Ο πρώην σύντροφός μου με εκδικείται μέσω του γιου μας

Έχω ένα γιο 8 ετών από τον πρώτο μου γάμο και τώρα είμαι έγκυος στο δεύτερο. Όπως καταλαβαίνετε είμαι χωρισμένη με τον πατέρα του γιου μου.  Ο πρώην άντρας μου ποτέ δεν ξεπέρασε τον χωρισμό μας, ακόμα και σήμερα, που ξαναπαντρεύτηκε. Προσπάθησε αμέτρητες φορές να μου κάνει ζημιά για να πάρει εκδίκηση επειδή τον χώρισα, αλλά εγώ δεν έδινα σημασία, ώσπου βρήκε δυστυχώς το αδύνατό μου σημείο, τον γιο μου! Μέσω του γιου μου με εκδικείται ακόμα και σήμερα και ας έχουν περάσει 5 χρόνια από το διαζύγιο. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, εγώ είχα την επιμέλεια (με δυσκολία επειδή έκανε διαρκώς δικαστήρια για να την πάρει εκείνος) και η σχέση μου με τον γιο μου ήταν άψογη. Ήταν ενθουσιασμένος με την καινούργια οικογένεια που φτιάχνω αλλά και με τον ερχομό του νέου μωρού και ήθελε να μένει συνεχώς μαζί μας. Δυστυχώς οι χαρές κρατάνε λίγο, Μόλις έβγαλε το δικαστήριο την αποκλειστική επιμέλεια σε μένα, την αμέσως επόμενη μέρα ο πρώην μου πήγε τον γιο μου στον εισαγγελέα ανηλίκων και τον έβαλε να πει ότι δεν θέλει να μένει πια μαζί μου και ότι δεν με αγαπάει και ότι θέλει μόνο τον μπαμπά του κι όχι εμένα. Ο εισαγγελέας είπε να γίνει ότι πει το παιδί και από τότε μένει με τον πατέρα του. Έχει περάσει ένας μήνας από τότε και ο γιος μου άλλαξε συμπεριφορά απέναντί μου. Δεν θέλει να έρθει στο σπίτι μου καθόλου, δεν θέλει να μου μιλάει, δεν θέλει καμία επαφή μαζί μου, έτσι εντελώς ξαφνικά. Το παίρνω τηλέφωνο και μου μιλάει άσχημα και όταν τον ρωτάω «τι κακό έκανα» μου απαντάει «έτσι απλά» (ακούγοντας ψιθυριστά τα λόγια του πρώην μου που του λέει πες «έτσι απλά»).  Δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι πολύ στεναχωρημένη!! Πως θα κάνω τον γιο μου να έρθει σε μένα ξανά; Είμαι απελπισμένη…

Η κατάσταση που αντιμετωπίζετε είναι όντως πολύ δύσκολη. Το να μιλήσετε πολιτισμένα με τον πρώην σύζυγο και να βρείτε μία κοινή λύση, υποθέτω ότι το έχετε επιχειρήσει και δεν βρέθηκε άκρη. Ωστόσο να προσπαθήσετε ξανά με ήρεμους τόνους. Εκείνο που θα πρέπει να κάνετε εφόσον θέλετε να πάρετε το παιδί πίσω είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο και να κινηθείτε δικαστικά με τα στοιχεία της έκθεσης κάποιου ψυχολόγου που θα μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το παιδί δεν έχει αποφασίσει να μείνει με τον πατέρα του αλλά αναγκάστηκε να το κάνει κατόπιν ψυχολογικής πίεσής του. Δεν διαθέτω γνώσεις νομικές, όμως νομίζω ότι εάν αποδείξετε την ψυχολογική κακοποίηση γιατί περί αυτού πρόκειται του παιδιού από τον πατέρα του, μπορείτε να πάρετε και πάλι την επιμέλεια. Απευθυνθείτε σε έναν καλό δικηγόρο και με την βοήθεια κοινωνικής μέριμνας (ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό) σώστε το παιδί σας.

Επιπλέον γνώμη μου είναι να επιδιώξετε με κάθε τρόπο, επιμένοντας να μείνετε μόνη με το παιδί σας, να μιλήσετε, να του πείτε ότι τον αγαπάτε, ότι σας λείπει, ότι σημαίνει για εσάς τα πάντα, ότι είστε οικογένεια και αν του λέει άσχημα πράγματα ο μπαμπάς για εσάς το κάνει από το θυμό του, δεν ισχύουν. Πείτε του να σας ρωτήσει ότι θέλει και ότι εσείς θα του απαντήσετε σε όλα. Να τον καθησυχάσετε ότι τα πράγματα θα φτιάξουν και ότι θα το προσπαθήσετε και εσείς να μην τσακώνεστε με τον μπαμπά του. Να τον ρωτήσετε εάν πραγματικά δεν θέλει να μένει μαζί σας και να του πείτε ότι εσείς θέλετε πολύ.

Τέλος, είπατε ότι ήταν ενθουσιασμένος με την οικογένεια που φτιάχνετε (εσείς) «με την οικογένεια που φτιάχνω». Καλό είναι να καταλάβετε και εσείς και εκείνος ότι όλοι μαζί την φτιάχνετε, και εκείνος συνδράμει και θυμίστε του τον ενθουσιασμό που είχε.

Δήμητρα Μιχαλοπούλου (ψυχολόγος)

http://www.imommy.gr