Σχέσεις κακοποίησης : 8 σημάδια ότι η σχέση σας είναι χειριστική

No items found.

Μήπως ο/η σύντροφός σας, ξεσπάει συχνά την κακή του διάθεση πάνω σας και αμέσως μετά απολογείται; Μήπως ο νέος αγαπημένος της φίλης σας κρυφακούει τις τηλεφωνικές της συνομιλίες ή διαβάζει τα μηνύματα της πάνω από τον ώμο της; Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς σχέσεων αυτά τα φαινομενικά αθώα σενάρια μπορεί να εμπίπτουν στην κατηγορία των σχέσεων κακοποίησης. Οποιαδήποτε πράξη που περιορίζει την ελευθερία σας, ή ακόμα και το δικαίωμα σας να εκφράζεστε ελεύθερα, μπορεί να ανήκει σε ένα μοτίβο ελεγκτικών ή και καταχρηστικών συμπεριφορών, οι οποίες εκδηλώνονται με τα εξής σημάδια:

1) Ο/Η σύντροφος παραφράζει ως”‘ενδιαφέρον” την ζηλότυπη συμπεριφορά του/της

Είναι φυσιολογικό ο/η σύντροφός σας να ανησυχεί για την προσωπική σας ασφάλεια αλλά όταν αυτή του/της η ανησυχία παρεμβάλλεται σε δικά σας σχέδια στα οποία δεν τον είχατε συμπεριλάβει,τότε αρχίζει να γίνεται απόπειρα να σας ελέγξει.

Ένα παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς, είναι όταν σας ζητάει να μείνετε μέσα λόγω κρύου η ζεστού καιρού , επειδή δήθεν ανησυχεί για την υγεία σας ενώ εσείς αισθάνεστε ότι τα κίνητρα του/της είναι εντελώς διαφορετικά.

No items found.

2) Σας ζητάει να κάνετε αλλαγές στην εμφάνισή σας

Ενώ είναι απόλυτα θεμιτό ο/η σύντροφός σας, να προτιμάει να σας βλέπει με κάποιο συγκεκριμένο ρούχο, ωστόσο, όταν τα σχόλια του/της σχετικά με το ντύσιμό σας γίνονται επίμονα, αυτό ίσως να σημαίνει ότι αρχίζει να σας αποκαλύπτει τον κυριαρχικό του/της εαυτό.

3) Περιορίζει την επικοινωνία σας με τους φίλους η τους συγγενείς σας

Μια χειριστική σχέση, συχνά σηματοδοτείται από την απόπειρα του/της συντρόφου σας να σας απομακρύνει από όλα τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής σας, με σκοπό να σας απομονώσει και να σας κάνει να εξαρτάστε αποκλειστικά από εκείνον/η.Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με το να εκφράζει τη δυσφορία του/της όταν βγαίνετε με φίλους σας ή την επιμονή του/της να διαλέγετε ανάμεσα σε εκείνον/η και σε αυτούς.

 4) Συνεχώς αμφισβητεί τις πεποιθήσεις και τις πράξεις σας

Αν οι καθημερινές σας συζητήσεις περιλαμβάνουν απαραιτήτως τους ενδοιασμούς του/της για τη γνώμη σας, τις σκέψεις σας, το ντύσιμό σας και τις άλλες σας προσωπικές επιλογές, τότε αυτό μπορεί κάλλιστα να αποτελεί σε χειριστική συμπεριφορά. Οι χειριστικοί σύντροφοι μονίμως προσπαθούν να σας σπείρουν το σπόρο της αμφιβολίας ως προς το κατά πόσο είστε επαρκώς όμορφοι,καλοί, έξυπνοι κ.λ.π. Αυτός ο κλονισμός της αυτοεκτίμησής σας, σας προετοιμάζει να γίνετε θύμα καταχρηστικής-ελεγκτικής συμπεριφοράς. Εν κατακλείδι, αν είσαστε τόσο” αφελείς” ή ” κακοί” όπως σας χαρακτηρίζει, σταδιακά θα καταλήξετε να πιστέψετε ότι μια τέτοια συμπεριφορά, δεν μπορεί παρά να σας αξίζει!

No items found.

5) Η ανάγκη του να είστε αχώριστοι, σας φαίνεται υπερβολική

Στην αρχή της σχέσης σας, μπορεί να σας φαινόταν χαριτωμένο να μοιράζεστε την ίδια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,η οικονομικά συνετό να έχετε ένα κινητό τηλέφωνο μαζί. Από τη στιγμή όμως που αρχίζει να χρησιμοποιεί τους κοινούς σας λογαριασμούς για να εντοπίζει κάθε σας κίνηση, η συμπεριφορά αυτή γίνεται καταχρηστική. Η ελεύθερη πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα αποτελεί ένα προνόμιο του οποίου η κατάχρηση δεν είναι θεμιτή.

6) Επιμένει να διαχειρίζεται τα οικονομικά σας

Ενώ αρχικά φαίνεται ανακουφιστικό να σας βοηθάει κάποιος με τα οικονομικά σας, αν αυτό μειώνει περισσότερο τη δική σας δυναμική μέσα στη σχέση,τότε αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα καταχρηστικής συμπεριφοράς.

7) Μονίμως σας ρίχνει το φταίξιμο για τα λάθη και των δυο σας

Ετοιμάζεστε να πάτε μαζί σε ένα πάρτυ και είναι φανερό ότι πρόκειται να αργήσετε.Ξαφνικά ο/η σύντροφός σας “σπιντάρει” για να σας ξεπεράσει και τρέχει πρώτος/η στο αυτοκίνητο για να σας περιμένει.Φυσικά δεν ξεχνάει μετά να σας ρίξει το φταίξιμο για την αργοπορία! Αυτό είναι άλλο ένα δείγμα χειριστικής συμπεριφοράς.

No items found.

8) Σας κατακρίνει έντονα και απολογείται αμέσως μετά

Όταν ο/η σύντροφος σας δεν χάνει την ευκαιρία να σας μειώνει μόνο και μόνο για να σας ανεβάσει μετέπειτα, τότε αυτό δεν είναι απλά χειριστικό αλλά και η απαρχή του να εξαρτάστε συνεχώς από την έγκρισή του/της.Είναι επίσης ενός είδους παγίδα επειδή είναι δύσκολο να χαρακτηρίσετε κάποιον ως χειριστικό όταν ο ίδιος άνθρωπος παρουσιάζεται συγχρόνως και ως αυτός/ή που ενδιαφέρεται τόσο για εσάς.Κάπως όμως έτσι ξεκινάει η συναισθηματική κακοποίηση…

Πηγή: yourtango.com