Πόσο εύκολα γυρίζει ο διακόπτης που αλλάζει τα συναισθήματα μου!!!!
Από τη χαρά, στη λύπη, στην ενοχή, στις τύψεις και μετά πάλι στη χαρά και μετά πάλι τα δάκρυα να ξεπλένουν τη θλίψη μου, για το άδικο και τον πόνο των γενναίων, που με πείσμα γαντζώνονται στη ζωή και θέλουν να την κερδίσουν!
Είναι όλοι αυτοί οι αξιοπρεπείς που δεν λυγίζουν και ας μην έχουν νερό και τροφή. Ελπίζουν και περιμένουν, ότι ο ήλιος αύριο θα ανατείλει για όλους!!!
Λυπάμαι και θυμώνω για τ’ άδικα της ζωής….και μετά αλλάζω εικόνα και σκουπίζω τα μάτια μου από τα δάκρυα και ξεχνώ γιατί δάκρυσα!
Είναι τόσα πολλά τα άδικα, είναι τόσοι πολλοί που πεινούν, είναι τόσοι πολλοί που πονούν, και επειδή δεν θέλω να πονώ….σκέφτομαι, ότι όσο και να λυπάμαι δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο.!!!!
Ξεχνώ τις τύψεις μου και γυρίζω το πρόσωπο από την θλίψη, γιατί δεν μου πάει το κλάμα και με κάνει δυσάρεστη στους ευτυχισμένους!!!!!!
Μπορεί να έβαλα τη μάσκα με το χαμόγελο, αλλά δεν ξεχνώ ότι κάποιοι κλαίνε!!!! Β.Γ
” Βούλα Γκάντσιου 2015 ”

Πίστευα πάντα, ότι τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς!
Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι έμαθα πολλά περισσότερα απ’ ότι ίσως έμαθε το παιδί μου από εμένα!
1. Έμαθα να αγαπώ ανιδιοτελώς το παιδί μου !
2. Αγάπησα τα παιδιά όλου του κόσμου!
3. Έμαθα να κατανοώ και να συγχωρώ!
4.Γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου και έγινα καλύτερος άνθρωπος!
5. Έγινα πιο δυνατή και πίστεψα σε μένα!
6. Διαπίστωσα ότι μπορώ να καταφέρω πολλά πράγματα!
7. Έμαθα τένις για να παίζω μαζί του.
8. Έμαθα να γελώ με την καρδιά μου όταν παίζαμε!
9. Διάβασα μαζί του Όμηρο , Φιλοσοφικά Κείμενα, για να του κρατώ τα βιβλία!
10. Έγινα πάλι παιδί για να μιλάμε την ίδια γλώσσα !
Το πιο σημαντικό είναι, ότι μου χάρισε τον κόσμο όλο, όταν με διάλεξε για μητέρα του!
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη που έμαθα από το παιδί μου αλλά θα ήθελα να γράψετε και εσείς τι μάθατε από τα δικά σας παιδιά Β.Γ
” Βούλα ”

Όλες οι μανούλες από την στιγμή που ένιωσαν την μικρή ζωούλα που μεγαλώνει μέσα τους, τα συναισθήματα τους είναι υπέροχα και πρωτόγνωρα! Η κάθε μία από μας τα περιγράφει με τον δικό της μοναδικό τρόπο!
Η πρώτη φωτογραφία που αντικρύζει το ζευγάρι στο υπερηχογράφημα, είναι μια άλλη συγκλονιστική εμπειρία των γονιών!
Είναι οι στιγμές που προσπαθείς να γνωρίσεις το μωρό σου!
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι, η ψυχική υγεία των παιδιών ξεκινάει από την καλή ψυχολογία των γονιών κατα την διάρκεια της σύλληψης, την αποδοχή που έχει το μωρό από το ζευγάρι, και την καλή συμπεριφορά της μανούλας στο έμβρυο. Αν η μανούλα μιλάει στο παιδί της, το χαιδεύει πάνω από την κοιλιά της, δημιουργεί ένα ήρεμο περιβάλον με χαλαρωτική μουσική, το έμβρυο βιώνει μια φιλόξενη μήτρα, μια ευτυχισμένη μανούλα, και γονείς που ανυπομονούν να του δώσουν την ανιδιοτελή αγάπη τους!
” Βούλα ”

Η χαμηλή ή υψηλή αυτοεκτίμηση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα βιώματα που είχαμε με τα σημαντικά πρόσωπα (γονείς, παππούδες, αδέλφια κ.ά) στην αρχή της ζωής μας. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει να διαμορφώνεται ο εαυτός, δηλαδή όταν το βρέφος αρχίζει να σχηματίζει την αυτοεικόνα του στους πρώτους 12-18 μήνες ζωής και ολοκληρώνεται στο τέλος της εφηβείας.
Συγκεκριμένα, εάν κάποιος μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου οι σχέσεις του με τους σημαντικούς άλλους (γονείς, παππούδες, αδέλφια, δασκάλους) είναι θετικές και τροφοδοτικές, το πιο πιθανό είναι να αναπτύξει μια θετική αυτοεικόνα. Αντίθετα, εάν στις παραπάνω σχέσεις κυριαρχούσε η αδιαφορία, η έλλειψη προσοχής, στοργής, φροντίδας, αναγνώρισης και επιβράβευσης, οι συγκρίσεις, οι υπέρμετρες προσδοκίες, η έλλειψη σεβασμού, η ψυχρότητα, η αρνητική κριτική, η παραμέληση, η αποδοκιμασία, η υποτίμηση κ.λ.π., το πιο πιθανό είναι πως το άτομο που μεγάλωσε στο αντίστοιχο περιβάλλον να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
της ψυχολόγου Μαρίνας Κόντζηλα

Τιμωρία, επιπλήξεις, κλείσιμο στο δωμάτιο και άλλες τέτοιες συμπεριφοριστικές μέθοδοι αντιμετώπισης δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών ήταν πολύ συνηθισμένες τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς χρησιμοποιούνται από πολλούς ακόμα και σήμερα. Αποτελούσαν και δυστυχώς αποτελούν την εύκολη λύση. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέσο που συνετίζει προσωρινά το παιδί από φόβο. Βραχυπρόθεσμα ίσως…όσο το παιδί είναι μικρό και δεν μπορεί να αποκρούσει την εξουσία των γονιών του…μακροπρόθεσμα όμως;
Αυτό που θα φέρει αποτελέσματα τα οποία θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου, είναι να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε ποια ανάγκη κρύβεται πίσω από την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού μας. Τι θέλει να μας πει που δεν μπορεί, καθώς δεν ξέρει πώς να το εξωτερικεύσει; Όταν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα ξέρουμε και πώς να αντιμετωπίσουμε την δυσκολία που μας εκφράζει το παιδί μας, να ερθουμε πιο κοντά του και να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης από πολύ νωρίς, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την κρίσιμη περίοδο της εφηβείας.
Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας- Οικογενειακή/Συστημική Σύμβουλος

Αγαπημένες Δραμινές Σούπερ Μαμάδες. Είμαι πολύ χαρούμενη που μαζί θα δημιουργήσουμε μια όμορφη ομάδα, για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. που αφορούν την ανατροφή των παιδιών μας, από την βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους! Το ξέρω, ότι η Ελληνίδα μάνα δεν σταματά να νοιάζεται ποτέ για το παιδί της όσο χρονών και αν γίνει! Αυτή όμως είναι και η ομορφιά της Ελληνικής οικογένειας και της Ελληνίδας μάνας!!!
Όλες οι μανούλες στην διάρκεια που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αναρωτιόμαστε αν ανατρέφουμε σωστά το παιδί μας. Αυτές τις απαντήσεις θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μέσα από τις ερωτήσεις που θα θέτουμε και από τις εμπειρίες των μελών μας. Ίσως μέσα από τις μαρτυρίες των σούπερ μαμάδων θα καταλάβουμε, ότι δεν είμαστε οι μόνες που έχουμε προβλήματα, που δεν προλαβαίνουμε να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και ότι δεν είμαστε οι μόνες που έχουμε ενοχές, ότι δεν είμαστε οι μόνες που δεν τα καταφέρνουμε όλα τέλεια και ότι δεν είμαστε οι μόνες που πιστεύουμε ότι, δεν είμαστε καλές μαμάδες!!! Τέλος οι ενοχές. Είμαστε Σούπερ Μαμάδες, αλλά δεν είμαστε τέλειες !!!!Β.Γ
” Βούλα “

Advertisements