Εάν έχετε σχέση με κάποιον που μόλις βγήκε από ένα διαζύγιο, τότε ο/η σύντροφός σας είναι ευάλωτος και σας χρειάζεται υπερβολικά. Οι ευάλωτοι άνθρωποι που κάνουν σχέση αμέσως μετά το διαζύγιο, ουσιαστικά τη χρησιμοποιούν για να διαχειριστούν το χωρισμό και αντί να είναι συντροφικοί, σας καθιστούν υπεύθυνους για την ανάγκη τους να νιώσουν καλύτερα.

Τα συναισθήματα που βιώνει ένας άνθρωπος μετά το διαζύγιο είναι πολλά, ανάμεσά τους η μοναξιά, η μειωμένη διάθεση και η χαμηλή αυτοπεποίθηση ενώ παράλληλα νιώθει μπερδεμένος και συναισθηματικά τρωτός.Και αυτά ακριβώς τα συναισθήματα προσπαθεί να καταπολεμήσει μέσω της νέας σχέσης. Διότι είναι «καλύτερο» για εκείνον να εστιάσει σε ένα νέο έρωτα παρά στο πώς θα αναρρώσει από το διαζύγιο.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις κάποιον, είναι να τον αντικαταστήσεις. Διαφωνώ φυσικά, διότι αυτή η αντικατάσταση δεν βοηθάει το άτομο που χώρισε να καταλάβει το γιατί, αντιθέτως, παίρνει όλα τα αρνητικά που ευθύνονται για τη διάλυση του γάμου του και απλώς τα μεταφέρει σε μια άλλη σχέση. Το άτομο που πηδάει από τη φωτιά κατευθείαν στο τηγάνι, διαλέγει τον «εύκολο» δρόμο, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος με τον οποίο έχει σχέση, τελικώς να υποφέρει.

Εάν έχετε σχέση με κάποιον που χώρισε πρόσφατα, το πιο πιθανό είναι ότι σας βλέπουν σαν διασώστη. Έναν ρόλο που μπορεί να σας αρέσει αλλά δεν παύει να είναι ένας αρρωστημένος ρόλος.

Τι μπορεί να σας ελκύει σε αυτή τη σχέση; Το γεγονός ότι η ευαλωτότητα του συντρόφου σας, τον κάνει να εκτίθεται περισσότερο. Να μιλάει για τον πόνο και να μοιράζεται τα συναισθήματά του πιο εύκολα. Να σας λέει πόσο ευγνώμων είναι που σας γνώρισε και διαφέρει από οποιονδήποτε βγαίνατε μέχρι σήμερα. Νιώθετε ότι σας χρειάζονται και δεν μπορείτε να πιστέψετε τη καλή σας τύχη που βρήκατε κάποιον που σας αγαπάει τόσο πολύ. Το πρόβλημα είναι ότι όλο αυτό είναι επιφανειακό και ότι είτε ο ένας είτε ο άλλος, είναι αναπόφευκτο να πληγωθεί.

Ο/Η σύντροφός σας, σας χρειάζεται τώρα αυτή τη στιγμή διότι χρειάζονται να διαχειριστούν το συναισθηματικό τους μπέρδεμα και τον πόνο. Χρειάζονται ένα ευχάριστο διάλειμμα. Τι γίνεται όμως όταν το άτομο αυτό, αρχίζει να νιώθει συναισθηματικά καλά;

Λίγο μετά το διαζύγιό μου, ερωτεύτηκα κάποιον που μου έδινε ό,τι χρειαζόμουν. Με βοήθησε νε νιώσω αυτοπεποίθηση, να νιώσω γυναίκα. Με ενθάρρυνε να ακολουθήσω τα όνειρα που είχα για τη καριέρα μου. Με βοηθούσε σε όλα και εκτός από σύντροφος ήταν και φίλος όμως όσο ανάρρωνα, τόσο συνειδητοποιούσα ότι δεν τον ήθελα ερωτικά και ότι απλώς τον αγαπούσα σαν άνθρωπο. Ήταν σχέση-ριμπάουντ για μένα και όλες οι ψευδαισθήσεις μου ότι θα αποτύγχανα στον έρωτα ήταν εκεί. Στο τέλος πήρα αυτό που ήθελα από τη σχέση και εκείνος πληγώθηκε.

Η προσωπική μου συμβουλή, είναι να μην εμπλακείτε ποτέ με κάποιον που μόλις πήρε διαζύγιο. Μπορεί να σας φανεί ο ιδανικός, ο άνθρωπος που ψάχνατε όλα αυτά τα χρόνια αλλά είναι σημαντικό να δείτε αυτό που πραγματικά είναι: Πληγωμένος, μπερδεμένος και μόνος.

Μπορείτε αν θέλετε να τον στηρίξετε αλλά καλύτερα να μην εμπλακείτε ερωτικά μαζί του, διότι μέχρι να ξεπεράσει το διαζύγιό του, για εκείνον θα είστε ο άνθρωπος πάνω από τον οποίο έχει ανάγκη να πιαστεί, ενώ αυτό που αξίζετε δεν είναι να σας χρειάζονται αλλά να σας αγαπούν.

Cathy Meyer
Εκπαιδεύτρια γάμου και σύμβουλος διαζυγίου