Μπροστά στο φαινόμενο της σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης του παιδιού

Τα βιώματα που φέρουμε από την παιδική μας ηλικία, διαμορφώνουν την στάση μας είτε αυτή είναι θετική ή αρνητική απέναντι στον περιβάλλοντα κόσμο και αποτελούν την βάση για την μετέπειτα ομαλή κοινωνική προσαρμογή του ατόμου.

Η παιδική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους, διότι μπορεί να διαδραματίζεται στο διπλανό διαμέρισμα αθέατα, ή πίσω από οικογένειες που φαινομενικά δείχνουν ευτυχισμένες, αλλά και στις εμφανώς διαταραγμένες. Είναι υποχρέωση του καθενός από εμάς, να καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες περιστατικά παιδικής κακοποίησης που υποπίπτουν στην αντίληψή του. Όταν ένα παιδί λέει ότι έχει κακοποιηθεί, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα του και να αξιολογήσουμε αμέσως την περίπτωση του.

Τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν συνήθως τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί είναι χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιθετική παραπτωματική συμπεριφορά, θυμό, οργή, αυτοτραυματισμό, ανησυχία, φοβίες, αποτυχία και προβλήματα στο σχολείο, φόβο να δημιουργήσουν νέες σχέσεις, κατάθλιψη, εφιάλτες, ανικανότητα να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν άλλους, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Η συναισθηματική κακοποίηση συμβαίνει όταν οι γονείς ή κηδεμόνες αγνοούν το παιδί, του περνάνε το μήνυμα ότι είναι ανάξιο ανεπαρκές, δεν αξίζει να αγαπηθεί για αυτό που είναι και έχει αξία μόνο όταν ικανοποιεί τις ανάγκες των άλλων. Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς πολύ συχνά χάνουν την υπομονή τους και λένε κουβέντες που πληγώνουν, αλλά συμβαίνει ευκαιριακά, όταν όμως η συγκεκριμένη συμπεριφορά γίνεται μακροχρόνια τότε μιλάμε για συναισθηματική κακοποίηση του παιδιού.

Οι λόγοι που οι γονείς κακοποιούν τα παιδιά είναι διάφοροι, μπορεί να το κάνουν είτε λόγω stress, άγνοια του πώς να είναι κάποιος γονιός, η κοινωνική απομόνωση, μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από το παιδί, ή γιατί και οι ίδιοι έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά.

Δεν θα πρέπει να φοβάστε να ζητήσετε συγνώμη από το παιδί σας, εάν είπατε κάτι που δεν το εννοούσατε. Μην κολλάτε ταμπέλες στα παιδιά γιατί γκρεμίζουν την αυτοεκτίμησή τους. Να κατακρίνετε την συμπεριφορά του παιδιού και όχι το ίδιο το παιδί, να το επιβραβεύετε όταν δείχνει μικρές καλές πράξεις ή συμπεριφορά.

Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει ξύλο, κλωτσιές, δαγκωνιές, εγκαύματα που προκαλούνται επίτηδες, απόπειρες ασφυξίας στο παιδί και πολλές φορές η τιμωρία παίρνει την μορφή υπερβολικού ή ακατάλληλου σωφρονισμού. Συνήθως οι γονείς δεν έχουν συναίσθηση της δύναμης με την οποία χτυπάνε το παιδί και σε αυτό συντελεί η ανωριμότητα των γονέων, η απουσία δεξιοτήτων γονικής φροντίδας, οι κακές εμπειρίες που είχανε οι γονείς στην παιδική τους ηλικία, κοινωνική απομόνωση, χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Τα σωματικώς κακοποιημένα παιδιά παρουσιάζουν φτωχότερη σωματική και νοητική ανάπτυξη, επιθετική συμπεριφορά, χειρότερες σχέσεις με συνομήλικους και συλλήψεις για εφηβικό και ενήλικο έγκλημα.

Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι τα παιδιά θα κάνουν και φασαρία και ζημιές και θα σας κάνουν να θυμώσετε και να αναστατωθείτε, όμως τα παιδιά δεν μπορούν να πειθαρχηθούν με τη βία, τα παιδιά θα στρέψουν και αυτά την βία εναντίον σας είτε είναι σωματική, λεκτική ή ψυχολογική. Είναι καλύτερο να τους αρνηθείτε προνόμια όταν κάνουν κάτι απαράδεκτο και να τους ανταμείβετε όταν κάνουν κάτι σωστό, με την τακτική αυτή μαθαίνουν ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες.

Ψυχολόγος Καλτσά Φωτεινή
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Πάντοβα Ιταλίας Τμήμα Ψυχολογίας