Αντικείμενο εργαστηρίων
Το μοντέλο του Δρ. Τόμας Γκόρντον σάς εξασφαλίζει τα απαραίτητα εργαλεία με τα οποία μπορείτε ανά πάσα στιγμή είτε να γεφυρώσετε σχέσεις που είναι τεταμένες, είτε να προλάβετε τη δημιουργία εντάσεων στις σχέσεις σας είτε να μειώσετε τα προβλήματα σε άλλες διαπροσωπικές σας σχέσεις. Παράλληλα, με το μοντέλο Γκόρντον μπορείτε να ενδυναμώσετε ήδη καλές σχέσεις, καθώς και να αναπτύξετε σχέσεις μακροχρόνιες, ικανοποιητικές και αποδοτικές.

Ήδη από το 1962, ο οργανισμός Gordon Training International παρέχει ανά τον κόσμο τις δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων, που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία αποτελεσματικών σχέσεων ώστε να αντέχουν στο χρόνο – στο οικογενειακό, σχολικό και εργασιακό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα παρέχονται ήδη εργαστήρια για γονείς (Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα) και δασκάλους (Εργαστήριο Αποτελεσματικού Δασκάλου). Από τα μέσα του 2013 θα ξεκινήσουν και Εργαστήρια Αποτελεσματικής Ηγεσίας.

Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα στοχεύουν αφενός στη δημιουργία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος που θα προάγει στα παιδιά σας την υπευθυνότητα, τη συνεργασία, την αυτοπειθαρχία, την αυτονομία, τη δημιουργικότητα και το κοινωνικό ενδιαφέρον και αφετέρου στη δημιουργία μιας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης γονέα-παιδιού, ώστε τα αναπόφευκτα προβλήματα της ζωής να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και πολιτισμένα.

Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Δασκάλου στοχεύουν στη διεύρυνση του χρόνου διδασκαλίας-μάθησης και στη μείωση του χρόνου που καταναλώνει ένας δάσκαλος για να πειθαρχεί την τάξη. Παράλληλα, συμβάλλουν ώστε το περιβάλλον στην τάξη –που συχνά θυμίζει πεδίο μάχης– να εξελιχθεί σε ένα κατεξοχήν φιλικό και συνεργατικό περιβάλλον. Όταν προκύπτουν συγκρούσεις, επιλύονται με σεβασμό και δικαιοσύνη και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρενέργειες. Δάσκαλοι και μαθητές μπορούν όχι μόνο να συνυπάρχουν ειρηνικά, αλλά και να απολαμβάνουν την πολύτιμη διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης.

Τέλος, τα Εργαστήρια Αποτελεσματικής Ηγεσίας αφορούν όχι μόνο τις εταιρίες, αλλά και κάθε οργανισμό που έχει στη σύνθεση του έμψυχου δυναμικού του ομάδες και ηγετικά στελέχη. Τα εργαστήρια στοχεύουν σε ένα εργασιακό κλίμα που προωθεί τη συνεργασία, τη δημιουργική σύνθεση, την επίλυση προβλημάτων με σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση, την υγιή άμιλλα και την πρόοδο του οργανισμού συνολικά, αλλά και των μελών του ατομικά. Τα ηγετικά στελέχη δεν λειτουργούν με το να προβάλλουν την εξουσία τους, αλλά με το να αποτελούν οι ίδιοι πρότυπο για τη δημιουργία αποτελεσματικών συνεργιών με κοινά οράματα και στόχους.
http://www.gordonhellas.gr/

Dr. Thomas Gordon (1918 – 2002)
Ευρέως αναγνωρισμένος ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και διάδοση δεξιοτήτων επικοινωνίας και μεθόδων επίλυσης συγκρούσεων σε γονείς, δασκάλους, νεολαία, ηγετικά στελέχη οργανισμών, καθώς και υπαλλήλους, ο Dr. Thomas Gordon υπήρξε ο ιδρυτής της Gordon Training International. Το Μοντέλο Gordon και οι έννοιές του είναι παγκοσμίως γνωστά.

Dr. Thomas Gordon

Έγκριτος κλινικός ψυχολόγος, ο Dr. Gordon σπούδασε στο Πανεπιστήμιο DePauw, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Chicago, όπου και εργάστηκε για πέντε χρόνια. Το διάστημα 1942-1946 υπηρέτησε στην Αεροπορία των ΗΠΑ.

Έγραψε εννέα βιβλία: «Group-Centered Leadership», «Parent Effectiveness Training (P.E.T.)», «Leader Effectiveness Training (L.E.T.)», «Teacher Effectiveness Training (T.E.T.)», «Parent Effectiveness Training in Action», «Discipline That Works, Sales Effectiveness Training» (μαζί με τον Carl Zaiss), «Making The Patient Your Partner» (μαζί με τον W. Sterling Edwards, M.D.) και «Good Relationships: What Makes Them, What Breaks Them» (μαζί με τον Noel Burch). Τα βιβλία του εκδόθηκαν σε 28 γλώσσες και έχουν πωληθεί πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Επιπλέον, ο Dr. Gordon δημοσίευσε πάνω από 50 άρθρα σχετικά με την ηγεσία των οργανισμών, τις επικοινωνίες, τη συμβουλευτική, την πειθαρχία, την ανατροφή των παιδιών, την επίλυση των συγκρούσεων και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων.

Το πρόγραμμα Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα το πρωτοπαρουσίασε το 1962 και έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ως το πρώτο εργαστήριο για γονείς με βάση τις δεξιότητες. Προκάλεσε τη γέννηση του διαδεδομένου σήμερα κινήματος για τα εργαστήρια των γονέων στις ΗΠΑ, και έχουν συμμετάσχει σε αυτό πάνω από ένα εκατομμύριο γονείς σε 43 χώρες.

Μια αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα» κυκλοφόρησε το 2000, ενώ το 2006 ο GTI επανεξέδωσε το πρόγραμμα και τα υλικά του Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα.

Το πρόγραμμα Εργαστήριο Αποτελεσματικού Δασκάλου πρωτοπαρουσιάστηκε το 1974 και εκσυγχρονίστηκε πολλές φορές έκτοτε. Έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες χιλιάδες δάσκαλοι στις ΗΠΑ και σε αρκετές άλλες χώρες. Κατανοώντας την αναλογία της σχέσης δασκάλου-μαθητή με εκείνη γονέα-παιδιού, ο Dr. Gordon προσάρμοσε το επικοινωνιακό του μοντέλο έτσι ώστε να βοηθήσει τους δασκάλους και τους μαθητές να διεκδικούν και να αποκτήσουν μια θέση πιο κοντά στο δυναμικό τους. Η αναθεωρημένη έκδοση του αντίστοιχου βιβλίου κυκλοφόρησε το 2003.

Το πρόγραμμα Εργαστήριο Αποτελεσματικού Ηγέτη πρωτοπαρουσιάστηκε το 1977 και εκσυγχρονίστηκε πολλές φορές έκτοτε. Έχουν συμμετάσχει άτομα από εκατοντάδες εταιρείες στις ΗΠΑ και σε αρκετές άλλες χώρες. Ο Dr. Gordon έχει αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ενός μοντέλου δημοκρατικής και συνεργατικής ηγεσίας, καθώς και στον προσδιορισμό των αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Ο Dr. Gordon ήταν συνεργάτης της Ένωσης Αμερικανών Ψυχολόγων και μέλος του Τμήματος της Ψυχολογίας της Ειρήνης. Διετέλεσε επίσης μέλος του Αμερικάνικου Ιδρύματος Ειρήνης, της Ένωσης Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ψυχολόγων της Καλιφόρνιας. Ήταν ο πρώτος παραλήπτης του Βραβείου Επιτεύγματος Καριέρας από την Αμερικάνικη Ένωση Εκπαιδευτών Ανατροφής των Παιδιών. Επίσης ήταν σύμβουλος στο συνέδριο που έγινε το 1970 στον Λευκό Οίκο για τα Παιδιά, και προσκεκλημένος ομιλητής του προγράμματος White House Fellows.

Ο Dr. Gordon προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1997, το 1998 και το 1999. Το 1999 τού απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αμερικάνων Ψυχολόγων για τη Συνεχή Προσφορά του στην Ψυχολογία για το Κοινό Συμφέρον. Το 2000 έλαβε το Βραβείο Επίτευγμα Ζωής από την Ένωση Ψυχολόγων της Καλιφόρνιας. Ήταν παντρεμένος με τη Linda Adams, Πρόεδρο του GTI, και απέκτησε δύο κόρες, εγγόνια και δισέγγονα.

Gordon Training International
Ο Gordon Training International (GTI) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός που σχετίζεται με τις ανθρώπινες σχέσεις. Η έδρα του βρίσκεται στην Ακτή Solana στην Καλιφόρνια, και ιδρύθηκε το 1962 από τον Dr. Thomas Gordon.

Προσφέρει εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας, προϊόντα και υπηρεσίες σε γονείς, δασκάλους και ηγετικά στελέχη σε όλο τον κόσμο (σε 43 συνολικά χώρες).

Η Linda Adams είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του Gordon Training International.

Έχει συγγράψει τα βιβλία «Be Your Best» και «Effectiveness Training for Women», που αναπτύσσουν τις βασικές δεξιότητες για την ανάπτυξη της προσωπικής υπευθυνότητας και τη δημιουργία συντροφικών σχέσεων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

Έχει δημιουργήσει μια σειρά προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των: «Γίνε το καλύτερο που είσαι», «Εργαστήριο Αποτελεσματικής Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης», «Εργαστήριο Αποτελεσματικότητας για Γυναίκες», «Εργαστήριο Επίλυσης Συγκρούσεων για ηγέτες και μάνατζερ», «Να είσαι το καλύτερο που μπορείς» (για φοιτητές) και «Επίλυση Συγκρούσεων στο Σχολείο» (για μαθητές γυμνασίου και λυκείου).

Έχει δώσει πολλές ομιλίες, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊβάν και τη Μαδαγασκάρη.

Έχει μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Υπήρξε σύζυγος και συνεργάτης του Dr. Thomas Gordon για πάνω από 35 χρόνια.

Η προσωπική της αποστολή είναι να κάνει το Μοντέλο Gordon προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, πολιτισμούς και γλώσσες.

Ένα εργαστήριο δεξιοτήτων για γονείς
Καλώς ήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Εργαστηρίου του «Αποτελεσματικού Γονέα». Το εργαστήριο αυτό προσφέρεται στα Ελληνικά, στην αυθεντική του μορφή, σύμφωνα με το μοντέλο του Dr. Thomas Gordon.

Ο Gordon Hellas αντιπροσωπεύει τον οργανισμό Gordon Training International (GTI) στην Ελλάδα. Ο Gordon Training International εδρεύει στην Solana Beach, της Καλιφόρνια και είναι ένας διεθνούς κύρους οργανισμός με κύριο μέλημα την διάδοση των δεξιοτήτων επικοινωνίας για την δημιουργία αποτελεσματικών και ανθεκτικών σχέσεων στην οικογένεια, το σχολείο και την δουλειά. Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα αναπτύσουν ένα περιεκτικό σύνολο δεξιοτήτων και ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να γνωρίζουν πότε και πώς θα τις χρησιμοποιούν. Αντίστοιχα, η αποστολή του οργανισμού Gordon Hellas είναι να διαδώσει πιστά και να κάνει προσβάσιμο το Μοντέλο Gordon σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ανά την Ελλάδα. Επιγραμματικά τα οφέλη είναι τα εξής:

Το Πρόγραμμα θα βοηθήσει να γίνετε ένας πιο αποτελεσματικός και σίγουρος για τον εαυτό σας γονέας.

Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τα παιδιά σας να στραφούν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, να εγκαταλείψουν το σχολείο, ή να επιδοθούν σε άλλες επικίνδυνες, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένες στη σημερινή κοινωνία, συμπεριφορές.

Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που θα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τα παιδιά σας να στραφούν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, να εγκαταλείψουν το σχολείο, ή να επιδοθούν σε άλλες επικίνδυνες, αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένες στη σημερινή κοινωνία, συμπεριφορές.

Η οικογενειακή σας ζωή θα γίνει πιο ικανοποιητική γιατί θα ανατρέφετε παιδιά χαρούμενα, υπεύθυνα και ικανά να αγαπήσουν.

Τα μέλη της οικογενείας σας θα αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις ανάγκες του άλλου.

Και το πιο σημαντικό: θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης, αυτοπειθαρχίας και ανεξαρτησίας.

Ένα εργαστήριο δεξιοτήτων για γονείς
Μια καλή περιγραφή του Μοντέλου Gordon είναι πως αποτελεί ένα σχεδιάγραμμα για την ακολουθία του Χρυσού Κανόνα: «Κάνε στους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν εκείνοι σε εσένα».

Στην φιλοσοφία του Dr. Gordon υπάρχει η πεποίθηση και η πίστη πως τα παιδιά δεν είναι κακά ή άτακτα· απλώς συμπεριφέρονται με τρόπους που ικανοποιούν τις ανάγκες της κάθε δεδομένης στιγμής. Για παράδειγμα, ένα μωρό κλαίει γιατί πεινάει· ένα τετράχρονο κοριτσάκι χώνει τα χέρια του σ’ ένα δοχείο γεμάτο μπογιά και τη χύνει πάνω στο χαλί επειδή θέλει να παίξει και να εξερευνήσει· ένα δεκαεξάχρονο αγόρι επιστρέφει σπίτι αργότερα από την ώρα που εσείς θεωρείτε ασφαλή γιατί νιώθει την ανάγκη να είναι με τους φίλους του.

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, το ίδιο και οι γονείς. Οι σχέσεις γονέων – παιδιών αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα ακριβώς τη στιγμή που οι ανάγκες των δυο αντικρούονται. Μερικοί γονείς επιμένουν να απαιτούν υπακοή από τα παιδιά τους για να ικανοποιήσουν μόνο τις δικές τους ανάγκες σε βάρος των αναγκών των παιδιών. Άλλοι γονείς, προσπαθώντας να γλιτώσουν τα παιδιά τους από κάθε πόνο και εκνευρισμό, υποκύπτουν και τα αφήνουν να κάνουν το δικό τους, στη συνέχεια όμως υποφέρουν οι ίδιοι. Και με τους δύο αυτούς τρόπους η μια από τις δύο πλευρές νιώθει αδικημένη. Ο διαρκής αυτός κύκλος των αγώνων εξουσίας και η επακόλουθη ένταση έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνει την σχέση γονέα-παιδιού.

Η κατάσταση όμως μπορεί να είναι διαφορετική. Υπάρχει και τρίτη επιλογή: τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Το Μοντέλο Gordon αποτελείται από ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο επικοινωνιακών δεξιοτήτων, που επιτρέπει στους γονείς να επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Βασικό στοιχείο του μοντέλου είναι η δεξιότητα που ονομάζεται Ενεργητική Ακρόαση. Όταν το παιδί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, η δεξιότητα αυτή επιτρέπει στους γονείς να καταλάβουν τί πραγματικά νιώθει το παιδί εκείνη τη στιγμή, να εξερευνήσουν μαζί σε μεγαλύτερο βάθος τί το ενοχλεί και να του παράσχουν την στήριξη για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης

Όταν οι γονείς έχουν το πρόβλημα, απαιτείται μια εντελώς διαφορετική δεξιότητα: το Μήνυμα-Εγώ. Είναι ένα εργαλείο που οι γονείς χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν στο παιδί ότι η συμπεριφορά του τους προκαλεί πρόβλημα. Καθώς η επικοινωνία γίνεται με τρόπο που δεν είναι επικριτικός, η αντίσταση στο μήνυμα μειώνεται. Η ιδέα εδώ είναι να επηρεάσουμε το παιδί ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά του αναλογιζόμενο πέραν των δικών του και τις ανάγκες των γονέων του. Ένα καλοδιατυπωμένο Μήνυμα-Εγώ κάνει το παιδί πρόθυμο να συνεργαστεί με τους γονείς, ενώ παράλληλα αφήνει άθικτη την αυτοεκτίμησή του. Επιπλέον, του διδάσκει ένα πολύτιμο μάθημα αυτοπειθαρχίας: να αλλάξει τη συμπεριφορά του όχι επειδή φοβάται τους γονείς του (ή γιατί θα λάβει κάποιο είδος ανταμοιβής), αλλά επειδή νοιάζεται για τις ανάγκες τους. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά διδάσκονται την ενσυναίσθηση, που αποτελεί την βάση της συναισθηματικής ευφυΐας, της ωριμότητας και της αυτοπειθαρχίας.

Η Ενεργητική Ακρόαση και τα Μηνύματα-Εγώ λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά. Από τη στιγμή που οι γονείς και τα παιδιά έχουν δημιουργήσει μια ανοιχτή αμφίδρομη επικοινωνία χρησιμοποιώντας την Ενεργητική Ακρόαση και τα Μηνύματα-Εγώ, τα προβλήματα και οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν με την μέθοδο επίλυσης συγκρούσεων της Μη-Ήττας. Όταν οι γονείς θέλουν να επηρεάσουν το παιδί για να σταματήσει κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορούν να συζητήσουν για την επίλυση του προβλήματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι ο τρίχρονος Δημήτρης πηδάει πάνω στον καναπέ κι η μητέρα του φοβάται ότι θα τον λερώσει ή θα τον καταστρέψει. Η μητέρα μπορεί να του εξηγήσει ότι δεν θέλει ο Δημήτρης να πηδάει πάνω στον καναπέ, καταλαβαίνει όμως ότι τον διασκεδάζει κι ότι έχει την ανάγκη να παίξει. Υπάρχει άραγε κάποια λύση που να ικανοποιεί και τους δύο; Η μητέρα μπορεί να προτείνει στο Δημήτρης να την βοηθήσει να βρει μια λύση. Μπορεί ίσως να πάει να πηδήσει πάνω στο παλιό στρώμα που βρίσκεται στο γκαράζ; Ή ίσως να ασχοληθεί με τη ζωγραφική; Ή ακόμα οι δύο τους να διαβάσουν ένα βιβλίο μαζί; Οι δυνατότητες είναι αναρίθμητες όταν οι δύο τους σκεφτούν μαζί και αναζητήσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Εξίσου σημαντική με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών είναι η αναγνώριση του πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται. Το Παράθυρο Συμπεριφοράς του Dr. Gordon παρέχει ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν, ποιά δεξιότητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να επιλυθεί το συγκεκριμένο οικογενειακό πρόβλημα.

Οφέλη εργαστηρίου

Το πρόγραμμα αυτό μαθαίνει στους γονείς συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διατήρηση αρμονικής σχέσης με τα παιδιά τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Είτε είστε γονέας βρέφους είτε μικρού παιδιού ή εφήβου, γνωρίζετε πολύ καλά ποσό απαιτητική μπορεί να είναι η ανατροφή – ενίοτε έως και εξοντωτική. Και δυστυχώς τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο μαζί με το αντίστοιχο εγχειρίδιο οδηγιών. Το να είστε γονέας δεν σημαίνει πάντα ότι γνωρίζετε αυτομάτως ή ενστικτωδώς τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίσταση.

Στο Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα οι γονείς αναπτύσουν επικοινωνιακές δεξιότητες που αποδεδειγμένα έχουν αποτέλεσμα. Μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες αυτές, οι γονείς εκπλήσσονται από την εντυπωσιακή βελτίωση που παρατηρούν τόσο στις οικογένειές τους όσο και σε όλες τους τις σχέσεις. Το πρόγραμμα έχει εμπνευστεί ο πολυβραβευμένος και τρεις φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης ψυχολόγος Dr. Thomas Gordon. Μια πολύ σημαντική επανέκδοση του προγράμματος αυτού ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2006, με πρόσφατα παραδείγματα, εμπλουτισμένο περιεχόμενο κ.λπ.

Πώς θα Ωφεληθείτε Εσείς και η Οικογένειά σας

Τα παιδιά σας θα νιώθουν ελεύθερα να συζητούν τα προβλήματα, καθώς και τις ανησυχίες τους μαζί σας, αντί να αποσύρονται.

Θα αναπτύξουν αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο, και μια εσωτερική αίσθηση προσωπικής ευθύνης.

Θα δουλεύετε ο ένας μαζί με τον άλλον αντί ο ένας ενάντια στον άλλο.

Θα βιώνετε λιγότερες εκρήξεις θυμού και περισσότερες επιλύσεις συγκρούσεων.

Όλοι στην οικογένεια θα συμμετέχουν στη θέσπιση των κανόνων, οπότε όλοι θα έχουν κίνητρο να συμμορφώνονται σε αυτούς.

Θα πραγματοποιούνται λιγότεροι αγώνες για εξουσία – οπότε θα έχετε λιγότερες εντάσεις, μικρότερη δυσαρέσκεια, περισσότερη διασκέδαση, και θα βιώνετε ειρήνη και αγάπη.
Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα στοχεύουν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη φιλοσοφία και τις επικοινωνιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να ενδυναμώσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα της σχέσης σας με τα παιδιά σας.

Στα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα θα μάθετε:

Να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιλύουν τα προβλήματά τους.

Να αντιμετωπίζετε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών σας.

Να επιλύετε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας.

Να ακούτε με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι τα καταλαβαίνετε.

Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, ώστε τα παιδιά σας να μη έχουν αμφιβολίες για το τι εννοείτε.

Να θεσπίζονται κανόνες που να τηρούνται από ολόκληρη την οικογένεια.

Να επιλύετε τις συγκρούσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.

Να ανατρέφετε τα παιδιά με μια φιλοσοφία που δεν είναι επιτρεπτική αλλά ούτε απολυταρχική.

Να γίνετε το πρόσωπο στο οποίο θα απευθύνονται τα παιδιά σας για να μοιράζονται και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ή τις στενοχώριες τους εποικοδομητικά.

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα εξερευνά κάποιες επιπρόσθετες δεξιότητες που είναι σημαντικές για τη σχέση γονέα-παιδιού:

Πώς να κατανοείτε τις σχέσεις σας με τα παιδιά:

Πώς θα εξερευνάτε ανάγκες και επιθυμίες.

Πώς θα συνειδητοποιείτε τίνος η ανάγκη δεν ικανοποιείται.

Πώς να στηρίζετε το παιδί σας:

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας βοηθητικής σχέσης.

Πώς να αναγνωρίζετε τα πραγματικά προβλήματα του παιδιού σας.

Πώς να χρησιμοποιείτε την Ενεργητική ακρόαση, ώστε να ακούτε πραγματικά και ολιστικά το παιδί σας, και συγχρόνως να είστε βοηθητικοί και υποστηρικτικοί.

Πώς να επικοινωνείτε τις δικές σας ανάγκες:

Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά τις πραγματικές ανάγκες σας.

Ποια είναι τα λάθη προς αποφυγή.

Πώς να γίνεται η αντιπαράθεση με το παιδί.

Πώς να επιλύετε τις συγκρούσεις:

Γιατί υπάρχουν συγκρούσεις στις οικογένειες;

Έξι βήματα για την επίλυση των προβλημάτων.

Μάθετε τα παιδιά σας να επιλύουν τις δικές τους συγκρούσεις.

Πώς να προλαβαίνετε τα προβλήματα:

Επικοινωνία συναισθημάτων

Τροποποίηση περιβάλλοντος

Πώς να διαχειρίζεστε τις αντικρουόμενες αξίες:

Τι να κάνετε όταν οι αξίες συγκρούονται.

Τι να αποφεύγετε.

Συνηθισμένες ερωτήσεις για το εργαστήριο ΕΑΓ

Ε: Ποιες ηλικίες παιδιών αφορά το πρόγραμμά σας;
Α: Καθώς το Μοντέλο Gordon είναι μια σειρά δεξιοτήτων επικοινωνίας, αφορά παιδιά όλων των ηλικιών. Βεβαίως, ειδικές τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν για τα παιδιά που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο λεκτικό στάδιο. Το βιβλίο «Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα» συμπεριλαμβάνει μεθόδους ακρόασης παιδιών που είναι πολύ μικρά για να μιλήσουν, καθώς και τρόπους επικοινωνίας των γονεϊκών αναγκών σε παιδιά πολύ μικρά για να καταλαβαίνουν τις λέξεις.
Όσο πιο νωρίς αρχίσουν οι γονείς να χρησιμοποιούν το Μοντέλο Gordon, τόσο πιο εύκολο θα τους είναι να το χρησιμοποιούν, καθώς τα παιδιά θα μεγαλώνουν.

Ε: Πρόκειται για μια επιτρεπτική προσέγγιση;
Α: Όχι, καθόλου. Όταν οι γονείς αφήνουν τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν (και δεν φροντίζουν να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες), τα παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται ανεύθυνα, αναίσθητα και αδιάφορα προς τις ανάγκες των γονέων τους αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων. Παιδιά που έχουν μεγαλώσει με τέτοιον τρόπο συχνά δεν είναι πολύ συμπαθή στους συνομηλίκους τους και βιώνουν μη ικανοποιητικές και ρηχές σχέσεις. Ακόμα χειρότερα, οι γονείς υποφέρουν και απομακρύνονται από τα παιδιά τους, όταν αυτά γίνονται έτσι.
Επειδή το Μοντέλο Gordon με τη χρήση των δεξιοτήτων εξαλείφει την ανάγκη να είναι οι γονείς ελεγκτικοί και απολυταρχικοί, συχνά παρερμηνεύεται ως επιτρεπτική προσέγγιση. Το μυστικό του Μοντέλου Gordon είναι πως πρόκειται για μια μέθοδο επίλυσης συγκρούσεων που δίνει την ευκαιρία στους γονείς και τα παιδιά να ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανάγκες τους. Η διαφορά με άλλα προγράμματα ανατροφής παιδιών είναι πως, όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται με τρόπους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση των γονεϊκών αναγκών, το Μοντέλο Gordon συνιστά τη χρήση Μηνυμάτων-εγώ, έτσι ώστε τα παιδιά να αλλάζουν οικειοθελώς τη συμπεριφορά τους.

Ε: Είναι δύσκολο να μάθει κανείς το Μοντέλο Gordon;
Α: Όχι. Οι έννοιες του προγράμματος είναι απλές και υπακούουν στην κοινή λογική. Οι δεξιότητες της ακρόασης (Ενεργητική ακρόαση) και της αντιπαράθεσης (Μηνυμάτων-εγώ) απαιτούν εξάσκηση. Μόλις όμως βιώσετε πόσο αποτελεσματικές είναι στο να βοηθούν τα παιδιά όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, και να επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, θα αποκτήσετε το κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθεια.

Ε: Πώς μπορώ να καταλάβω αν το πρόγραμμα θα έχει αποτέλεσμα για εμένα;
Α: Το Μοντέλο Gordon έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία από γονείς παιδιών διαφορετικών ηλικιών, εισοδημάτων και κουλτούρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι εφαρμόσιμο σε όλους. Υπάρχουν όμως δύο βασικά στοιχεία που προαπαιτούνται για να επιτύχει το πρόγραμμα:

Να είστε πρόθυμοι να το δοκιμάσετε, και

Να δεσμευτείτε ότι θα εφαρμόσετε τις δεξιότητες που θα μάθετε.

Όταν οι γονείς εφαρμόζουν για πρώτη φορά την Ενεργητική ακρόαση, οι περισσότεροι εκπλήσσονται από την απλότητα και την αποτελεσματικότητά της. Στη συνέχεια, αυτό τους δίνει το κίνητρο να συνεχίσουν να παρακολουθούν το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Ε: Είναι το μοντέλο συμβατό με τις διδαχές της θρησκείας;
Α: Απολύτως. Θρησκευτικοί οργανισμοί πολλών δογμάτων στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες παρέχουν Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα. Εξάλλου, το Μοντέλο έχει χαρακτηριστεί ως εφαρμογή του χρυσού κανόνα: «Κάνε στους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν εκείνοι σε εσένα».

Χρήσιμα Links

Αγορά Βιβλίου για τα Προγράμματα ΕΑΓ και ΕΑΔ

Gordon Training International για γονείς

Gordon Training International για δασκάλους

Διεθνές Δίκτυο ΕΑΓ

Διεθνές Δίκτυο ΕΑΔ

Ινστιτούτου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικών Σπουδών (ICPS)

Free Parent Resources

Αλέκος Παπάγος
Φραγκοκλησιάς 9
151 25 Μαρούσι
Τηλ.: +30 2106152321
Κiν.: +30 6945777030
Email: info@gordonhellas.gr
Web: http://www.gordonhellas.gr

http://www.gordonhellas.gr/contact.html

Advertisements