Ο ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ:
“ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ”
(ISFP-A)

Εξωστρεφής
ΝΟΥΣ
Εσωστρεφής
37%63%
Διαισθητικός
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πραγματιστής
47%53%
Εστιασμένος στη Λογική
ΦΥΣΗ
Εστιασμένος στις Αρχές
41%59%
Άτομο που προγραμματίζει
ΤΑΚΤΙΚΕΣ
Άτομο που Αναζητά
34%66%
Δυναμικός
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Επιφυλακτικός
64%36%
“Αλλάζω κατά τη διάρκεια μιας μέρας. Ξυπνάω και είμαι κάποιος και όταν πηγαίνω για ύπνο ξέρω με σιγουριά ότι είμαι κάποιος άλλος.”
Bob Dylan
Οι τύποι προσωπικότητας ISFP είναι πραγματικοί καλλιτέχνες, αλλά όχι απαραίτητα με την παραδοσιακή έννοια, δε ζωγραφίζουν, δηλαδή, χαρούμενα, μικρά δεντράκια. Συχνά, βέβαια, είναι ικανοί και γι’αυτό. Συνήθως όμως, χρησιμοποιούν την αισθητική, το σχέδιο και ακόμη και τις ίδιες τους τις επιλογές και τις πράξεις για να υπερβούν τα όρια της κοινωνικής συμβατικότητας. Οι ISFP απολαμβάνουν να αναστατώνουν τις παραδοσιακές προσδοκίες με πειραματισμούς πάνω στην ομορφιά και την συμπεριφορά- είναι πολύ πιθανόν να έχουν πει αρκετές φορές τη φράση “Μη με περιορίζεις!”

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ Μ’ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ

Οι ISFP ζουν σε έναν πολύχρωμο, αισθησιακό κόσμο, γεμάτο έμπνευση που πηγάζει από τις σχέσεις τους με ανθρώπους και ιδέες. Οι ISFP αντλούν χαρά από την επανερμηνεία αυτών των σχέσεων, επανεφευρίσκοντας τον εαυτό τους και πειραματιζόμενοι με νέες προοπτικές. Κανένας άλλος τύπος δεν εξερευνά ούτε πειραματίζεται περισσότερο κατ’αυτόν τον τρόπο. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση αυθορμητισμού, κάνοντας τους ISFP να μοιάζουν απρόβλεπτοι, ακόμη και στους στενούς φίλους και τους αγαπημένους τους.

Παρ’όλα αυτά, οι ISFP είναι σίγουρα Εσωστρεφείς (I), ξαφνιάζοντας τους φίλους τους περισσότερο όταν φεύγουν από τους “προβολείς” για να μείνουν μόνοι και να επανακτήσουν δυνάμεις. Το ότι μένουν μόνοι, όμως, δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι με προσωπικότητα ISFP κάθονται αδρανείς- αξιοποιούν τον χρόνο αυτό για ενδοσκόπηση, αξιολογώντας τις αρχές τους. Αντί να κολλάνε στο παρελθόν ή στις σκέψεις για το μέλλον, οι ISFP σκέφτονται ποιοι είναι. Επιστρέφουν από την απομόνωσή τους μεταμορφωμένοι.

Οι ISFP ζουν για να βρίσκουν τρόπους να επιδιώκουν αυτά που τους παθιάζουν. Οι πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όπως ο τζόγος και τα extreme sports είναι πιο συνηθισμένες σ’αυτήν την προσωπικότητα. Ευτυχώς ο συντονισμός τους με το παρόν και με το περιβάλλον τους, τούς επιτρέπει να τα καταφέρνουν καλύτερα από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Οι ISFP απολαμβάνουν, επίσης, τη συναναστροφή με τους άλλους και έχουν μια ιδιαίτερη, ακαταμάχητη αύρα.

Οι ISFP γνωρίζουν πάντα το κατάλληλο κομπλιμέντο για να μαλακώσουν μια σκληρή καρδιά που ετοιμάζεται να αποκαλέσει τα ρίσκα που παίρνουν ανεύθυνα ή απερίσκεπτα.
Ωστόσο, αν η κριτική τούς επηρεάσει, η κατάσταση μπορεί να τελειώσει άσχημα. Μερικοί ISFP μπορούν να αντέξουν σχόλια που είναι διατυπωμένα με καλοσύνη, θεωρώντας τα ως έναν άλλον τρόπο που τους βοηθά να οδηγήσουν τα πάθη τους σε νέες κατευθύνσεις. Αλλά, αν τα σχόλια είναι πιο δηκτικά και λιγότερο ώριμα, οι ISFP μπορεί να χάσουν την ψυχραιμία τους με εντυπωσιακό τρόπο.

Οι ISFP είναι ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων και εκτιμούν την αρμονία. Όταν αντιμετωπίζουν αρνητική κριτική, μπορεί να τους είναι δύσκολο να κάνουν ένα βήμα πίσω για να μην παρασυρθούν από το τεταμένο κλίμα της στιγμής. Αλλά το να ζει κανείς στη στιγμή λειτουργεί με δύο τρόπους, και αφού τα οξυμένα πνεύματα μιας διαφωνίας ηρεμήσουν, οι ISFP συνήθως μπορούν να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους και να προχωρήσουν σαν το περιστατικό να μη συνέβη ποτέ.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ISFP είναι τα σχέδια για το μέλλον. Το να βρουν εποικοδομητικά ιδανικά για να βασίσουν τους στόχους τους και να επεξεργαστούν στόχους που δημιουργούν θετικές αρχές είναι δύσκολο γι’αυτούς. Σε αντίθεση με τους τύπους-Φρουρούς, οι ISFP δεν σχεδιάζουν το μέλλον τους σε επίπεδο περιουσίας και συνταξιοδότησης. Αντιθέτως, σχεδιάζουν δράσεις και συμπεριφορές που συνεισφέρουν στο αίσθημα της ταυτότητας, χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο εμπειριών και όχι μετοχών.

Αν αυτοί οι στόχοι και αρχές είναι ευγενείς, οι ISFP μπορούν να δράσουν με εκπληκτική φιλανθρωπία και ανιδιοτέλεια- αλλά μπορεί επίσης να έχουν μια πιο εγωκεντρική ταυτότητα και να συμπεριφέρονται με εγωισμό και χειραγώγηση. Είναι σημαντικό για τους ISFP να θυμούνται να προσπαθούν να γίνουν αυτοί που θέλουν να γίνουν. Η ανάπτυξη και διατήρηση μιας νέας συνήθειας μπορεί να μη γίνεται άνετα και φυσικά, αλλά αν προσπαθούν καθημερινά να κατανοήσουν τα κίνητρά τους, οι ISFP θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία για να αποκτήσουν ό,τι αγαπούν.

Διάσημοι ISFP:

Bob Dylan Paul McCartney Michael Jackson Kevin Costner Britney Spears John Travolta Elizabeth Taylor Christopher Reeve Donald Trump María Antonieta Ulysses S. Grant Millard Fillmore Warren G. Harding