Η γνώμη των άλλων. Πόσο μετράει για εσάς;
Αν σας πω πως σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό κάνουμε αυτό που με κάποιο τρόπο οι άλλοι μας έχουν «υποδείξει» και πως μόνο 10% είναι το ποσοστό που συμβάλαμε εμείς, θα σας θορυβήσω άραγε αρκετά; Τι επιλέγουμε εμείς και τι μας επιλέγει τελικά; Αλλά ας μείνουμε στο θέμα μας. Οι γνώμες των άλλων. Που είναι πολλές και διαφορετικές. Πρέπει να τις λάβουμε όλες υπ’ όψιν; Και τι γίνεται όταν το σχόλιο κάποιου επιδρά καθοριστικά πάνω μας; Πολλά τα ερωτήματα και δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να τα απαντήσουμε κάποτε οριστικά στη ζωή μας, πόσω μάλλον σε ένα μόνο άρθρο. Ας κάνουμε ωστόσο μια πρώτη εκτίμηση.

Τα πάντα γύρω μας, μας ασκούν κάποια επιρροή. Άλλοτε θετική, άλλοτε αρνητική. Κι όταν είναι θετική, κανένα πρόβλημα! Τι γίνεται όμως όταν η επιρροή αυτή, μας γεννά αρνητικά συναισθήματα; Όταν μια κριτική ή κάποιο σχόλιο, όχι απαραίτητα αρνητικά μας κάνουν να αμφισβητούμε, να ταλαιπωρούμε με σκέψεις τον ήδη βασανισμένο μας εαυτό; Ας σκεφτούμε απλά αν αξίζει τον κόπο να δίνουμε τόση σημασία σε κάτι που στην ουσία του είναι ασήμαντο. Και αν τελικά το κάναμε και δώσαμε σημασία, σπαταλήσαμε χρόνο και φαιά ουσία να αναρωτηθούμε γιατί συνέβη. Να το συγκρίνουμε με κάποια άλλη, παλιότερη περίπτωση και να αναζητήσουμε ενδεχομένως ομοιότητες και διαφορές. Μας ενοχλεί κάτι συγκεκριμένο που απλά έχει πολλούς τρόπους έκφρασης ή είναι η αρνητικότητα των άλλων που εισπράττουμε και μας αναστατώνει; Και στις δυο περιπτώσεις, να θυμάστε πως έχουμε την απόλυτη ευθύνη εμείς.

Είναι εύκολο να πούμε πως φταίει ο άλλος, είναι όμως κάτι που περιπλέκει τα πράγματα και κάνει πιο δύσκολη την αναζήτηση του πραγματικού αίτιου. Που συνήθως δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Εμείς επιτρέπουμε στον άλλον να μας επηρεάσει. Όσο χώρο του δώσουμε, τόσο θα πάρει. Θέστε λοιπόν τα όρια σας και προσπαθήστε να τα κάνετε σαφή στους άλλους. Έχετε μια σταθερά. Κάτι που είναι απόλυτα δικό σας και ανατρέξτε σε αυτό όταν νιώθετε να αμφιβάλετε. Είναι κάτι που βοηθά στο να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας και να χειριστούμε σωστά τα πράγματα.

Αν μας συμβαίνει να επηρεαζόμαστε από ένα συγκεκριμένο άτομο, τότε ας δούμε τι φταίει στη σχέση μας μαζί του. Όταν το εντοπίσουμε θα ξέρουμε και πώς να το χειριστούμε. Επίσης, μπορεί να θέλουμε να τα μοιραζόμαστε όλα, αλλά είναι καλό να επιλέγουμε κάποτε, τι και με ποιους θα το μοιραστούμε. Είναι μια ένδειξη ωριμότητας. Προσοχή όμως μην φτάσουμε στο άλλο άκρο που είναι να κλειστούμε στον εαυτό μας. Βρείτε τη χρυσή τομή!

Κλείνοντας, βάλτε ένα φίλτρο. Θα εξακολουθούμε να ακούμε πολλές γνώμες και απόψεις, κανείς όμως δεν μας γνωρίζει καλύτερα από ότι εμείς τον εαυτό μας. Ας του δείχνουμε λοιπόν εμπιστοσύνη, ακόμα κι όταν η στροφή… είναι κλειστή!
Η γνώμη των άλλων. Πόσο μετράει για εσάς;

Ευγενία Μπάρκα – Αρθρογράφος

http://simplylife.gr

Advertisements