ΘΥΜΟΣ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Ο θυμός είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα και μας θέτει συχνά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι ένα πάθος που εκφράζει το αίσθημα της δυσαρέσκειας, της αδικίας και της προσβολής. Μπορεί να μην μπορούμε να τον αγγίξουμε, όμως ο θυμός μας αγγίζει πολύ δυνατά όταν τον βιώνουμε. Ο θυμός υπάρχει για να δηλώσει οτι η δυσφορία είναι μεγάλη. Και η δυσφορία προέρχεται απο ανικανοποίητες ανάγκες.
Ο ενστικτώδης τρόπος για να εκφράσουμε το θυμό μας είναι η άμεση ανταπόκριση στο ερέθισμα με επιθετικότητα. Συνήθως εκφράζεται με επιθετική συμπεριφορά και έντονα συναισθήματα, που μας καθιστούν ικανούς να «πολεμήσουμε», για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όταν δεχόμαστε «επίθεση». Είναι εύλογο λοιπόν ότι ο θυμός, αρχικά σαν συναίσθημα είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας.
Ο θυμός μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες. Το άτομο αισθάνεται ότι απειλείται διοτι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του καί αντιδρά με θυμό. Υπάρχουν συνήθως κρυμμένα θέματα απόρριψης καί χαμηλής αυτοεκτίμησης τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Μπορεί να υπάρχουν και θέματα πένθους το οποίο δεν εχει ποτέ ξεκινήσει και ποτέ δεν ξεκίνησε η σωστή διαδικασία να το βιώσει όπως θα έπρεπε γιατί δεν υπήρχε η βοήθεια και η στήριξη.
Ο θυμός στην ψυχοθεραπεία αφήνεται να εκφραστεί ελεύθερα. Με το χρόνο το άτομο αντιλαμβάνεται την προέλευση του θυμού του. Τις ρίζες του. Όταν αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια συνειδητοποίησής του, το άτομο ξεκινάει να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που έκρυβε τόσα χρόνια πίσω από το θυμό. Είναι λοιπόν εύλογο να περάσει μία μικρή περίοδο ευσυγκινησίας η οποία θα σημάνει ψυχική πρόοδο καί γενικότερη ψυχολογική εξέλιξη.
Όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι έχουν την επιλογή να κάνουν ψυχοθεραπεία και να κατανοήσουν γιατί είναι θυμωμένοι. Γιατί οργίζονται. Γιατί δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους. Γιατί επαναστατούν. Λίγοι είναι εκείνοι που το επιλέγουν βέβαια γιατί φοβούνται πάρα πολύ. Φοβούνται οτι αν αντικρίσουν το θυμό τους θα διαλυθούν μέσα τους. Έτσι επιλέγουν να διαλύονται καθημερινά και να μην λύσουν ποτέ το πρόβλημα. Όσοι όμως επιλέγουν να κάνουν ψυχοθεραπεία, βρίσκουν τις αιτίες του θυμού τους, αντιμετωπίζουν την ζωή και τα προβλήματα της ρεαλιστικά, δεν μεταδίδουν τον θυμό τους σε άλλους, δεν καταστρέφουν τα παιδιά τους, απολαμβάνουν την ζωή τους και κάνουν καλές σχέσεις.

Advertisements