Βούλα Γκάντσιου
14 Σεπτεμβρίου
Βάζω όρια ή αυτο-οριοθέτηση από μίμηση; Το παιδί μαθαίνει να αυτο- οριοθετείται παρατηρώντας τον γονιό του, να θέτει τα δικά του όρια.
Ο μικρός Αλέξανδρος θέλει να ανοίξει τα ντουλάπια της κουζίνας και να εξερευνήσει τι έχει μέσα σ’ αυτά. Η μητέρα που βάζει όρια στο παιδί της και δεν γνωρίζει πως θα μπορούσε να μεγαλώσει το παιδί της με ενσυναίσθηση.
– Αλέξανδρε να κλείσεις αμέσως τα ντουλάπια και να φύγεις από εκεί. Άκουσες τι σου είπα, μην πειράζεις συνέχεια γιατί αν έρθω εκεί θα σε πάρω σηκωτό.
Μητέρα που αυτο-οριοθετείται
– Θα έρθω να δούμε μαζί τι έχει στα ντουλάπια και μετά μπορούμε να κρατήσουμε έξω κάποια πλαστικά και κουτάλες να τα μετατρέψουμε σε μουσικά όργανα. Μετά θα ήθελα να τα μαζέψουμε πριν παίξουμε με κάτι άλλο.
Η Ειρήνη 3 ετών ζητά από την μητέρα της να σταματήσει κάθε δουλειά και να παίξει μαζί της.
Μητέρα που βάζει όρια στο παιδί της
– Όχι η μαμά δεν παίζει με τα παιδιά όταν έχει τόσες δουλειές. Να φωνάξεις κάποιον φίλο σου.
Μητέρα που αυτο-οριοθετείται.
– θα ήθελα πάρα πολύ να παίξω μαζί σου , αλλά έχω κάποια δουλίτσα. Μόλις τελειώσω, σου δίνω τον λόγο μου ότι θα παίξουμε.
Η Αριάδνη θέλει να χοροπηδήσει στο κρεβάτι των γονιών της.
Μητέρα που βάζει όρια στο παιδί της
– Αριάδνη δεν χοροπηδάμε στα κρεβάτια.
Μητέρα που αυτο-οριοθετείται
– Αριάδνη δεν θα ήθελα να χοροπηδήσεις στο κρεβάτι μου, γιατί μπορεί να σπάσει, αλλά μπορούμε το απόγευμα να πάμε στον παιδότοπο που έχει τραμπολίνο για να χοροπηδήσεις!
Το αγοράκι κτυπά το αδελφάκι του και η μαμά πηγαίνει κοντά τους.
Η μητέρα που βάζει όρια στο παιδί της.
– Δεν θα ξαναχτυπήσεις τον αδελφό σου , γιατί θα σε τιμωρήσω και θα σε χτυπήσω να δεις πως είναι να πονάς
Μητέρα που αυτο.- οριοθετείται.
– Αγάπη μου το αδελφάκι σου πονάει και δεν θα ήθελα να σας βλέπω να κλαίτε και να πονάτε γιατί στενοχωριέμαι .
Το παιδάκι δεν θέλει να καθήσει στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου και κλαίει.
Μητέρα που βάζει τα όρια στο παιδί της
– Θέλεις δεν θέλεις θα καθήσεις και θα βάλουμε και τη ζώνη αλλιώς θα μας πιάσει η τροχαία.
Μητέρα που αυτο-οριοθετείται
-Αγόρι μου, είναι πολύ επικίνδυνο να είμαστε στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ασφαλείας και δεν το διαπραγματεύομαι. Δεν θα ήθελα να πάθεις κάτι σε περίπτωση που μας κτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο.
Μπορεί το παιδί μας να θέλει να καθήσουμε πίσω μαζί του. Το κάνουμε χωρίς να λύσουμε τη ζώνη και χωρίς να το κατεβάσουμε από το καρεκλάκι του. Συνεχίζουμε να εξηγούμε τους λόγους που πρέπει να κάθεται στο καρεκλάκι του χωρίς νεύρα και χωρίς ” γιατί έτσι θέλω εγώ ”
Να θυμάστε ότι το παιδί μας είναι ο αγαπημένος μας καλεσμένος και θα ήταν καλό να το συμπεριφερόμαστε με στοργή φροντίδα και ενσυναίσθηση.
Κορίτσια τα σχόλια σας και γράψτε και εσείς τα δικά σας παραδείγματα
Μου αρέσει! Σχολιάστε
Αρέσει στους Sotiria Parharidou, Δαλακα Λουκια, Ioannidou Nopi και σε 7 ακόμη.

Irene Iordanopoulou Πολυ ωραια παραδειγματα!!Λεμε αυτο που μπρουμε ή δε μπορουμε να κανουμε κ δινουμε εναλλακτικη!Ελπιζω τωρα να εγιναν πιο κατανοητα!χμμ..Το παιδι θελει να ζωγραφισει στους τοιχους!Αντι για το ¨μη βαφεις τους τοιχους,αμα ερθω εκει θα δεις τι θα σε κανω!!”,λεμε “δε μ’αρεσει να λερωνονται οι τοιχοι,γιατι μετα πρεπει να τους καθαρισω!Μπορουμε ομως να ζωγραφισουμε εναν ωραιο μεγαλο δρακο κ ο,τι αλλο θελεις εδω!” (παιρνουμε ενα ωραιο μεγαααλο ρολο με χαρτι σα χαρτονι το βαζουμε στον τοιχο και δινουμε οσες μπογιες θελουν!)
14 Σεπτεμβρίου στις 6:59 μ.μ. · Δεν μου αρέσει · 1
Βούλα Γκάντσιου
Βούλα Γκάντσιου Irene Iordanopoulou οι ζωγραφιές στους τοίχους έχει κάνει να πάθουν υστερία πολλές μητέρες! Μητέρα με αυτο-οριοθέτηση – Δεν θα είχα αντίρρηση να ζωγραφίσεις τον τοίχο του δωματίου σου Δημήτρη μου ,αντί να βάλω κάποιον ζωγράφο να το κάνει , αλλά δεν θα ήθελα να ζωγραφίσεις τους τοίχους στο σαλόνι, γιατί το σαλόνι είναι για όλη την οικογένεια και θα ήταν καλό να συμφωνήσουν όλα τα μέλη.
14 Σεπτεμβρίου στις 10:26 μ.μ. · Μου αρέσει! · 1

https://www.facebook.com/groups/413784475468424/?fref=ts

Advertisements