Σούπερ Μαμάδες όλες θα θέλαμε εξ’ ορισμού, να είμαστε καλές μανούλες και να μεγαλώσουμε ισορροπημένους και σωστούς ανθρώπους. Ποιος όμως είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος διαπαιδαγώγησης που εξασφαλίζει 100% επιτυχία; Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την τέλεια μέθοδο ανατροφής και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα διαπαιδαγωγήσει τέλειους ανθρώπους!
Το έχω ξαναγράψει ότι δυστυχώς δεν μας δίνουν οδηγίες χρήσης, όταν φεύγουμε από την κλινική μαζί με το μωρό μας.
Οι γονείς είναι αυτοί που ανάλογα με την μόρφωση τους, την κουλτούρα τους, την κοινωνική τους υπόσταση, την ανατροφή την οποία δέχτηκαν από τους γονείς τους και τις αξίες που καλλιέργησαν από τις γνώσεις τις εμπειρίες τους και από την κριτική σκέψη, θα μεγαλώσουν ελεύθερα ή καταπιεσμένα παιδιά! Κανένα παιδί δεν γεννιέται κακό και αντιδραστικό. Κανένα μα κανένα παιδί δεν θέλει να μας κάνει τα νεύρα τσατάλια. Είμαι σίγουρη, ότι το παιδί θέλει να βλέπει τους γονείς του χαρούμενους και προσπαθεί καθημερινά γι’ αυτό. Πολλές φορές οι γονείς έχουν πολλές προσδοκίες από τα παιδιά τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ηλικία των παιδιών τους και δεν τους συγχωρούν κανένα παράπτωμα. Άν οι μεγάλοι κάνουν λάθη και ζητούν να τους συγχωρήσουν, λέγοντας ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, πόσο περισσότερο θα ήταν καλό να μη τιμωρούμε τα λάθη των παιδιών μας.
Δυστυχώς πολλοί νέοι γονείς έλαβαν από τους γονείς τους αυταρχική ανατροφή, με ξύλο, φωνές, τιμωρίες, και χωρίς σεβασμό στις ανάγκες τους. Οι γονείς αυτοί δεν μπορούν να γνωρίζουν άλλο τρόπο να διαπαιδαγωγήσουν τα δικά τους παιδιά , και αναπαράγουν την παλιά και αναποτελεσματική μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι γονείς τους με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα.
Τα παιδάκια από βρέφη εγκαταλλείπονται στην κούνια χωρίς κανείς να τα παίρνει αγκαλιά όταν κλαίνε για να μην κακομάθουν! Έτσι η μητέρα ακούει αυτούς που έμαθαν να μην ακούν τις ανάγκες των παιδιών τους, αλλά ούτε το ένστικτο τους! Το μωρό κουράζεται και αποθαρρύνεται και απαγοητευμένο κλείνει τα ματάκια του και κοιμάται. Οι γονείς θριαμβολογούν ότι το βρέφος θα μάθει από την κούνια να μην έχει ανάγκες , γιατί δεν θα τις ικανοποιήσει κανένας!. Το βρέφος μεγαλώνει και θέλει να εξερευνήσει το χώρο του, αλλά γρήγορα μαθαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακούει εντολές γιατί αλλιώς υπάρχει το ξύλο, οι τιμωρίες, οι απαγορεύσεις, τα όρια, το καρεκλάκι της σκέψης, και πολύ γρήγορα μαθαίνει ότι οι πιο αγαπημένοι του άνθρωποι το κάνουν να πονά και να κλαίει. Όλα αυτά για να γίνει καλό παιδί και να μην κακομάθει.
Ας σκύψουμε με αγάπη και ενσυναίσθηση στο ΄παιδί μας και ας αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα του και εκπληρώσουμε τις ανάγκες του! Τότε μόνο θα μεγαλώσουμε ευτυχισμένους και ελεύθερους ανθρώπους! Η γνώμη μιας μάνας που μεγάλωσε το παιδί της με ενσυναίσθηση και πολύ αγάπη! Μια μητέρα που έβαλε τα δικά της όρια, αλλά δεν έβαλε όρια στο παιδί της. Δεν το κτύπησε, δεν το τιμώρησε, δεν αδιαφόρησε όταν έκλεγε αλλά το έπαιρνε αγκαλιά! Μα πάνω απ’ όλα το αγάπησε πολύ! Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι αγαπάμε το παιδί μας και συγχρόνως να το πονάμε και να το πληγώνουμε , για να γίνει σωστός άνθρωπος!
Βούλα Γκάντσιου 2015

Τι όμως είναι ενσυναίσθηση;
Ενσυναίσθηση… Μία λέξη που σίγουρα έχουν συναντήσει όσοι έχουν διαβάσει έστω και ελάχιστα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τι σημαίνει όμως; Είναι κάτι έμφυτο ή μία ιδιότητα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε; Δείχνω ενσυναίσθηση θα πει συμπάσχω ή μήπως όχι;

Στα λεξικά ο όρος εξηγείται ως εξής: Η ενεργή κατανόηση των συναισθήματα του άλλου, να μπαίνεις στη θέση του άλλου. Ναι, αλλά πώς γίνεται αυτό;

Όλοι γνωρίζουμε πόσο εξαιρετικά δύσκολο, και ενίοτε βασανιστικό, μπορεί να είναι το να περιγράψουμε με λέξεις όχι αυτό που σκεφτόμαστε, αλλά αυτό που νιώθουμε. Πόσο μάλλον για τα παιδιά που ακόμη δεν έχουν κατακτήσει τη γλώσσα και δεν μπορούν να εκφραστούν.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η μητέρα που εξοργίζεται με το γιο της επειδή τελευταία στιγμή της λέει ότι δεν θέλει να πάει στο θέατρο (με θέμα έναν μυθικό ήρωα της Αρχαίας Ελλάδας) για το οποίο είχαν ήδη συζητήσει εδώ και καιρό και είχαν προαγοράσει τα εισιτήρια. Η μητέρα, θεωρώντας ότι πρόκειται για παραξενιά και καπρίτσιο του παιδιού προσπαθεί να συγκρατήσει τα νεύρα της και να εφαρμόσει όσα της έχουν υποδείξει για την επιβολή ορίων. Εάν όμως, συζητούσε λίγο με το παιδί, εάν έδειχνε ενσυναίσθηση αγνοώντας τη δική της συναισθηματική ορμή, τότε ίσως καταλάβαινε ότι ο 4χρονος γιος της είχε τρομάξει με όσα άκουσε για τα μυθικά τέρατα και απλώς… φοβόταν.

Δείχνοντας ενσυναίσθηση, οι γονείς όχι μόνο αποφεύγουν τα λάθη, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να μάθουν στα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Αξιοποιούν τις στιγμές εκείνες που το παιδί μιλά για το πώς νιώθει για να δείξουν ενσυναίσθηση (δηλαδή να το ακούσουν ενεργά και μπουν στη θέση του), για να το βοηθήσουν να χειριστεί τα συναισθήματά του και να επιλύσει τα προβλήματά του.

Τι δεν είναι ενσυναίσθηση

Αν και είναι παρεμφερής, η έννοια «συμπάσχω» δεν είναι συνώνυμη της ενσυναίσθησης. Ένα άτομο μπορεί να συμπάσχει βιώνοντας, για παράδειγμα, τον ψυχικό πόνο του άλλου, αλλά μπορεί κάλλιστα να μην αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που προκαλούν αυτόν τον πόνο ή απορρέουν από αυτόν. Αντίθετα, ένα άτομο που διακρίνεται για την ενσυναίσθησή του μπορεί πιο εύκολα και να συμπάσχει την ίδια στιγμή, βιώνοντας όχι μόνο τα συναισθήματα αλλά και την ψυχική οδύνη που σχετίζεται με αυτά.

Η ενσυναίσθηση δεν είναι έκφραση καλοσύνης. Μπορεί κάποιος να δείχνει γενικά καλοσύνη προς τους άλλους, χωρίς όμως να κάνει την προσπάθεια να καταλάβει τα συναισθήματά τους. Η ενσυναίσθηση μπορεί να μας βοηθήσει να αιτιολογήσουμε όχι όμως και να δικαιολογήσουμε τις πράξεις των άλλων. Προσπαθώντας να βιώσουμε τα συναισθήματα του άλλου μπορούμε να καταλάβουμε πώς οδηγήθηκε σε συγκεκριμένες πράξεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτές τις πράξεις.
Δείτε το εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο για να γίνει αντιληπτό τι είναι και τι δεν είναι ενσυναίσθηση. Για να διαπιστώσετε τα λάθη που κάνουμε στην καθημερινή μας επικοινωνία με μικρούς, αλλά και μεγάλους.

Το άρθρο για τη ενσυναίσθηση το βρήκαμε στο http://www.letsfamily.gr/

Advertisements