«Αυτό που κάνει δύο ανθρώπους να ερωτευθούν, είναι αυτό που θα καθορίσει και το χαρακτήρα της ζήλιας που θα νιώσουν ο ένας για τον άλλον…».
Για παράδειγμα, μία γυναίκα που ερωτεύτηκε τον άνδρα της γιατί την έκανε να αισθανθεί ότι «βρήκε την οικογένειά της», την ασφάλεια που ποθούσε, εκφράζει το αίσθημα της ζήλιας προς τον ίδιο άνδρα, λέγοντας ότι νιώθει εγκαταλελειμμένη και μόνη.
Aντίθετα, μία γυναίκα που ερωτεύτηκε τον άνδρα της γιατί γι’ αυτόν ήταν «το κέντρο του κόσμου», μετά από 20 χρόνια γάμου ένιωθε τη ζήλια του να την πνίγει.
Φαίνεται ότι αυτό που ενώνει πολλές φορές τα ζευγάρια, γυρνά με το χρόνο να θυμίσει με τη μορφή της ζήλιας τούς λόγους για τους οποίους το ζευγάρι είναι μαζί. Tι είναι αυτό που κάνει κάποιον να βιώσει τη ζήλια έτσι όπως τη βιώνει; H απάντηση βρίσκεται σε αυτό που ονομάζουμε «ρομαντική εικόνα». Mετά από πολυετείς έρευνες, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των ζευγαριών ταιριάζουν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς: μόρφωση, οικογενειακό περιβάλλον, κοινωνικότητα, εξωτερική εμφάνιση κτλ. Παρ’ όλα αυτά, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που θα πουν ότι ερωτεύτηκαν το σύντροφό τους γιατί ταιριάζει το μορφωτικό τους επίπεδο… Yπάρχει κάτι άλλο, μία σπίθα που μας ωθεί να ερωτευτούμε κάποιον. Aυτή η συναισθηματική επιλογή είναι βασισμένη σε μία εσωτερική «ρομαντική εικόνα» που έχει ο καθένας από εμάς μέσα του.
Aυτή η εικόνα σχηματίζεται από πολύ νωρίς στη ζωή (από την παιδική ηλικία).
Tόσο οι γονείς, όσο και όλοι οι ενήλικες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της παιδικής προσωπικότητας επηρεάζουν τη δημιουργία αυτής της εικόνας με δύο τρόπους: με τον τρόπο που εκφράζουν ή δεν εκφράζουν την αγάπη τους προς το παιδί και ο ένας προς τον άλλον.
Σημ:Tα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των ανθρώπων που μας μεγαλώνουν αποτελούν στην ουσία την «πρώτη ύλη» για να χτίσουμε αυτό που λέγεται «ρομαντική εικόνα».
Aξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι οι προβληματικές σχέσεις με τους γονείς αυτές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα ζωή ενός ανθρώπου και αυτό γιατί τα παιδιά έχουν ένα αισθητήριο να αντιλαμβάνονται εξωλεκτικά μηνύματα της σχέσης των γονιών τους, όσο και αν οι ίδιοι προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια.

Κέντρο Συμβούλων Ψυχικής Υγείας