Έλπις και Δώρα: Διασχίζοντας ερωτευμένοι την Αφρική

Αfriquest σε 15.000 χλμ, 11 χώρες, 6 μήνες και ένα ντοκιμαντέρ

[Aπό τον Θανάση Χαραμή]

 

 

Magnify Image

 

Ο Έλπις και η Δώρα είναι τρελά ερωτευμένοι και επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια παραμονής στο Κέιπ Τάουν και πολλά ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

 

Ο δρόμος ως την πατρίδα θα είναι όμως μεγάλος και δεν περιλαμβάνει μετακινήσεις με αεροπλάνο. Το πλάνο λέει πως οι δυό τους θα πρέπει με τα σακίδια φορτωμένα στις πλάτες να διασχίσουν την Αφρική και να καταγράψουν το road triπ.

 

Περίπου 15.000 χλμ, 11 χώρες και πάνω-κάτω 6 μήνες. Ή που τα παιδιά είναι παρανοϊκά ή που απλά ετοιμάζουν το πιο ενδιαφέρον ταξίδι της ζωής τους. Ο Έλπις έχει να δώσει εξηγήσεις για το AfriQuest και το κάνει στο LIFO.gr…

 

 

 

Αρχικά πρέπει πριν την αναχώρηση από την Αφρική να ξεκινήσουμε με το πώς βρέθηκες και τι κάνεις εκεί.

– Καλησπέρα Θανάση από τη Νότιο Αφρική και το πανέμορφο Κέιπ Τάουν! Βρίσκομαι εδώ ήδη 2 χρόνια (πω, πως περνάει ο καιρός), δουλεύω στο risk and fraud department, σε ένα τεράστιο όμιλο με online casino και η ζωή κυλάει πολύ όμορφα.  Με το που τελείωσα το πανεπιστήμιο, συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα της AIESEC για πρακτική άσκηση στην Ινδία όπου έμεινα για 6 μήνες, μια εμπειρία που άλλαξε όλη μου την κοσμοθεωρία και με δίδαξε πάρα πολλά. Έτσι λοιπόν, αντί να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου στο finance στο πανεπιστήμιο του Manchester όπως είχαν όλα κανονιστεί, προτίμησα να ψάξω για ακόμα μια εμπειρία στο εξωτερικό. Κάπου εδώ λοιπόν παρουσιάστηκε και η ευκαιρία για δουλειά στη Νότιο Αφρική, μέρος για το οποίο ομολογώ ήξερα πολύ λίγα πράγματα. Πέρασα δύο υπέροχα χρόνια και τώρα επιστρέφω.

 

Πως προέκυψε αυτή η ιδέα του να διασχίσετε την Αφρική και να φτάσετε στην Ελλάδα μέσα από ένα τέτοιο οδοιπορικό;

– Η Αφρική σαν ήπειρος έχει μια σημαντική ιστορία αρκετών χρόνων καθώς και πολλές διαφορετικές κουλτούρες που εξιτάρουν κάθε ταξιδιώτη. Όντας λοιπόν ήδη στο Κέιπ Τάουν με την κοπέλα μου τη Δώρα, και έχοντας ήδη κάνει μερικά ταξιδάκια σε γειτονικές χώρες, μας ήρθε η ιδέα να μην πάρουμε το αεροπλάνο όταν θα φύγουμε, αλλά να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής και να την αποχαιρετήσουμε διασχίζοντας την ολόκληρη. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε και το AfriQuest. 11 χώρες, 6 μήνες, 15.000 χιλιόμετρα και ένα ντοκιμαντέρ με όλα όσα θα ζήσουμε και θα καταγράψουμε στο ταξίδι μας στη Μαύρη Ήπειρο.  Αυτό που κυρίως θέλουμε να συναντήσουμε στην διαδρομή είναι οι Έλληνες στις χώρες αυτές. Εκτός από το να δείξουμε τα όμορφα, ανεξερεύνητα τοπία και τις παραδόσεις αυτών των λαών θέλουμε να καταγράψουμε και τον εναπομείναντα Ελληνισμό που είναι έντονος και διαπρέπει στην Αφρική.

 

 

Magnify Image

 

 

Ένα τόσο μεγάλο ταξίδι φαντάζομαι απαιτεί και αρκετά έξοδα. Έχετε το budget; Χορηγοί υπάρχουν;

– Ωραία ερώτηση! Αν και πάντα προσπαθούμε να ταξιδεύουμε με τον φθηνότερο δυνατό τρόπο. Θα κοιμόμαστε στη σκηνή μας, θα κουβαλάμε τα κουζινικά για το φαγητό μας και θα χρησιμοποιούμε μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά όπως και να το κάνεις ένα 6μηνο ταξίδι στην Αφρική απαιτεί κάποια χρήματα. Έπειτα, αν λάβουμε υπόψιν μας και τις βίζες για κάθε χώρα καθώς και όλον τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, το budget ανεβαίνει αρκετά. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια καμπάνια για χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας indiegogo, όπου με ευκολία ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του, μικρό ή μεγάλο, παίρνοντας πάντα και ένα αντίστοιχο δωράκι από εμάς! Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για χορηγούς, αλλά όχι κάτι επίσημο ακόμα μιας και όταν δεν είσαι Ελλάδα είναι δύσκολο, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για κάτι τόσο φιλόδοξο.

 

 

Πες μου πόσο καιρό πιστεύεις θα σας πάρει, αν σας φοβίζει κάτι ή τι πιστεύετε θα σας δυσκολέψει.

– Αν και σε τέτοια ταξίδια είναι δύσκολο να βάλεις ένα πρόγραμμα (και ιδιαίτερα στην Αφρική!) , θα προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τις οικογένειες μας στην Ελλάδα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε έχει αφετηρία τη Νότιο Αφρική και εξελίσσεται στην Σουαζιλάνδη, την Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, την Τανζανία, την Ρουάντα, την Ουγκάντα, την Κένυα, την Αιθιοπία, το Σουδάν και καταλήγει λίγο πριν το πέρασμά μας στην Ελλάδα στην Αίγυπτο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, σε μερικά από αυτά τα κράτη η πολιτική κατάσταση δεν είναι και τόσο σταθερή και οι κίνδυνοι είναι αρκετοί. Επίσης, το γεγονός ότι για 6 μήνες θα κινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς κουβαλώντας ο καθένας μονάχα το σακίδιο του, όσο να ‘ναι αυξάνει λιγάκι το βαθμό δυσκολίας. Δεν νομίζω πάντως πως μπορεί να μας πτοήσει κάτι.

 

 

Magnify Image

Στην τελετή για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα

 

 

Πες μας για τους Έλληνες εκεί; Πώς είναι η ζωή;

– Στο Cape Town έχουμε την τύχη να έχουμε στο πλευρό μας μια μεγάλη και δραστήρια ελληνική κοινότητα με ιστορία 110 ετών η οποία έτρεξε να μας αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας εδώ. Παραδοσιακοί χοροί διδάσκονται στο ελληνικό σχολείο και η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία λειτουργεί με συνέπεια. Ο αριθμός των Ελλήνων σήμερα στην περιφέρεια του Western Cape, ανέρχεται κοντά στις 10.000. Έλληνες οι οποίοι πραγματικά αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, καθώς δούλεψαν αρκετά σκληρά, έχουν διαπρέψει σε διάφορους κλάδους και εξακολουθούν αν αγαπάνε την πατρίδα τους. Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως έχουμε ήδη λάβει προσκλήσεις από ελληνικές κοινότητες της Αιθιοπίας, της Μοζαμβίκης και των ενδιάμεσων σταθμών μας.

 

 

Η οικογένειά σας τι λέει για το AfriQuest; Οι φίλοι σας;

– Δυστυχώς η άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα για την Αφρική, δεν είναι και η καλύτερη. Η πλειοψηφία θεωρεί πως κρύβει πολύ εγκληματικότητα και κινδύνους σε κάθε σημείο. Όταν όμως βλέπεις κάποια πράγματα με τα μάτια σου είναι τελείως διαφορετικά. Για καλή μας τύχη, οι γονείς μας ήρθαν εδώ, είδαν κάτι διαφορετικό από αυτά που νόμιζαν πως ήξεραν, και ησύχασαν λίγο. Οι φίλοι μας λένε ότι πάει… το χάσαμε! Έχουν αρχίσει και μας βάζουν δοκιμασίες: Να περπατήσουμε ξυπόλητοι πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, να πούμε ένα τραγούδι στα Ζόυλου και να χορέψουμε Ζορμπά με τους Μασάι… που ελληνικά κάνεις τους δε μιλάει.

 

 

Magnify Image

 

 

Η Δώρα σου; 
– Με τη Δώρα γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο και είμαστε μαζί 6 χρόνια. Είναι και αυτή μια μικρή εξερευνήτρια. Dora the Explorer είναι το παρατσούκλι της. Μπορώ να πω ότι πλέον κουβαλάμε την ίδια τρέλα και κάνουμε το τέλειο δίδυμο! Εγώ ασχολούμαι περισσότερο με την οργάνωση και τα πρακτικά θέματα του project, ενώ η Δώρα κατέχει περισσότερο το καλλιτεχνικό και επικοινωνιακό κομμάτι. Σίγουρα βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και αυτό τα κάνει όλα πιο εύκολα νομίζω. Να σου πω την αλήθεια, ακόμα τσακωνόμαστε για το ποιανού ιδέα ήταν όλο αυτό…

 

 Πες μου τι θα πάρετε μαζί σας και τι θα αφήσετε πίσω και επίσης τι θα κάνετε μετά; Επόμενος προορισμός;
– Φεύγοντας από το Κέιπ Τάουν, παίρνουμε μαζί μας αρκετές εμπειρίες και μονάχα όμορφες αναμνήσεις, και αφήνουμε πίσω αρκετές καλές φιλίες που σίγουρα δε ξεχνιούνται εύκολα. Η ζωή όμως συνεχίζεται και νέες περιπέτειες πάντα μας περιμένουν. Αν και είναι λιγάκι νωρίς για σχέδια, σκεφτόμαστε σοβαρά μετά την περιπλάνησή μας στην Αφρική, να μετακομίσουμε στον Καναδά να δουλέψουμε για κάποιο διάστημα, με απώτερο σκοπό τη Λατινική Αμερική. Δεν νομίζω πως θα αδειάσουν για πολύ καιρό οι βαλίτσες, εάν βέβαια δεν μας έχουν αποκληρώσει οι γονείς μας μέχρι τότε.

 

 

Magnify Image

 

 

Τι να σου ευχηθούμε για το ταξίδι σας; Τι θες να σας συμβεί και τι όχι;
– ”Ένα ταξίδι μετριέται καλύτερα σε φίλους παρά σε μίλια”, είπε κάποτε ο διάσημος ταξιδιωτικός συντάκτης Tim Cahill, και ελπίζουμε να σταθούμε τυχεροί σε αυτό γνωρίζοντας καλούς φίλους οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ομαλή και ασφαλή διεκπεραίωση του οδοιπορικού μας. Το μόνο που αντεύχομαι, είναι προβλήματα υγείας που θα μας δυσκολέψουν στο να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Αλλά, είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά και δε μετανιώσουμε για αυτό που κάνουμε ούτε λεπτό! Όποιος θέλει να βοηθήσει ας το κάνει… Dream. Travel. Live 🙂

 

 

indiegogo.com/projects/afriquest-crossing-africa-from-cape-town-to-cairo–2

http://www.dreamtravelive.com/