Κάθε άνθρωπος, ακόμα κι αν δεν το δείχνει, έχει διάφορες φοβίες που τον ακολουθούν στη ζωή του. Κάποιοι μπορούν και τις αποφεύγουν ή απλά δεν επιτρέπουν να τους καταβάλουν. Άλλοι, όμως, δυστυχώς δεν μπορούν να τις διαχειριστούν και επηρεάζεται μεγάλο μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς τους.
Μπορεί να πρόκειται για σοβαρούς φόβους ή μικρότερους, για απλές εμμονές ή και για προσωπικές ανασφάλειες. Για κάθε έναν μπορεί είναι διαφορετική η φοβία που τον καθηλώνει. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι κανένας φόβος και καμία εμμονή δεν είναι μη αντιμετωπίσιμα. Όλα είναι στο μυαλό μας και από εμάς εξαρτάται αν θα τα νικήσουμε Εμείς τους δίνουμε τη δύναμη γι’ αυτό και μπορούμε να την πάρουμε πίσω.

Ας δούμε το πώς:

• Ανακάλυψε και αποδέξου τις φοβίες σου: Πρώτα απ’ όλα, μην αρνείσαι και μην αποφεύγεις τις φοβίες σου. Δέξου τες και κάτσε να σκεφτείς τι φοβάσαι ή τι ανασφάλειες κι εμμονές έχεις. Έπειτα, αναρωτήσου γιατί αισθάνεσαι έτσι και πιο μπορεί να είναι το χειρότερο σενάριο αν τολμήσεις να έρθεις αντιμέτωπη με τις καταστάσεις αυτές. Η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσεις τις φοβίες και τις εμμονές σου είναι να τις κοιτάξεις κατάματα. Δεν μπορεί να σε τρομάξουν περισσότερο από ότι ήδη. Όσο τα έχεις στο μυαλό σου γίνονται όλο και μεγαλύτερα, γιγαντώνονται και η κατάσταση χειροτερεύει. Ξεκίνα, λοιπόν, να τα αντιμετωπίζεις και θα δεις ότι δεν είναι τόσο δυνατά.

• Πάρε την απόφαση: Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να ρίχνεσαι μόνος σου στους φόβους σου και να τους καταδιώκεις. Αν, όμως, μια ζωή τους αποφεύγεις θα σε κυνηγούν για πάντα. Πάρε, λοιπόν, τη μεγάλη απόφαση και ξεκίνα από τις μικρότερες φοβίες σου αντιμετωπίζοντάς τες. Για παράδειγμα, αν φοβάσαι τα ασανσέρ ή νιώθεις ανασφάλεια σε κλειστούς χώρους, ξεκίνα από εκεί. Το ίδιο και με το αεροπλάνο. Δοκίμασε να κατακτήσεις μία μία τις φοβίες σου και θα δεις ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Κάθε φορά που θα τα καταφέρνεις θα έρχεσαι πιο κοντά στη νίκη μιας μεγαλύτερης εμμονής.
Αυτοσυγκεντρώσου και χαλάρωσε: Ίσως στην αρχή της προσπάθειάς σου νιώσεις πανικό και πιστέψεις πως δε θα τα καταφέρεις. Απομονώσου από τον κόσμο, συγκεντρώσου σε κάτι ευχάριστο και χαλαρωτικό και κάνε ένα διάλειμμα από οτιδήποτε σε πιέζει. Απομακρύνσου από την κατάσταση που σου προκαλεί φόβο ή ανασφάλεια και αν δεν το αντέχεις σταμάτα και προσπάθησέ το ξανά μια άλλη στιγμή πιο ήρεμα και με ψυχραιμία.

•Μην απογοητεύεσαι: Θέλει πολύ υπομονή και μεγάλη ψυχική δύναμη το να αντιμετωπίζεις τις φοβίες και τις ανασφάλειες σου. Αν δεν τα καταφέρεις με τη μία, μην απογοητεύεσαι και μην εγκαταλείπεις τις προσπάθειες. Απλά πάρε το χρόνο σου και δούλεψε βήμα βήμα, σταδιακά θα δεις ότι μπορείς να κατορθώσεις όλα όσα φοβάσαι. Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και μην τον επιπλήττεις, αντίθετα ενθάρρυνε τον.

• Συμβουλεύσου ειδικό: Αν βλέπεις ότι όσο κι αν προσπαθείς μόνη σου δεν καταφέρνεις να καταπολεμήσεις τις φοβίες σου, τότε μη διστάσεις να ζητήσεις καθοδήγηση από έναν ειδικό. Σίγουρα θα ξέρει πώς να σε βοηθήσει για να απαλλαγείς οριστικά.

http://simplylife.gr
ΤΡΙΑΝΤΑΦΎΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΉ – ΑΡΘΡΟΓΡΆΦΟΣ
https://rotasapantaw.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=5795&action=edit

Advertisements