Τα παιδικά βιβλία δεν σας κάνουν να ζηλεύετε που δεν είστε παιδιά;

1.Γατοκουβέντες
Άλκη Ζέη
εκδ. Μεταίχμιο

Μια γλαφυρή, χιουμοριστική και επίκαιρη ιστορία για ένα μεγάλο γάτο, δυο μικρά παιδιά, μια παχουλή γάτα και ένα μεγάλο καύσωνα. Συνοδεύεται από CD με αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα.

2.Η ελληνική μυθολογία για μικρά παιδιά, Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
εκδ. Σαββάλας

Από το χρυσό μήλο της Αφροδίτης μέχρι την παράξενη ιστορία του βασιλιά Μίδα, από το κουτί της Πανδώρας μέχρι το υφαντό της Πηνελόπης που δεν τελείωνε ποτέ, και από τον Θησέα και τον Μινώταυρο μέχρι το κουβάρι της όμορφης Αριάδνης…

3. Ο κρεμμυδάκης και η παρέα τουΤζάνι Ροντάρι
εκδ. Κέδρος

Για παιδιά ως 8 ετών ένα συμβολικό παραμύθι που αγγίζει θέματα σύγχρονα και συνάμα διαχρονικά, όπως η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα, η φιλία, το αίσθημα της δικαιοσύνης και κυρίως της ελευθερίας, από τον σπουδαίο Ιταλό παραμυθά που έχει τιμηθεί με το βραβείο Άντερσεν. (απόδοση: Δήμητρα Δότση)

4.Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα
Αγγελική Δαρλάση
εκδ. Μεταίχμιο

Μια βαθιά ανθρώπινη κι αντιπολεμική ιστορία για τη φιλία, την ενηλικίωση, την αναζήτηση ταυτότητας και την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, βασισμένη στην ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

5.Το αστρικό χωριό
εκδ. Πατάκη
Μέσα στο πολύχρωμο Σύμπαν, λάμπει σαν γέλιο το πιο όμορφο χωριό. Το Αστρικό Χωριό. Είναι τόσο όμορφο που κάνει το Σύμπαν μας το πιο όμορφο Σύμπαν σ’ ολόκληρη τη πλάση. Ήδη φαντάζομαι ότι εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές νιώθετε κάπως καλύτερα, έτσι δεν είναι;

6. Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια
εκδ. Ψυχογιός

Γνώρισε τους πιο αθλητικούς φίλους του Αϊ-Βασίλη με αυτό το απίθανο βιβλίο με δραστηριότητες, γρίφους, παιχνίδια, αυτοκόλλητα και αποσπώμενα κομμάτια. Πάρε τα μολύβια σου και πάμε!

7.Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη
Σοφία Μαντουβάλου εκδ. Μεταίχμιο

Ο διάσημος αλέκτορας Μίζα Ντελ Γκάλο στις 24/12 στις 24.00 ακριβώς ανεβαίνει στο καμπαναριό, κράζει δώδεκα φορές για να ξυπνήσει τα παιδιά, και τους λέει το αγαπημένο του παραμύθι: τη Νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη. (από 4 ετών)

8.Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα;
Kobi Yamada
εκδ. Λιβάνης

Χρυσό μετάλλιο 2014 καλύτερου εικονογραφημένου βιβλίου (Independent Publisher Book Awards) για την ιστορία μιας λαμπρής ιδέας
και του παιδιού που της δίνει ζωή και που θα μας εμπνεύσει για να της δώσουμε χώρο να αναπτυχθεί και να δούμε τι θα συμβεί.


9.Το κουνελάκι που ήθελε να κοιμηθεί (Ένας νέος τρόπος να κοιμίζετε το παιδί σας!)
Carl-Johan Forssén Ehrlin
εκδ. Κλειδάριθμος

Ένα διεθνές best seller – παραμύθι που επιστρατεύει πρωτοποριακές και εξελιγμένες ψυχολογικές τεχνικές οι οποίες βοηθούν το παιδί να χαλαρώνει, να το παίρνει ο ύπνος πιο γρήγορα και να κοιμάται όλο και πιο ήρεμο κάθε βράδυ. Γραμμένο έτσι ώστε να δίνει στο ασυνείδητο του παιδιού εναύσματα που το ωθούν προς τον ύπνο.

10.Τα παραμύθια ζωντανεύουν! Με 80 μαγικούς ήχους
εκδ. Σαββάλας

Ο παπουτσωμένος γάτος, Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, Ο Τζακ και η φασολιά, Οι μουσικοί της Βρέμης… Διαβάστε τα και δείτε τους ήρωές τους να «ζωντανεύουν» μέσα από τους 80 μαγικούς ήχους.

11. Είχε απ’ όλα και είχε πολλά
Μαρία Παπαγιάννη
εκδ. Πατάκη

Ένα παραμύθι παραβολή για τη σύγχρονη εποχή, που καλλιεργώντας το φόβο κατακερματίζει το εμείς και οδηγεί τον άνθρωπο στην εφιαλτική απομόνωση. Ένας βασιλιάς αρχίζει να φοβάται για τα υπάρχοντά του και προσπαθεί να τα κρύψει για να τα προστατέψει. Ο ένας φόβος γεννάει τον άλλο και όσα ο ίδιος δεν χαίρεται τα απαγορεύει και στους άλλους…

12.Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Συλλογικό
μτφ. Αριάδνη Μοσχονά, εκδ. Κέδρος

7 συγγραφείς έγραψαν ένα βιβλίο για παιδιά από 11 ετών και πάνω με ήρωες 7 παιδιά σε 7 οικογένειες, για 7 βασικές ελευθερίες που τους έχει στερήσει ένα κόμμα κι ας λέγεται κόμμα της Ελευθερίας.

13. O Aχτιδοϋφαντής
Βασιλική Νευροκοπλή
εκδ. Λιβάνης

Ο μικρός Χαρίτωνας, ταχυδρόμος του Ήλιου, δεν μπορεί να μαρτυρήσει στον Αχτιδοϋφαντή, δεν μπορεί να μαρτυρήσει πως την ηλιαχτίδα του προσπάθησε να τη φυτέψει στην καρδιά ενός πιλότου την ώρα που ήταν έτοιμος να πατήσει το κόκκινο κουμπί…

14.Τα μήλα των Εσπερίδων
Μαρία Αγγελίδου
εκδ. Μεταίχμιο

Στη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούργια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Εδώ ο άθλος του Ηρακλή να φέρει τα χρυσά μήλα που φύλαγαν στο δέντρο τους οι Εσπερίδες και ο Λάδωνας, το φίδι-φρουρός τους. (από 4 ετών)

15. Ο Γλεντζοφλέβαρος
Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη Νίκη Λεωνίδου
εκδ. Σαββάλας

Μια ιστορία για τον Κουτσοφλέβαρο, το μήνα με τα κινητικά προβλήματα, που είναι αναντικατάστατος, χρήσιμος και απολαυστικός! Στη σειρά των εικονογραφημένων βιβλίων που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

16.Το δώρο της παπλωματούς
Τζεφ Μπριμπό
εκδ. Άγκυρα

Έχοντας κερδίσει τουλάχιστον 5 βραβεία αυτό το σύγχρονο παραμύθι μιλάει για τη χαρά της προσφοράς, με ηρωίδα μια παπλωματού που φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου και τα χαρίζει στους φτωχούς κι έναν άπληστο βασιλιά που ψάχνει να βρει εκείνον που θα του χαρίσει έστω ένα χαμόγελο.

17. Μακμπέθ
Ίαν Λέντλερ
εκδ. Polaris

Ο ζωολογικός κήπος του Στράτφορντ μοιάζει σαν όλους τους άλλους… μέχρι να πέσει το σκοτάδι και να κλείσουν οι πύλες. Τότε, τα ζώα βγαίνουν από τα κλουβιά και ερμηνεύουν στο σανίδι σεξπιρικά αριστουργήματα! Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να απολαύσετε τον Μακμπέθ όπως δεν τον είδατε ποτέ… με γέλια, κέτσαπ και τάκος!

18.Βάρτζακ Πο – Γάτος εκτός νόμου
SF Said
εκδ. Κέδρος

Το «Βάρτζακ Πο» τιμήθηκε με το Bραβείο Smarties Prize Gold Award, μεταφέρθηκε στο θέατρο, έγινε όπερα για παιδιά και διδάσκεται σε πολλά σχολεία. Τώρα ήρθε η συνέχειά του στο ίδιο περιπετειώδες –αλλά και τρυφερό– ύφος για όσους αγαπούν τις πολεμικές τέχνες ή τις γάτες ή… και τα δύο. (μτφ. Αναστάσιος Αργυρίου, Νοέλα Ελιασά)

19.Αισώπου μύθοι (+CD)
Γιάννης Ζουγανέλης & Χρήστος Προμοίρας
εκδ. Λιβάνης

Περιέχει CD με δεκαεννέα τραγούδια εμπνευσμένα από τους μύθους του Αισώπου. «Αισώπου μύθοι – μια ζωή στο ίδιο παραμύθι/
O λύκος και το πρόβατο/ ο νόστος και η λήθη/
η αλεπού κι ο κόκορας/ ο σκύλος και ο λιόντας/
κι εμείς που ακόμα αντέχουμε
να ζούμε τραγουδώντας…»

20.Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα
Τζεφ Κίνι
εκδ. Ψυχογιός

Το 10 στη σειρά πετυχημένο ημερολόγιο (Νο 1 best seller των New York Times) με ήρωα τον Γκρεγκ Χέφλι. Η ζωή ήταν καλύτερη τον παλιό καλό καιρό. Ή μήπως όχι;
Αυτό αναρωτιέται ο Γκρεγκ Χέφλι καθώς η πόλη του, με δική της απόφαση, καταργεί τις ηλεκτρονικές συσκευές από την καθημερινότητα…

21.Τέσσερις ποντικοί στην Άγρια Δύση
Τζερόνιμο Στίλτον
εκδ. Κέδρος

Η σειρά «Ξεκαρδιστικές ιστορίες» με ήρωα τον ποντικό Τζερόνιμο Στίλτον (που τυγχάνει και ο συγγραφέας των βιβλίων) απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών, έχει μεταφραστεί σε 45 γλώσσες (από τα ιταλικά) και έχει πουλήσει 100 εκ. αντίτυπα. Το «4 ποντικοί…» είναι η τελευταία του περιπέτεια από τα 42 βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά.

22. O αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
εκδ. Πατάκη

Θέμα του ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο εκφοβισμός στο σχολείο. Πώς πρέπει να αντιδρούμε στον πραγματικό σχολικό εκφοβισμό, γιατί κάθε καβγάς δεν είναι σχολικός εκφοβισμός, αλλά ούτε σχολικός εκφοβισμός είναι μόνο η άσκηση σωματικής βίας. Μια πολυεπίπεδη ιστορία για παιδιά 5-10 ετών, για να ανακαλύψουν το δικό τους αληθινό φίλο.

23. Οι άθλοι του Ηρακλή
Αναστασία Δ. Μακρή
εκδ. Άγκυρα

Ο Ηρακλής υπήρξε ο μεγαλύτερος ήρωας της μυθολογίας. Με το θάρρος και τη δύναμή του να γλιτώσει τους ανθρώπους από ένα σωρό συμφορές. Ποιος ήταν όμως ο κύριος λόγος που τον οδήγησε να αναλάβει τους δώδεκα άθλους; (περιέχει δώρο CD)

24. Ένα ξεχωριστό δώρο
εκδ. Ψυχογιός

Ο Θωµάς το αρκουδάκι θέλει να κάνει ένα δώρο στον Αϊ-Βασίλη. Ακολουθώντας τις οδηγίες ο μικρός αναγνώστης βοηθάει τον Θωμά να βρει κάτι ξεχωριστό για τον Αϊ-Βασίλη και να φτιάξει ένα πανέµορφο κουτάκι…!

25.Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Ίαν Λέντλερ
εκδ. Polaris

Τα ζώα στο ζωολογικό κήπος του Στράτφορντ βγαίνουν από τα κλουβιά και ερμηνεύουν στο σανίδι σεξπιρικά αριστουργήματα. Πάρτε θέσεις λοιπόν και ετοιμαστείτε για την πιο αστεία (και πιο τριχωτή) εκδοχή της ρομαντικότερης τραγωδίας του Σέξπιρ που έχετε δει ποτέ!

http://www.athensvoice.gr