεια, δημιουργικότητα. Και η νόηση, όμως, του παιδιού επηρεάζεται σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο, οπότε ο εγκέφαλος είναι πλήρως διαμορφωμένος και οι λειτουργίες του τελούνται κανονικά. Η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει ότι η εγκεφαλική ανάπτυξη ξεκινά από τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης και ολοκληρώνεται γύρω στα 2,5-3 χρόνια. Επομένως, στην εγκυμοσύνη μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια των μαθησιακών και αντιληπτικών ικανοτήτων, της αναλυτικής και μαθηματικής σκέψης. Όσο περισσότερη η επικοινωνία και τα κατάλληλα ερεθίσματα που μεταφέρονται στο μωρό, τόσο περισσότερο ενισχύεται η νοητική του ανάπτυξη. Το πώς το έμβρυο επηρεάζεται και διαμορφώνεται κατά τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να εξηγηθεί και να υποστηριχθεί και από τη σκοπιά της Ιατρικής. Η μητέρα διοχετεύει στο έμβρυο πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον, ανάλογα με τον τρόπο που εκείνη την αντιλαμβάνεται. Οι αντιλήψεις που έχουμε για το περιβάλλον και τα αισθήματα που απορρέουν από αυτές προκαλούν σωματικές αντιδράσεις με το να ελευθερώνουν μόρια «σινιάλα» στο αίμα που ρυθμίζουν τη μεταβολική συμπεριφορά του οργανισμού και τον βοηθούν να προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Αυτά τα μόρια διοχετεύονται και στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Οι σωματικές αντιδράσεις στο περιβάλλον περιλαμβάνουν ρυθμίσεις του νευρικού συστήματος, των ενδοκρινολογικών οργάνων και του καρδιολογικού, αναπνευστικού, πεπτικού συστήματος.
Μαμά = Μωρό
Το μωρό, λοιπόν, δομείται μέσα στην κοιλιά και θεμελιώνει τη σωματική, συναισθηματική, νοητική, πνευματική του φυσιογνωμία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χαρούμενη μαμά συνεπάγεται χαρούμενο μωρό. Αγχωμένη μαμά, φοβισμένο μωρό. Μαμά ικανοποιημένη και δέκτης αγάπης, ασφαλές και ψυχικά δυνατό μωρό. Όταν η μητέρα έρχεται σε επαφή και συνδέεται με το έμβρυο, εκείνο έρχεται στη ζωή με όρεξη και συναισθηματική ισορροπία. Όταν η μαμά δίνει στο μωρό ποικίλα ερεθίσματα (στο τρίτο τρίμηνο κυρίως), εκείνο αναπτύσσεται νοητικά. Από την άλλη, η βία γεννά βία, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν δίνεται. Φυσικά, καμιά γυναίκα δεν μπορεί να διασφαλίσει τις τέλειες συνθήκης εγκυμοσύνης, τοκετού και ανατροφής του παιδιού. Κανένας κόσμος δεν μπορεί να είναι τέλειος έτσι κι αλλιώς. Το ζητούμενο είναι η συνειδητοποίηση της ευθύνης και του ρόλου, η ευαισθητοποίηση, η αγκαλιά. Φερθείτε στο αγέννητο μωρό σας σαν να το έχετε ήδη στα χέρια σας. Δώστε του όσα περισσότερα μπορείτε. Να είστε σίγουρη ότι θα τα εισπράξει. Και κάποια στιγμή θα σας τα ανταποδώσει.
Tips
Από αρχαιοτάτων χρόνων, η εγκυμοσύνη θεωρούνταν μια πολύ ιδιαίτερη και ιερή κατάσταση. Ακόμη και σήμερα κάποιες φυλές αντιμετωπίζουν την έγκυο ως προστατευόμενη και μάλιστα κάνουν προς τιμήν εκείνης και του αγέννητου μωρού της διάφορες τελετές. Στη σύγχρονη δική μας κοινωνία, όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε μια όσο το δυνατόν πιο ήρεμη κι ευτυχισμένη εγκυμοσύνη κι έναν όσο το δυνατόν καλύτερο τοκετό. Να θυμάστε πως το αξίζετε κι εσείς και η ζωή που έρχεται στον κόσμο.
-Καθιερώστε καθημερινά κάποια ώρα χαλάρωσης. Η μουσική βοηθάει πολύ κι εσάς και το μωρό σας. Η γιόγκα χαλαρώνει ψυχή και σώμα και υπάρχουν πολλά τμήματα που απευθύνονται σε εγκύους. Οραματιστείτε όμορφες καταστάσεις και αφεθείτε στις εικόνες. Βρείτε όποιον τρόπο ταιριάζει σε εσάς. Ακόμη και οι απλές βαθιές αναπνοές μπορούν να σας αποφορτίσουν και να σας ηρεμήσουν.
-Μιλήστε στο μωρό σας, τραγουδήστε του, χαϊδέψτε την κοιλιά σας. Επικοινωνήστε μαζί του με αγάπη και αφήστε αυτή την επαφή να σας συνοδεύει κάθε στιγμή της ημέρας.
-Αν υπάρχουν θέματα που βαραίνουν εσάς και πιστεύετε πως έχουν μεταφερθεί στο μωρό σας, μιλήστε του. Σας νιώθει και σας καταλαβαίνει. Σας αγαπάει.
-Προετοιμαστείτε για τον τοκετό. Η πληροφόρηση για τη φυσιολογία και τη διαδικασία του τοκετού, η σωματική και ψυχολογική προετοιμασία, η απαλλαγή από τους φόβους της γέννας σάς ηρεμούν και σας προετοιμάζουν για εκείνη τη στιγμή.
-Έχετε εμπιστοσύνη στο σώμα σας· έχει δυνάμεις και δυνατότητες που κυριολεκτικά δεν φαντάζεστε. Κουβαλάει μέσα του την αρχέγονη γνώση και σοφία. Ακόμα και τη στιγμή του τοκετού, όσο κι αν φοβάστε ότι θα πονέσετε, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι στον οργανισμό σας εκκρίνεται ένα φυσικό αναλγητικό, η ενδορφίνη, και μάλιστα σε ποσότητα διακόσιες φορές μεγαλύτερη απ’ όση κυκλοφορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες στο αίμα.
-Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Η φύση ξέρει καλύτερα και σίγουρα θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε το έργο σας με επιτυχία.
-Η υποστήριξη του συντρόφου σας είναι πολύ σημαντική. Εξηγήστε του ότι όχι μόνο θα κάνει εσάς να νιώσετε καλύτερα, αλλά θα έχει και ευεργετική επίδραση στο μωρό σας. Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στον τοκετό, αλλά και στη δύσκολη για πολλές γυναίκες περίοδο της λοχείας, η στήριξη του συντρόφου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για πολλά πράγματα.
-Εάν αντιμετωπίζετε καταστάσεις που σας δημιουργούν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, ακόμη και από κάποιον ειδικό.
-Χαρείτε την εγκυμοσύνη σας. Είναι το πολυτιμότερο δώρο που σας έγινε. Κι εσείς έχετε κάνει το πολυτιμότερο δώρο στη ζωή, την ίδια τη ζωή.
Με τη συνεργασία της Ευρυδίκης Κλειδή (προγεννητική και περιγεννητική ψυχολόγος).
– See more at: http://www.imommy.gr/egkimosini/psychologia/article/409/o-xarakthras-toy-embryoy-diamorfwnetai-twra/#sthash.InqFSNdo.dpuf