Παιδί και εγωισμός
Πώς μπορούμε να μάθουμε στο παιδί μας να αφήνει στην άκρη τον εγωισμό του και να βλέπει τα πράγματα με μια πιο… δίκαιη ματιά;
Όλοι μας θέλουμε να μεγαλώσουμε συμπαθητικά, δημοφιλή, αξιαγάπητα παιδιά. Παιδιά που σέβονται και νοιάζονται τους άλλους, ενδιαφέρονται για τα αισθήματά τους, μοιράζονται τα παιχνίδια τους… Ευτυχώς, όλα αυτά τα πολύτιμα χαρίσματα καλλιεργούνται από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής και τα Χριστούγεννα αποτελούν την ιδανική αφορμή για μαθήματα αγάπης!

Διδάσκοντας τη δικαιοδύνη…
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι παιδιά που διδάσκονται από νωρίς τις αρχές της δικαιοσύνης είναι λιγότερο επιθετικά, έχουν λιγότερο θυμό όταν δεν περνά το δικό τους και διαχειρίζονται καλύτερα το αίσθημα της ματαίωσης.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία;
Στα τρία το παιδί αρχίζει να γίνεται λιγότερο εγωκεντρικό καθώς καταλαβαίνει ότι και οι άλλοι άνθρωποι είναι σημαντικοί. Επίσης, μετά τα τρία το παιδί αποκτά την ικανότητα να γενικεύει. Διαπιστώνει λοιπόν ότι οι κανόνες που ισχύουν μέσα στην οικογένεια εφαρμόζονται και στον ευρύτερο κόσμο γύρω του π.χ. στον παιδικό σταθμό ή στην παιδική χαρά.

Πώς να το μάθετε:
• Μην κάνετε διακρίσεις ανάλογα με το φύλο ή την ηλικία στα αδερφάκια σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
• Ανταποκριθείτε στο παιδί σας με σεβασμό στην προσωπικότητα και το ταμπεραμέντο του. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια.
• Παροτρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας (ακόμα και τα πιο μικρά) να συμμετέχουν σε κάποιες δραστηριότητες π.χ. στρώσιμο τραπεζιού ή συμμάζεμα.
• Όταν κάποιος ρωτάει κάτι το παιδί σας μην απαντάτε εσείς για λογαριασμό του. Αφήστε το ν’ απαντήσει εκείνο χωρίς να περιορίζετε τον αυθορμητισμό του.
• Φροντίστε από μικρή ηλικία να το μάθετε να περιμένει τη σειρά του.
• Μην υποτιμάτε την αξία του παιχνιδιού. Το παιχνίδι, εκτός από αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού, είναι και σημαντικό για την αναπτυξιακή του εξέλιξη. Κατανοήστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικά πράγματα από το παιχνίδι.

Extra Tip: Διδάξτε με το παράδειγμα! Φροντίστε να ακούτε προσεχτικά το παιδί σας κάθε φορά που έχει κάτι να σας πει ακόμα κι όταν σας φαίνονται αστεία ή παράλογα όσα ακούτε. Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε κάνοντας ερωτήσεις και διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα, όταν ακούτε το παιδί σας, το διδάσκετε να ακούει κι εκείνο τους άλλους.

Tης Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Σοφίας Παπαγεωργίου, ψυχοπαιδαγωγού – ειδικής σε μαθησιακές δυσκολίες.

http://www.paidimag.gr/article/380371/paidi–egoismos

Advertisements