Τι είναι και πώς λειτουργεί η Θεραπεία με τον Ψυχολόγο.
Η Ατομική Ψυχοθεραπεία είναι μια προσωπική εμπειρία θεραπείας και αυτογνωσίας. Ο θεραπευόμενος εισέρχεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής στο οποίο ενθαρρύνεται η αυθεντική συναισθηματική έκφραση. Στις ατομικές συνεδρίες, η θεραπεία εστιάζει στο αίτημα που διατυπώνει ο θεραπευόμενος και εν συνεχεία συμβάλλει στην αλλαγή του πλαισίου εντός του οποίου δημιουργήθηκε το πρόβλημα διατηρώντας την καλή πορεία στο χρόνο. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η αξιολόγηση του προβλήματος και η πρόγνωσή του.

Η Θεραπεία πραγματοποιείται μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Είναι μια συμμαχία απέναντι στο πρόβλημα και τη διαταραχή. Αρχικά στοχεύει στην ανακούφιση από το σύμπτωμα και εν συνεχεία, με τη συναίνεση και την επιθυμία του θεραπευόμενου, εστιάζει σε ζητήματα προσωπικότητας και αυτογνωσίας. Έτσι, το άτομο ενδυναμώνεται και αναπτύσσει την αυτονομία του. Η αυτονομία και η αυτενέργεια στην οποία στοχεύει η θεραπεία σε βάθος χρόνου, κατακτώνται με σκοπό τη δημιουργία αυθεντικών και υγιών σχέσεων.

Η έναρξη μιας θεραπευτικής σχέσης πραγματοποιείται με αίτημα του ίδιου του θεραπευόμενου. Δεν παρέχονται ψυχολογικές υπηρεσίες χωρίς τη συναίνεση του ενδιαφερόμενου ή με πρωτοβουλία τρίτων. Εξαίρεση είναι ο άμεσος κίνδυνος κατά ζωής και η αδυναμία του ενήλικα να αποφασίσει για τον εαυτό του. Σε τέτοιες επείγουσες καταστάσεις ωστόσο, καλό είναι να ζητηθεί βοήθεια από κλινικές και ψυχιατρικές δομές.

Συνήθη αιτήματα αφορούν:
Άγχος Κρίσεις Πανικού.
Καταθλιπτικό συναίσθημα / Ανηδονία.
Αίσθημα αβοηθητότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Έντονο Χρόνιο Στρες.
Ψυχικό Τραύμα, Κακοποίηση.
Χρόνιες Ψυχιατρικές Παθήσεις – Νοσηλεία (όταν υπάρχει ένδειξη από τον θεράποντα Ιατρό).
Πένθος & Απώλεια.
Οικογενειακές σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία.
Σεξουαλικότητα και ερωτικές σχέσεις.
Διατροφικές Διαταραχές, Ανορεξία – Βουλιμία – Υπερφαγία.
Αυτογνωσία, Προσωπική Ανάπτυξη & Αυτοβελτίωση.
Ανάγκη για Αυτονομία.
Σωματοποίηση / Σωματικά συμπτώματα που δεν οφείλονται σε ιατρικούς λόγους.
Γνωστικά Ελλείμματα Διαταραχές Μετατροπής, που δεν οφείλονται σε ιατρικούς λόγους.
Χρόνιες παθήσεις / Ψυχολογική Στήριξη Ασθενούς.
Αρχή της Εχεμύθειας
Η σχέση με τον Ψυχολόγο είναι εμπιστευτική και διαφυλάσσεται από την αρχή της εχεμύθειας βάσει Ηθικής και Δεοντολογίας. Άρση απορρήτου προβλέπεται μόνον σε περιπτώσεις απειλής κατά ζωής και πραγματοποιείται αφού ενημερωθεί ο θεραπευόμενος.

https://rotasapantaw.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=5189&action=edit

Advertisements