Irene Iordanopoulou
4 Σεπτεμβρίου
Καλησπερα μανουλες!Απορια μου ειναι σε ποια ακριβως ηλικια περναμε απτο “καλυπτω τις αναγκες του μωρου μου” στον παιδοκεντρισμο!Δλδ αφηνω τα παντα δουλειες κ ο,τι θελω να κανω γενικα για να ασχολουμαι ΜΟΝΟ με το παιδι!Ποια ειναι η λεπτη γραμμη ,ωστε να υπαρχει ισορροπια;Φανταζομαι πως βλεπεις ποτε ειναι ετοιμο να αρχισεις να το εντασσεις σα βοηθο ας πουμε στις δουλειες,αλλα δεν ειμαι σιγουρη!!
Μου αρέσει! Σχολιάστε
Αρέσει σε εσάς, καθώς και στους Katerina Marinopoulou, Βέτα Παπαδοπούλου, Δαλακα Λουκια και σε 5 ακόμη.
Σχόλια
Βούλα Γκάντσιου
Βούλα Γκάντσιου Irini Georgala
4 Σεπτεμβρίου στις 3:14 μ.μ. · Μου αρέσει!
Βέτα Παπαδοπούλου
Βέτα Παπαδοπούλου Νομίζω,πως εξαρτάται από το παιδί…ή προσωπική εμπειρία από τρία μου παιδιά…αυτό λέει…προσπαθεις να τα εμπλέξεις σε δουλειές της καθημερινότητας ζητώντας τη βοήθεια τους…ή κάνοντας τα παιχνίδι… Παραμύθι….νομίζω πως πιάνουν….
4 Σεπτεμβρίου στις 4:43 μ.μ. · Μου αρέσει!
Μαρια Κωνσταντινιδου
Μαρια Κωνσταντινιδου ΕΜΕΝΑ Ο ΓΙΟς 3 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟς ΤΟΥ ΕΠΕΡΝΕ ΤΟ ΣΟΥΙΦΕΡ ΚΑΙ ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΕ ΜΑΜΑ ΝΑ ΚΟΚΟΝΙΣΩ ΕΙΧΕ ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΕΤΩΝ ΠΛΕΩΝ ΣΥΜΑΖΕΥΕΙ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ
4 Σεπτεμβρίου στις 5:20 μ.μ. · Μου αρέσει!
Βούλα Γκάντσιου
Βούλα Γκάντσιου Κορίτσια να μην ξεφύγουμε από την ερώτηση του ποστ στο οποίο η Irene ρωτά ” Πως περναμε απτο “καλυπτω τις αναγκες του μωρου μου” στον παιδοκεντρισμο! ”
4 Σεπτεμβρίου στις 10:19 μ.μ. · Μου αρέσει! · 1
Irini Georgala
Irini Georgala Irene τα παιδιά δεν σταματούν να εκφράζουν ανάγκες, δεν χρειάζεται όμως να περάσουμε στον παιδοκεντρισμό σε καμία περίπτωση. Το ιδανικό είναι να μην παρατάμε αυτά που κάνουμε για να ασχολούμαστε μόνο με το παιδί, αλλά να κάνουμε όσα θέλουμε μαζί με το παιδί. Είχα διαβάσει ότι το καλύτερο για το παιδί είναι να το κουβαλανε οι γονείς, και μάλιστα στο δικό τους επίπεδο – ύψος, σε μαρσιπο ή σλινγκ, και να συνεχίζουν τις δουλειές τους κανονικά, χωρίς να κάνουν το παιδί επίκεντρο κάθε στιγμής. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν το κατάφερα αυτό, προσπαθώ όμως από τη εποχή που απέκτησε η κόρη μου ισορροπία να την εμπλεκω σε όποια δουλειά κάνω. Δεν είναι πάντα εύκολο και θέλει υπομονή. Που μπορεί καμιά φορά να εξαντλειται, ειδικά όταν ο γονιός βιάζεται. Θεωρώ όμως ότι ωφελεί πολύ τα παιδιά.
4 Σεπτεμβρίου στις 10:28 μ.μ. · Τροποποιήθηκε · Δεν μου αρέσει · 3
Irene Iordanopoulou
Irene Iordanopoulou Καταλαβα Ειρηνη μου ναι χωρις μαρσιπο δε γινεται γιατι παραδειγμα εμενα τωρα που ειναι 9μηνων ειμαι στο νεροχυτη κ ερχεται κ κρεμεται απο τα ποδια μου!Δε μπορει ομως σε καμια περιπτωση να κανει τιποτα τωρα!Αρα μέι τάι κι Αγιος ο Θεος!χαχα
5 Σεπτεμβρίου στις 12:41 μ.μ. · Μου αρέσει! · 1
Βούλα Γκάντσιου
Βούλα Γκάντσιου Για κάθε γονέα το κέντρο των ενδιαφερόντων του και το μοναδικό νοιάξιμο είναι το παιδί του. Θεωρώ ότι στο κέντρο θα έπρεπε να βρισκόμαστε όλα τα μέλη της οικογένειας . Ο πατέρας, η μητέρα και το παιδί. Δηλαδή αντί να ενισχύουμε μόνο το “εγώ” του παιδιού μας ας του μάθουμε το “εμείς ‘ ! Αν οι γονείς απαρνηθούν τις δικές τους επιθυμίες και καταπιέζουν τις ανάγκες τους για να εκπληρώνουν μόνο τις επιθυμίες των παιδιών τους, τότε τα παιδιά πολύ γρήγορα πιστεύουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους. Αν όμως ο γονέας φροντίζει να εκπληρώνει τις ανάγκες των παιδιών του, αλλά δίνει χρόνο και χώρο για τις δικές του ανάγκες, τότε το παιδί θα σέβεται και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων. .Είναι λογικό και αναμενώμενο ένα παιδί μεγαλωμένο παιδοκεντρικά να μην θέλει να μοιραστεί το “κέντρο” του.όταν γεννηθεί κάποιο αδελφάκι . Τότε χρειάζεται , πέρα από υπομονή και άνευ όρων αποδοχή του, ακόμα και των αρνητικών συναισθημάτων του, καθώς και ποιοτικός αποκλειστικός χρόνος με το καθένα παιδί μας!
Τα παιδιά όμως που αναθρέφονται μέσα σε μια οικογένεια που ο καθένας σέβεται τις προσωπικές του ανάγκες, αλλά συγχρόνως σέβεται και τις ανάγκες των άλλων μελών, τα παιδιά θα μαθαίνουν αρχικά με την παρατήρηση και πολύ σύντομα συμμετέχοντας στο οικογενειακό αυτό συνεχές. Έτσι θα εξελίσσονται σε ισορροπημένους, συμμετοχικούς, δημιουργικούς και χαρούμενους ενήλικες !
6 Σεπτεμβρίου στις 10:19 π.μ. · Μου αρέσει! · 2
Βούλα Γκάντσιου
Βούλα Γκάντσιου Είναι λεπτές οι ισορροπίες Irene Iordanopoulou μεταξύ του “καλυπτω τις αναγκες του μωρου μου” στον παιδοκεντρισμο. Πολλοί γονεις δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την διαφορά. Αν υπάρχει από την αρχή που θα γεννηθεί το παιδί μας μια φυσική ροή στην ανατροφή του, με ηρεμία και χωρίς άγχος, τότε το μωρό μας θα εκφράζει τις ανάγκες του και θα είμαστε εκεί να τις εκπληρώσουμε. Αν παράδειγμα κλάψει το μωρό μας και είναι ταισμένο και καθαρό πολλές μητέρες δασκαλεμένες από κάποιες άλλες “να μην κακομάθει και γίνει παιδοκεντρικό ” δεν παίρνει το μωρούλι της αγκαλιά και το αφήνει μόνο στην κούνια του , λες και τα μωρά δεν έχουν άλλες ανάγκες. Το μωρό μας με το κλάμα του μας ζητά να το έχουμε αγκαλιά για να νιώθει ασφαλές. Αν από την άλλη, μια αγχωτική μητέρα τρέχει να εκπληρώσει τις ανάγκες του παιδιού της χωρίς εκείνο να το ζητήσει παραμελώντας τις δικές της ανάγκες, τότε το παιδί απογοητεύεται, γιατί δεν προλαβαίνει να ζητήσει αυτό που θέλει. Αν η μητέρα ρωτά το παιδί της συνεχώς τι θέλει να κάνει, τι να μαγειρέψει, που να πάνε βόλτα και αν θέλει να αγοράσουν παιχνίδια, και αφήνει κάθε δουλειά της ή οτιδήποτε κάνει εκείνη την στιγμή για κάθε κάλεσμα του παιδιού της, εκείνο θα είναι μπερδεμένο γιατί δεν έχει αναπτύξει ακόμα την κρίση του. Αν στις αποφάσεις της οικογένειας δεν συμμετέχουν όλα τα μέλη, αλλά το παιδί δίνει εντολές και τις αποφάσεις τις παίρνει το παιδί και οι γονείς απλά εκτελούν, φτάνουμε στα όρια του παιδοκεντρισμού και τελικά δεν ξέρουμε ποιος έχει τον έλεγχο.
6 Σεπτεμβρίου στις 11:15 π.μ. · Τροποποιήθηκε · Μου αρέσει! · 1
Irene Iordanopoulou
Irene Iordanopoulou Πολυ κατατοπιστικο ειδικα το τελευταιο σου σχολιο!Συμφωνω 100%!Το μωρο μας εχει μονο το κλαμα του για να μας επικοινωνησει τις αναγκες του!Αντι να λενε πωπω τι γκρινιαρικο μωρο πρεπει να ψαξουν την αναγκη που προσπθει να μας επικοινωνησει!Αλλα οντως υπαρχει ενα λεπτο σημειο.Σε καμια περιπτωση δε πρεπει να μεταθετουμε στο παιδι τη δικη μας γονεϊκη ευθυνη για αποφασεις ,που το παιδι ΔΕ μπορει να παρει!Οπως που να παμε,τι να φαμε κλπ..Αλλα σε ο,τι το αφορα μπορουμε να δινουμε επιλογες,ωστε να αναπτυξει και την αυτοεκτιμηση κ την ανεξαρτησια του..Να δειξουμε οτι το σεβομαστε!Π.χ.θελεις το κιτρινο ή το πρασινο ποτηρακι σου;Θα παμε βολτα,θελεις να βαλεις το ροζ ή το ασπρο φορεμα σου;Μεχρι 2 επιλογες βεβαια οχι ολη τη ντουλαπα!Χαχα!Κανω λαθος καπου Βουλα μου;
6 Σεπτεμβρίου στις 12:25 μ.μ. · Δεν μου αρέσει · 1
Βούλα Γκάντσιου
Βούλα Γκάντσιου Δεν κάνεις λάθος Irene . Σαφώς θα είναι καλό να σεβόμαστε τις επιθυμίες των παιδιών μας και να φροντίζουμε να τις εκπληρώνουμε και επίσης να τους δίνουμε επιλογές. Αν δεν το κάνουμε και ζητούμε μόνο να εκτελούν τις εντολές μας, είμαστε γονείς αυταρχικοί . Το ένα άκρο είναι ο παιδοκεντρισμός και το άλλο άκρο είναι ο αυταρχικός γονέας. Θα μπορούσα να σκεφτώ κάποια παραδείγματα συμπεριφοράς ενός παιδοκεντρικού γονέα , ενός αυταρχικού και ενός γονέα που σέβεται τις ανάγκες του παιδιού του και έρχεται στη θέση του και να σας τα γράψω. Αν θέλετε κορίτσια δώστε κάποια παραδείγματα , ώστε να τα συζητήσουμε και να έχουμε τις γνώμες και των άλλων μελών.
6 Σεπτεμβρίου στις 1:04 μ.μ. · Μου αρέσει! · 1
Irene Iordanopoulou
Irene Iordanopoulou Πολυ ενδιαφερον,ωστε να τα ξεχωριζουμε λιγο στο μυαλο μας!!
6 Σεπτεμβρίου στις 1:45 μ.μ. · Δεν μου αρέσει · 1
Irene Iordanopoulou
Irene Iordanopoulou καποια παραδειγματα ειχα βρει εδω!!http://mikroimegaloi.gr/…/%CE%B5%CE%BD%CF%83%CF%85%CE…

Ενσυναίσθηση, παιδοκεντρισμός και αυταρχισμός!
MIKROIMEGALOI.GR
6 Σεπτεμβρίου στις 1:47 μ.μ. · Δεν μου αρέσει · 1 · Αφαίρεση προεπισκόπησης
Irene Iordanopoulou
Irene Iordanopoulou επισης πολυ ωραιο πανω σε αυτο που λεγαμε παραπανω!http://www.thilasmos.com/%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%89%CF%81…/

Θηλασμός | Τα μωρά δεν προσπαθούν να χειριστούν, προσπαθούν να…
THILASMOS.COM
6 Σεπτεμβρίου στις 1:48 μ.μ. · Δεν μου αρέσει · 1 · Αφαίρεση προεπισκόπησης
Βούλα Γκάντσιου
Βούλα Γκάντσιου Ανέβασα νέο ποστ με παραδείγματα, για να το διαβάσουμε περισσότεροι γονείς και να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ του παιδοκεντρικού γονέα, του αυταρχικού γονέα και του γονέα με ενσυναίσθηση!
7 Σεπτεμβρίου στις 6:03 μ.μ. · Μου αρέσει!
Βούλα Γκάντσιου
Βούλα Γκάντσιου Η μητέρα γυρίζει από την δουλειά κουρασμένη και το παιδάκι της τρέχει στην αγκαλιά της. Μετά από μισή ώρα παιχνιδιού, η μητέρα αφήνει το παιδί στο πάτωμα να παιξει με τα παιχνίδια του.και πηγαίνει στην κουζίνα να μαγειρέψει. Το παιδί όμως κλαίει και πηγαίνει προς το μέρος της.
Πως αντιμετωπίζει το νήπιο που κλαίει, μια παιδοκεντρική μητέρα, μια αυταρχική μητέρα και μια μητέρα με ενσυναίσθηση;
Παιδοκεντρική μητέρα
Γυρίζει και παίρνει αγκαλιά το παιδί της με τύψεις που το άφησε κάτω να παιζει μόνο του, εγκαταλλείποντας κάθε άλλη δουλειά που είχε να κάνει και συνέχισε το παιχνίδι με το παιδί της.
Αυταρχική μητέρα
Βάζει το παιδί της να καθήσει ξανά κάτω με βία και με το δάκτυλο τεντωμένο του λέει ότι θα πρέπει να ακούει την μαμά του και αν ξανακλάψει θα το πάει στο δωμάτιο του.
Ενσυναισθητική μητέρα
Αγκαλιάζει το παιδί της και του λέει ότι θα ήθελε να παίξει περισσότερο μαζί του και το ξέρει ότι του έχει λείψει η μανούλα του, αλλά θα κάνει πρώτα κάτι δουλειές και αν έχει χρόνο θα συνεχίσουν το παιχνίδι. Το έβαλε πάλι στο πάτωμα με τα παιχνίδια κοντά της για να έχει οπτική επαφή και συνέχισε τη δουλειά της.
Άλλο παράδειγμα.
Η μητέρα πηγαίνει στο Σούπερ Μάρκετ με το παιδί της για τα εβδομαδιαία ψώνια.
Παιδοκεντρική μητέρα
Τι θέλεις αγόρι μου να αγοράσουμε για να μαγειρέψουμε; Το παιδί απαντά ότι θέλει να αγοράσουν μακαρόνια, ρύζι , πατάτες, μερέντα, σοκολατούχο γάλα, κρουασάν, τσουρεκάκια και πατατάκια. Η μητέρα του λέει ότι αυτά δεν είναι για να μαγειρέψουν και να φάει η οικογένεια, αλλά και δεν είναι καλή διατροφή για ένα παιδί που θα ήταν καλό να τρώει θρεπτικές τροφές. Το παιδί νευριάζει, αρχίζει να φωνάζει ότι αυτά θέλει και η μητέρα ντροπιασμένη του λέει εντάξει θα αγοράσουν αυτά που θέλει. Το αγοράκι έχει τον απόλυτο έλεγχο και η μητέρα σε απόγνωση.
Αυταρχική μητέρα
Το αγοράκι ζητά από την μητέρα του εκτός από αυτά που αγοράζει για φαγητό να του αγοράσει και τα μπισκότα και τη σοκολάτα που έβαλε στο καρότσι. Η μητέρα θυμωμένη για την πρωτοβουλία του γιου της του φωνάζει να βάλει τα μπισκότα και την σοκολάτα πίσω στα ράφια και να μην το ξανακάνει γιατί θα το τιμωρήσει και δεν θα του αγοράσει ποτέ γλυκά.
Μητέρα με ενσυναίσθηση
-Αγόρι μου το ξέρω ότι θα ήθελες να αγοράσεις κάποιες λιχουδιές, αλλά δεν κάνουν καλό στην υγεία σου . Αντίθετα θα χαλάσουν τα δόντια σου αν τρως συχνά . Θα ήθελες να πάμε να διαλέξεις τα φρούτα που σου αρέσουν και να φτιάξουμε μαζί ΄μια ωραία φρουτοσαλάτα;
Αν θα επέμενε και για ΄μια σοκολάτα θα του την αγόραζα, γιατί και εγώ δεν θα αντιστεκόμουν σε λίγη σοκολάτα. Πόσο να αντέξει ένα παιδί; σκέφτεται η μητέρα.
Θα μπορούσατε και εσείς να γράψετε κάποια παραδείγματα και να τα συζητήσουμε με τις άλλες μητέρες
7 Σεπτεμβρίου στις 6:21 μ.μ. · Μου αρέσει!

Η μητέρα γυρίζει από την δουλειά κουρασμένη και το παιδάκι της τρέχει στην αγκαλιά της. Μετά από μισή ώρα παιχνιδιού η μητέρα αφήνει το παιδί στο πάτωμα να παιξει με τα παιχνίδια του.και πηγαίνει στην κουζίνα να μαγειρέψει. Το παιδί όμως κλαίει και πηγαίνει προς το μέρος της.
Πως αντιμετωπίζει το νήπιο που κλαίει, μια παιδοκεντρική μητέρα, μια αυταρχική μητέρα και μια μητέρα με ενσυναίσθηση;

Παιδοκεντρική μητέρα
Γυρίζει και παίρνει αγκαλιά το παιδί της με τύψεις που το άφησε κάτω να παιζει μόνο του, εγκαταλλείποντας κάθε άλλη δουλειά που είχε να κάνει και συνέχισε το παιχνίδι με το παιδί της.
Αυταρχική μητέρα
Βάζει το παιδί της να καθήσει ξανά κάτω με βία και με το δάκτυλο τεντωμένο του λέει ότι θα πρέπει να ακούει την μαμά του και αν ξανακλάψει θα το πάει στο δωμάτιο του.
Ενσυναισθητική μητέρα
Αγκαλιάζει το παιδί της και του λέει ότι θα ήθελε να παίξει περισσότερο μαζί του και το ξέρει ότι του έχει λείψει η μανούλα του, αλλά θα κάνει πρώτα κάτι δουλειές και αν έχει χρόνο θα συνεχίσουν το παιχνίδι. Το έβαλε πάλι στο πάτωμα με τα παιχνίδια κοντά της για να έχει οπτική επαφή και συνέχισε τη δουλειά της.
Άλλο παράδειγμα.
Η μητέρα πηγαίνει στο Σούπερ Μάρκετ με το παιδί της για τα εβδομαδιαία ψώνια.
Παιδοκεντρική μητέρα
Τι θέλεις αγόρι μου να αγοράσουμε για να μαγειρέψουμε; Το παιδί απαντά ότι θέλει να αγοράσουν μακαρόνια, ρύζι , πατάτες, μερέντα, σοκολατούχο γάλα, κρουασάν, τσουρεκάκια και πατατάκια. Η μητέρα του λέει ότι αυτά δεν είναι για να μαγειρέψουν για να φάει η οικογένεια, αλλά και δεν είναι καλή διατροφή για ένα παιδί που θα ήταν καλό να τρώει θρεπτικές τροφές. Το παιδί νευριάζει, αρχίζει να φωνάζει ότι αυτά θέλει και η μητέρα ντροπιασμένη του λέει εντάξει θα αγοράσουν αυτά που θέλει. Το αγοράκι έχει τον απόλυτο έλεγχο και η μητέρα σε απόγνωση.
Αυταρχική μητέρα
Το αγοράκι ζητά από την μητέρα του εκτός από αυτά που αγοράζει για φαγητό να του αγοράσει και τα μπισκότα και τη σοκολάτα που έβαλε στο καρότσι. Η μητέρα θυμωμένη για την πρωτοβουλία του γιου της του φωνάζει να βάλει τα μπισκότα και την σοκολάτα πίσω στα ράφια και να μην το ξανακάνει γιατί θα το τιμωρήσει και δεν θα του αγοράσει ποτέ γλυκά.
Μητέρα με ενσυναίσθηση
-Αγόρι μου το ξέρω ότι θα ήθελες να αγοράσεις κάποιες λιχουδιές, αλλά δεν κάνουν καλό στην υγεία σου . Αντίθετα θα χαλάσουν τα δόντια σου αν τρως συχνά . Θα ήθελες να πάμε να διαλέξεις τα φρούτα που σου αρέσουν να φτιάξουμε μαζί ΄μια ωραία φρουτοσαλάτα;
Αν θα επέμενε και για ΄μια σοκολάτα θα του την αγόραζα, γιατί και εγώ δεν θα αντιστεκόμουν σε λίγη σοκολάτα. Πόσο να αντέξει ένα παιδί;

Θα μπορούσατε και εσείς να γράψετε κάποια παραδείγματα και να τα συζητήσουμε με τις άλλες μητέρες

https://www.facebook.com/groups/413784475468424/?fref=ts

Advertisements