” Ξαφνικά αρχίζει. Η καρδιά μου χτυπάει ανεξέλεγκτα χωρίς να έχω την δύναμη να την ηρεμήσω. Το κεφάλι μου γυρίζει, ζαλίζομαι, οι παλάμες μου ιδρώνουν και νιώθω ότι χάνω την γη κάτω από τα πόδια μου. Το χειρότερο? Νιώθω ότι το χάνω, χάνω το μυαλό μου”.
Λόγια θεραπευόμενης ,περιγράφοντας μου την πρώτη φορά που βίωσε κρίση πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να γίνουν τρομαχτικές για τον άνθρωπο που τις νιώθει και τις βιώνει. Κάθε κρίση είναι μια αλλαγή που προσπαθεί να κυοφορηθεί και να γεννηθεί στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η κρίση είναι το σημείο 0, το σημείο που καταπιεσμένα συναισθήματα προσπαθούν να αναδυθούν, συναισθήματα που έχουν απωθηθεί προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους και να περάσουν μέσα από το πλέγμα των αμυντικών μας μηχανισμών για να γίνουν συνειδητά. Αλλά είναι μια επώδυνη διαδικασία που πολλές φορές μας φοβίζει. Έτσι η κρίση πανικού μπορεί να πάρει και τον ρόλο μιας άμυνας που με την παρουσία της εμποδίζει να αναδυθεί, ότι θέλουμε να παραμείνει βαθιά θαμμένο.
Ο πανικός που συνοδεύει την κρίση είναι καταλυτικός σαν εμπειρία. Σε αγκαλιάζει και δεν σου αφήνει περιθώρια να αναπνεύσεις. Είναι μια ακραία ψυχοσωματική αντίδραση που πλαισιώνει όλες τις πλευρές της ύπαρξης σου και διαχέεται σε κάθε ίνα του κορμιού σου, σε κάθε επίπεδο των αισθήσεων σου. Είναι κάτι παραπάνω από εσένα και το νιώθεις. Δεν μπορείς να το ελέγξεις, δεν μπορείς να το εκλογικεύσεις, δεν μπορείς να βγεις από την αίσθηση ότι είσαι εντελώς ανίσχυρος να επιβιώσεις. Όσο πιο καταλυτικός ο πανικός τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα της κρίσης, τόσο μεγάλος ο φαύλος κύκλος.
Αλλά επιβιώνεις από την κρίση πανικού. Μπορεί να σου ανακατεύει όλη την ύπαρξη, μπορεί οι αμυντικοί σου μηχανισμοί να χορεύουν στην ψυχή σου αλλά επιβιώνεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού είναι άνθρωποι που ζουν παρέα με ψυχαναγκασμούς, αναπνέουν μέσα από την τελειομανία τους και κοιμούνται και ξυπνούν με άγχος.
Και εδώ μπαίνει η ψυχοθεραπεία. Μπαίνει η θεραπεία που σε ενδυναμώνει για να δεις την ρίζα των ψυχαναγκασμών σου, για να απελευθερωθείς από την φυλακή της τελειομανίας σου και για να μπορείς να υπάρχεις μέσα στην ύπαρξη σου με άμυνες που σε προστατεύουν χωρίς να σε δηλητηριάζουν, με σκέψεις που σε απελευθερώνουν αντί να σε φυλακίζουν και με συναισθήματα που σε ταξιδεύουν αντί να σε καθηλώνουν. Μέσα στην θεραπεία των κρίσεων πανικού συνειδητοποιείς ότι είναι ψυχοσωματικές αντιδράσεις, είναι μια απεγνωσμένη μορφή επικοινωνίας της ψυχής σου μέσα από το σώμα σου. Άκου την ψυχή σου για να θεραπεύσεις τις ψυχοσωματικές σου αντιδράσεις.

Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος

https://rotasapantaw.wordpress.com