Κατά το Attachment Parenting, της θεωρίας του John Bowlby, η Θετική Διαπαιδαγώγηση έχει ως βασική φιλοσοφία την ενσυναίσθηση. Δηλαδή ” Να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται οι δικοί μας γονείς! ” Αυτό σημαίνει να μπαίνουμε στη θέση των παιδιών μας και να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες τους και τα συναισθήματα τους! Η θετική διαπαιδαγώγηση έχει σκοπό την ενδυνάμωση του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ του γονέα και των παιδιών. Αν από τις πρώτες στιγμές της γέννησης ενός παιδιού η μητέρα εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες με σεβασμό και τρυφερότητα θα ενισχύσει τον ασφαλή δεσμό που είναι απαραίτητος για την μεταξύ τους σχέση. Η μητέρα θα του προσφέρει το στήθος της για όσο χρόνο το έχει ανάγκη, θα το πάρει αγκαλιά όποτε ακούσει το κλάμα του, θα κοιμηθούν όλοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο μέχρι το παιδί να νιώσει ασφαλές, θα το ενθαρρύνει να εξευρενήσει το δικό μας κόσμο αφήνοντας το παιδί στην ησυχία του να μαθαίνει μιμητικά παρατηρώντας μας.
Έτσι το παιδί θα μάθει να αυτορρυθμίζεται, να αυτοπειθαρχεί, να αυτο-οριοθετείται.
Όταν η μητέρα καλύπτει τις βασικές ανάγκες του παιδιού της για σωματική επαφή με την αγκαλιά και το θηλασμό, και είναι συναισθηματικά διαθέσιμη, όταν συμπεριφέρεται στο παιδί της με αγάπη, ευγένεια, ενσυναίσθηση, σεβασμό, ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, δοτικότητα και εκπληρώνει τις συναισθηματικές του ανάγκες, σύντομα το παιδί νιώθει αποδεκτό, ασφαλές, είναι ήρεμο, αισθάνεται τη σημαντικότητα του, μαθαίνει να εμπιστεύεται, να μην καταπιέζει τα συναισθήματα του, εξελίσσεται σε ένα παιδί ανεξάρτητο, αυτόνομο, έχει καλύτερη γνωστική ανάπτυξη. εκφράζεται καλύτερα, γίνεται ευφυές και αναπτύσσει την συναισθηματική του νοημοσύνη.
Οι γονείς που εφαρμόζουν τη θεωρία του John Bowlby για ασφαλή συναισθηματικό δεσμό, πολύ γρήγορα καταλαβαίνουν ότι πάνε ένα βήμα μπροστά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Είναι χαρούμενοι και χωρίς ενοχές για την ανατροφή τους.
Οι γονείς μαθαίνουν να ακούν το ένστικτο τους, να εμπιστεύονται περισσότερο τη διαίσθηση τους, γίνονται πιο ευαίσθητοι και με κατανόηση, αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των παιδιών τους, ανταποκρίνονται με ενσυναίσθηση, διαχειρίζονται με ηρεμία τις καταστάσεις, έχουν περισσότερη υπομονή και επικοινωνούν μαζί τους με σεβασμό.
Με την θετική διαπαιδαγώγηση τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς βιώνουν μια ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης και αναπτύσσουν έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό!
Ελάτε να ακολουθήσουμε την μέθοδο του John Bowlby για ευτυχισμένα και ελεύθερα παιδιά!
Βούλα Γκάντσιου 7.11.2015 για την ομάδα Θετική Διαπαιδαγώγηση
Εμπνεύστηκα από την θεωρία του John Bowlby για Attachment Parenting και έδωσα την ονομασία στην ομάδα Θετική Διαπαιδαγώγηση και ισχυρός συναισθηματικός δεσμός